Hoe verspreiden goede ideeën zich? En waarom geloven hele groepen mensen in onzin als fake news? Een netwerkpuzzel geeft het antwoord!
Als je een goed idee of een bepaalde overtuiging hebt, verspreidt dit zich over jouw vriendennetwerk. Hoe meer vrienden je hebt, hoe groter het aantal mensen dat je kunt overtuigen. Kortom, om ideeën te laten verspreiden kan iedereen maar beter zo veel mogelijk vrienden hebben.
Of toch niet? Ideeën en overtuigingen zijn namelijk niet zo makkelijk over te brengen. Het duurt meestal wel even voordat je overtuigd bent en van mening verandert, en sommige mensen willen helemaal niet van mening veranderen. Maar hoe meer van jouw vrienden een bepaalde opvatting hebben, hoe groter de kans is dat jij die mening ook overneemt. Aan de andere kant, als jouw vrienden allemaal hetzelfde denken als jij, wordt het voor een buitenstaander moeilijk om jouw overtuiging te veranderen.
Groepsdenken
Hierdoor ontstaat `groepsdenken’ als een netwerk te goed verbonden is. Bij groepsdenken heeft iemand een goed idee, maar de andere mensen in de groep hebben allemaal dezelfde mening, die anders is dan het goede idee. Hierdoor zijn ze te overtuigd van hun eigen mening dat ze niet van mening veranderen. Dit klinkt misschien wel herkenbaar als je ooit geprobeerd hebt om een groep mensen van mening te laten veranderen, bijvoorbeeld in een groep waar je op school mee samenwerkt. Maar groepsdenken komt ook op veel hoger niveau voor.
Het bekendste voorbeeld van groepsdenken is waarschijnlijk bij de NASA. In 1986 lanceerde NASA een raket terwijl het eigenlijk te koud was. Het resultaat was dat alle zeven inzittenden omkwamen. Een paar ingenieurs hadden wel gewaarschuwd voor de kou, maar door het groepsdenken overtuigde deze belangrijke waarschuwing de andere NASA-werknemers niet.
Puzzeltijd!
Om een idee ver te verspreiden, moet je dus zorgen dat de verbindingen in jouw netwerk precies goed zijn. Te weinig verbindingen zijn niet handig omdat je dan niet iedereen in het netwerk kan overtuigen, maar te veel verbindingen zorgen ervoor dat mensen niet meer van mening willen veranderen. Kortom, het verspreiden van een goed of slecht idee is niet makkelijk! Wil je kijken hoe goed je zelf ideeën kan laten verspreiden en groepsdenken kan voorkomen? Probeer dan deze netwerkpuzzels op te lossen.