Naar de content
Podcast
Podcast

Hoe tellen we de wereldbevolking?

Seizoen 4 - Afl. 6 met Eric Schulte Nordholt

In Nederland zijn we met 18 miljoen. Op aarde zelfs met 8 miljard. Maar hoe nauwkeurig zijn die cijfers eigenlijk? Onderzoeker Eric Schulte Nordholt legt uit hoe volkstellingen tot stand komen.

3 april 2025
Afspelen icoon
Podcast
Podcast

Hoe tellen we de wereldbevolking?

0:00
18:47

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft een live dashboard waarop je kunt zien hoeveel inwoners Nederland telt. Zo nu en dan komt er eentje bij - door geboorte of immigratie - en soms schakelt het tellertje ook weer terug - na een overlijden of een emigratie. Wordt er precies op dat moment een wijziging doorgegeven bij de burgerlijke stand? Of draait het om gemiddelden en schattingen?

Hoe dan ook is het uiteindelijke getal, en de opbouw van de populatie, belangrijk voor beleidsmakers: het laat zien of ze moeten investeren in nieuwe scholen of juist in verzorgingstehuizen. Of ze geld opzij moeten zetten voor de kinderbijslag of voor de AOW. Maar hoe nauwkeurig is de volkstelling eigenlijk?

In Nederland is het vrij goed geregeld met registers van de burgerlijke stand, legt CBS-onderzoeker Eric Schulte Nordholt uit in deze aflevering van de podcast Oplossing gezocht. Maar andere landen pakken het anders aan, bijvoorbeeld met een ouderwetse volkstelling, van deur tot deur. En dat zijn lang niet altijd ontwikkelingslanden. Levert dat minder betrouwbare gegevens op? En hoe zit het eigenlijk met oorlogen en vluchtelingenstromen, hoe houd je dan overzicht over de inwonersaantallen? Schulte Nordholt deelt zijn vakkennis met podcast-hosts Robert Visscher en Nour Eldín Emar. Luister naar de aflevering in jouw favoriete podcastapp (Spotify, Apple) of kijk hierboven de video op Youtube.

Huidige publicatie