Een bril die je ogen beschermt tegen het blauwe licht van beeldschermen. Voor iedereen die veel tijd achter zijn tablet, telefoon of laptop doorbrengt, klinkt dit natuurlijk fantastisch. Maar werkt het wel? En waarom zouden we onze ogen überhaupt tegen blauw licht moeten beschermen?
Als journalist en veelvuldig laptopgebruiker maak ik mij weleens zorgen om mijn ogen. Ik tuur namelijk iedere dag, meerdere uren achter elkaar, naar een beeldscherm. Dat kan niet goed zijn, lijkt me. Gelukkig had mijn opticien daar wel een oplossing voor: de zogenoemde blauw licht filter bril.
De glazen van zo’n bril zijn voorzien van een gele coating. Dit zou ervoor zorgen dat er minder blauw licht op het netvlies valt. Eerst twijfelde ik nog, maar toen de opticien met een blauw lampje door een normale en een filterbril scheen, was ik verkocht. Wat een verschil! Inmiddels biedt vrijwel iedere opticien dit soort schermbrillen aan. Maar heeft het dragen van een blauw licht filter wel nut?
Veel energie
Volgens natuurkundige Tom van den Berg, werkzaam bij het Nederlands Herseninstituut en specialist in het oog, niet. “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het dragen van een blauwlichtfilter-bril voordelen oplevert”, zegt hij. Samen houden we mijn gloednieuwe bril voor een wit papiertje. Er is een lichtgele gloed te zien. “Deze mate van geelheid is volkomen verwaarloosbaar.”
Volgens Van den Berg is de angst voor blauw licht een makkelijk verkooppraatje. “Het witte licht van de zon bestaat uit een heel spectrum van kleuren, waaronder blauw licht. Als je buiten een wandeling maakt, valt dit type licht voortdurend op je netvlies. Onze ogen zijn daar onder normale omstandigheden goed tegen bestand”, zegt Van den Berg.
Pas wanneer je met extreem veel blauw licht te maken krijgt, bijvoorbeeld als je een minuut lang recht in de zon kijkt, kan blauw licht flinke schade aanrichten. “Er ontstaat dan een soort brandplek op het netvlies.” Blauw licht heeft een korte golflengte en bevat daarom veel energie in vergelijking met geel of rood licht. “Als moleculaire structuren in het oog dit licht absorberen, kan de hoge mate van energie schade aanrichten”, legt Van den Berg uit.
Met open ogen ingetrapt
Het klopt dus dat blauw licht slecht voor je ogen kan zijn. Toch is dit geen reden voor paniek als je net als ik veel achter je laptop zit. “De hoeveelheid blauw licht dat van een beeldscherm afkomt, valt in het niets in vergelijking met de zon. Er is dan ook geen enkel onderzoek dat laat zien dat het licht dat van beeldschermen af komt schadelijk voor je ogen is”, zegt Van den Berg.
Volgens de oogspecialist is een blauwlichtfilter-bril niets meer dan een slimme marketingtruc, waar ik met open ogen ingetrapt ben. Van den Berg laat me de gekleurde brillen zien die hij door de jaren heen heeft verzameld. “Elke vijf jaar duikt er wel weer een nieuwe gekleurde bril op en elke vijf jaar moeten wij als experts weer concluderen dat er geen bewijs voor positieve effecten is.” Gelukkig kunnen gekleurde glazen weinig kwaad. “Ze kosten misschien wat, maar ze zijn niet slecht voor je ogen. En als jij het gevoel hebt dat je er rustiger door kijkt, waarom zou je ze dan niet dragen?”