Ernstige bloedingen na de bevalling zijn wereldwijd de grootste oorzaak van moedersterfte. Meer dan honderdduizend vrouwen gaan er per jaar aan dood. Nu is er een goedkoop medicijn dat dit aantal drastisch terug kan dringen.
Het medicijn heet tranexaminezuur en het stopt de afbraak van bloedproppen door een beschadigd bloedvat simpelweg in stand te houden. Waardoor de wond niet opnieuw gaat bloeden. Vrouwen die het medicijn binnen drie uur na het ontstaan van een ernstige bloeding krijgen, hebben 31 procent minder kans om te sterven dan vrouwen die het later, of niet krijgen toegediend. Dat concluderen de wetenschappers na uitgebreid onderzoek. Ze definieerden ernstige bloedingen na de bevalling als meer dan een halve liter bloedverlies binnen 24 uur na het bevallen.
De wetenschappers vonden nog meer. Door de toediening van het medicijn neemt de kans dat een operatie nodig is om de bloeding te stoppen met 36 procent af. Daarnaast vonden ze geen bijwerkingen bij de moeder of bij het kind. The London School of Hygiene & Tropical Medicine leidde het onderzoek, waaraan 193 ziekenhuizen uit 21 landen meewerkten. De bevindingen werden gepubliceerd in The Lancet.
We hebben nu belangrijk bewijs dat het tijdig gebruik van het middel ervoor kan zorgen dat meer kinderen opgroeien met een moeder, stelt project-directeur van het onderzoek Haleema Shakur. “Het middel is veilig, betaalbaar en makkelijk toe te dienen, en we hopen dat artsen het zo snel mogelijk gaan toepassen”, aldus Shakur. Huidige richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie raden het gebruik van het medicijn nu ook sterker aan als behandelmethode. Eerst was het alleen een laatste redmiddel.
Lang verwacht resultaat
Het middel is wereldwijd goed verkrijgbaar. Met name landen met een lage tot gemiddelde levensstandaard hebben daar baat bij. Bijna alle doden ten gevolge van ernstige bloedingen tijdens de bevalling komen voor in deze landen. Hoewel het bevallen in een ziekenhuis overal ter wereld de overlevingskansen vergroot, gaan ook in ziekenhuizen nog steeds vrouwen dood aan deze complicatie.
Het medicijn is al uitgevonden in de jaren zestig door een getrouwd stel onderzoekers uit Japan. Professor Ian Roberts, die mee werkte aan het huidige onderzoek: “De onderzoekers die tranexaminezuur ontdekten, hoopten toen al op deze resultaten, maar ze kregen de gynaecologen destijds niet zo ver om het middel te testen.” Nu het middel dan toch eindelijk getest is, hoopt het team vrouwen overal ter wereld te kunnen redden.
NEMO Kennislink schreef eerder ook al over moedersterfte. In het artikel Sterven er nog steeds vrouwen in het kraambed? werd het vijfde milleniumdoel, het terugdringen van moedersterfte geëvalueerd.