Net zo snel herstellen als Wolverine of spinnenwebben schieten zoals Spiderman. Onderzoeker Barry Fitzgerald van de TU Eindhoven twijfelt er niet aan dat ook gewone stervelingen dit soort krachten kunnen ontwikkelen. Dankzij de wetenschap. Hij schreef er een uitstekend boek over. Een interview met Fitzgerald over superhelden.
Wie heeft er niet van gedroomd om te vliegen? Of om razendsnel te herstellen van een botbreuk of fikse griep? Voor superhelden is dit kinderspel dankzij hun speciale krachten. En ondertussen redden ze ook nog de wereld door slechteriken te bestrijden.
Allemaal goed en aardig, maar superkrachten zijn natuurlijk fictie. Hoewel, niet helemaal, volgens de Ierse onderzoeker Barry Fitzgerald van de TU Eindhoven. In zijn boek Secrets of Superhero Science onderzoekt hij de wetenschap achter de krachten van superhelden. Volgens Fitzgerald hebben sommige mensen al superkrachten en duurt het niet lang meer voordat ze voor veel meer mensen beschikbaar zijn.
Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven over de wetenschap van superhelden?
“Als kleine jongen droomde ik er al van om superkrachten te hebben. Na het kijken van Superman wilde ik dolgraag ook heel sterk zijn en vliegen. Maar ik had geen idee hoe ik dat voor elkaar kreeg. Die fascinatie liet me niet los. In 2000 verliet ik de bioscoop waar ik net de eerste X-men film had gezien en zat mijn hoofd vol met vragen. Hoe kon Wolverine zo snel genezen? Magneto bestuurt alle metalen dankzij zijn gave, maar hoe werkt dat magnetisme precies? En toen bedacht ik me dat de wetenschap daar antwoorden op kon geven.”
Je stelt dat superkrachten binnen handbereik liggen. Hoe komt dat zo?
“Ik schrijf uitvoerig over het pak van Ironman. Hij is daarom sterk en nagenoeg onkwetsbaar. Tony Stark draagt een soort exoskelet met raketjes in zijn schoenen, waardoor hij kan vliegen. In zijn pak zitten wapens verstopt, waaronder lasers en granaten en de kleding is ook nog eens intelligent omdat er een computer (JARVIS) in verwerkt zit. Dankzij wetenschappelijk onderzoek kunnen we zo’n pak al bijna maken. Naar de afzonderlijke onderdelen wordt al jaren onderzoek gedaan.”
“Een ander goed voorbeeld is Wolverine van de X-men, die niet alleen opvalt vanwege zijn gigantische klauwen, maar ook doordat hij zo snel herstelt. Dat is mogelijk vanwege mutaties in zijn DNA. Dat lijkt wel wat op het zogeheten CRISPR/Cas9, een methode om DNA mee te modificeren dat in 2012 aan de universiteit van Berkeley werd ontwikkeld. In theorie kun je iemand daarmee razendsnel laten genezen. Zover is het nog niet, maar het onderzoek maakt flink progressie.”