Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Handige cliché’s voor het maken van je studiekeuze

Waarom ik voor taal-en cultuurstudies koos

Charles M. via Flickr CC BY-NC-SA 2.0

In deze blog over studiekeuze haal ik twee clichés van stal. Dat is misschien niet heel origineel, maar clichés zijn over het algemeen wel waar. Doe er dus je voordeel mee, als je binnenkort voor een studie gaat kiezen.

12 april 2018

Als broekie van zeventien wilde ik het liefst Chinees studeren, of anders tolk worden. Taal vond ik een heel overzichtelijk domein, en Chinees lekker anders. Daarnaast leek dit laatste me ook van pas te komen met oog op de opkomende wereldmacht die China toen was. Dertien jaar later ben ik wetenschapper in de taaltechnologie, en dik tevreden. Taaltechnologie ligt nogal ver af van de vakken die je op de middelbare school kan kiezen, dus had ik toentertijd nog geen idee van het bestaan ervan of dat ik het überhaupt leuk zou vinden. Hoe komt een mens daar dan uiteindelijk terecht? Door verschillende vakken uit te proberen en te ontdekken waar je door geboeid bent. De studietijd is bij uitstek geschikt (maak je op voor cliché nummer één…) om jezelf te leren kennen.

Doe je voordeel met mijn handige clichés bij het maken van je studiekeuze

Charles M. via Flickr CC BY-NC-SA 2.0

Brede studie

Ik heb gekozen voor de bachelor taal- en cultuurstudies, een brede studie waarin veel ruimte is voor keuzevakken; vakken die niet persé iets te maken hebben met de hoofdrichting. Zo probeerde ik sociolinguistiek (best interessant, maar wel heel talig), culturele antropologie (niet zo mijn ding) en de geschiedenis van film en televisie (toch minder leuk dan gewoon kijken naar films en televisie). Menselijke communicatie vond ik het meest interessant omdat daarin veel zaken samen komen, zoals de samenstelling van gesprekspartners, hun doel van het gesprek, de woorden die ze kiezen te gebruiken en of ze zich al dan niet aan de impliciete communicatieve regels houden.

Communicatiekunde werd daarom de hoofdrichting. Van hieruit heb ik me vervolgens in een masteropleiding gespecialiseerd in taaltechnologie. Het analyseren van taal en communicatie met de computer is voor mij een stuk boeiender dan het gebruik van vragenlijsten, wat gangbaar is in veel communicatiekundig onderzoek. Programmeren is een soort van puzzel met directe feedback van de computer of je op het goede spoor zit. Daarnaast is het met de computer mogelijk om bijvoorbeeld grote aantallen berichten te analyseren.

Sfeer

Bijna iedere studie biedt ruimte om interesses te volgen en verschillende richtingen te ontdekken. Met je uiteindelijke keuze leg je je dus absoluut niet vast, en kan je nog alle kanten uit. Het meest leidend voor me bij de studiekeuze was dat ik een goed gevoel had bij het vakkenaanbod, de stad en de universiteit. Uiteraard ben ik bij een voorlichtingsavond geweest, maar ik ben ook een dag meegelopen met een student van de studie. Vooral dit laatste kan ik van harte aanbevelen. Hierdoor krijg je een goed beeld van de sfeer op de universiteit en kun je jezelf de vraag stellen: “Zie ik mezelf hier minstens drie jaar rond lopen?” Kortom (cliché nummer twee): luister naar je gevoel!

ReactiesReageer