Naar de content

Google Glass helpt chirurgen

UMC St Radboud

Google Glass, een computerbril met camera, heeft een meerwaarde in de operatiekamer. Tot die conclusie komen chirurgen van het UMC St Radboud, die als eersten in Europa een experiment met de bril deden. Ze waren vooral enthousiast over de mogelijkheid om informatie op te vragen en de beeldkwaliteit.

23 augustus 2013

Tijdens het urenlange opereren de operatieprotocollen nalezen. Of een extra blik op de röntgenfoto’s werpen. Met Google Glass is dat ontzettend handig en het werkt razendsnel, concluderen de chirurgen die de bril testten.

“Ze konden snel even die extra gegevens en beelden opzoeken terwijl ze bezig waren. Dat is verrijking voor de operatiekamer”, zegt Lucien Engelen, directeur van het REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud. Dat centrum ontwikkelt apps voor het gebruik van de bril in de gezondheidszorg en doet wetenschappelijk onderzoek naar de bril. Engelen begeleidde de twee experimenten in de operatiekamer.

http://www.youtube.com/watch?v=YZtNO2OnSqY

Felle lampen

De computerbril wordt momenteel nog ontwikkeld door de zoekmachinegigant en is nog niet te koop voor consumenten. Wel worden er testversies verkocht aan ontwikkelaars. “Er wordt heel veel technologie ontwikkeld voor de gezondheidszorg. Zoveel dat medici het vaak niet bij kunnen benen. Door specifiek naar de mogelijkheden van deze bril te kijken voordat het ding te koop is, kunnen we niet alleen nagaan of we er wat aan hebben. Maar er ook alvast speciale apps voor ontwikkelen om er straks optimaal gebruik van te maken.” Engelen kon een betaversie van de bril aanschaffen doordat hij de projectleider van Google Glass kent. Beide zijn ook verbonden aan de Singularity University in de Verenigde Staten.

De chirurgen waren ook onder de indruk van de beelden die de bril maakte. “Momenteel worden operaties vaak opgenomen met een vaste camera. Maar die neemt geen geluid op en regelmatig blokkeert iemand per ongeluk het beeld. Nu kijk je als het ware door de ogen van de chirurg en hoor je alles. Dat is handig voor medische studenten die mee willen kijken en voor de chirurgen die daardoor eenvoudiger achteraf hun operatieverslag maken. Bovendien kan de arts gesproken notities maken.”

Maar de bril brengt nog niet alles goed in beeld. Felle lampen, zoals bij de kaakoperatie tijdens de test, vertekenen het beeld. En te snel met het hoofd draaien maakt de beelden schokkerig. “Het eerste valt waarschijnlijk op te lossen door zelf een algoritme te maken. Door een stabilisator in de bril te maken, vergelijkbaar met die in veel digitale fotocamera’s, kunnen we een einde maken aan de schokkerige beelden. Ook de accu loopt snel leeg, die gaat ongeveer anderhalf uur mee. Operaties duren vaak uren. Daarom hebben we de bril via een usb-kabel verbonden met een externe batterij.”

Traumahelikopter

Engelen en collega’s verkennen momenteel welke apps ze kunnen ontwikkelen voor Google Glass. “Daarin moet ook voice control komen, zodat de chirurg of een assitent de bril niet aan hoeft te raken om hem te bedienen. We willen dat de bril wel verbonden is met internet, zodat de chirurg eventueel info op kan zoeken, maar niet dat hij of zij notificaties van sociale media of emailberichten ontvangt.”

De volgende experimenten van Engelen zijn in een traumahelikopter en ambulance. “Stel dat het onderbeen van iemand ter plekke geamputeerd moet worden? Dan kan een arts ter plaatse via de bril met videoverbinding ruggenspraak houden met een collega. Als een ambulancechauffeur Google Glass opzet, zien bestuurders in training wat ze tijdens een rit met sirene tegenkomen.”