De discussie over wat leven precies is, vertroebelt onze blik op synthetische biologie, vindt Randy Rettberg van MIT en iGEM. Dat is de internationale studentencompetitie op het gebied van genetic engineering. “Zodra het over leven gaat, betrekken we het meteen op onszelf. Maar het gaat hier over een heel ander niveau.”
Internationale studententeams die hun zelfontworpen, genetische aangepaste bacteriën bouwen om daarmee een concreet probleem op te lossen. Dat is in het kort waar iGEM, de _international Genetically Engineered Machine_-competitie, om draait. Ook Nederlandse teams doen al jaren mee met deze wedstrijd voor synthetische biologie.
Van het detecteren van bedorven voedsel tot de productie van biobrandstoffen – de inzendingen van de iGEM-teams bestrijken een groot gebied. In 2015 sleepte het team van de TU Delft de overwinning binnen met de ‘Biolinker’, een 3D printer die dunne laagjes bacteriën kan printen. Bacteriën vormen zelf dit soort biofilms en dat maakt ze veel minder gevoelig voor antibiotica. Door met de Biolinker deze biofilms te printen, testen onderzoekers eenvoudig of geneesmiddelen of andere stoffen de biofilm kunnen aanpakken. In 2014 had het team van Wageningen Universiteit succes met hun BananaGuard. In dit systeem reageren aangepaste bacteriën snel op de aanwezigheid van een voor bananenbomen desastreuze bodemschimmel en produceren vervolgens remmende stoffen om de schimmel te bestrijden.
Eén van de drijvende krachten achter iGEM is Randy Rettberg, directeur en mede-oprichter van de iGEM Foundation. Rettberg heeft een achtergrond in computertechnologie en -architectuur. Hij werkte in de jaren zeventig aan ARPANET, een voorloper van het huidige internet. Daarna volgden banen bij IBM, Apple en Sun Microsystems. Sinds 2002 werkt hij als Principal Research Engineer bij het toonaangevende Massachusetts Institute of Technology (MIT), net buiten Boston. Rettberg was onlangs op bezoek in Amsterdam voor het Synergenene forum over de maatschappelijke kanten van synthetische biologie. NEMO Kennislink sprak hem tijdens de koffiepauze.