Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

FoS-blogger Kirsten van den Bosch wint ds. Visscherprijs

Via Merijn Tinga

Kirsten van den Bosch wint de eerste prijs van de elfde Ds. Visscherprijs met haar proefschrift Safe and Sound Soundscape research in special needs care. Aan de hoofdprijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden.

22 maart 2016

Kirsten van den Bosch wint de ds. Visscherprijs, Ellen Grootegoed en Sara Nijs werden tweede en derde.

Via Merijn Tinga

De jury, die bestond uit Prof. Dr. Petri Embregts, Drs. Ruud Geus, Drs. Paul Goderis, Prof. Dr. Bea Maes, Dr. Sandra Mergler en Em. Prof. Dr. Henny van Schrojenstein Lantman – de Valk beoordeelden het proefschrift van Kirsten als beste.
Haar proefschrift gaat over de invloed van de auditieve leefomgeving op het welzijn van mensen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen. Een goede afstemming van de geluidsomgeving kan ervoor zorgen dat iemand met een beperking beter in zijn of haar vel steekt of mogelijke angst of onrust voorkomen.

De jury prees zowel haar theoretische fundering als de doordachte en originele innovatieve observatie- en onderzoeksopzet. “Het leidde tot de ontwikkeling van een taxonomie van verschillende typen geluidsomgevingen en een praktische onderzoekstechniek met behulp van moderne technologie.” valt bijvoorbeeld in het juryrapport te lezen. De vragenlijst en een gebruiksvriendelijke gedigitaliseerde versie met een smartphone-applicatie, om zowel de stemming van de cliënt als de geluidsomgeving te waarderen, zorgde voor een grotere bewustwording bij begeleiders. En dat zorgde weer voor een verbeterde auditieve omgeving en minder probleemgedrag, vindt de jury.

privearchief Kirsten van den Bosch

De jury is vooral onder de indruk van de wijze waarop haar ‘creatieve multidisciplinaire onderzoek in korte tijd is uitgevoerd en brede publieke aandacht heeft gekregen alsmede voortgezet onderzoek in gang heeft gezet.’ De jury waardeert ook de zelfkritische beoordeling van Kirsten met betrekking tot de methodologische beperkingen en onderzoeksresultaten van het onderzoek.

Ellen Grootegoed ontving de tweede prijs voor haar proefschrift Dignity of Dependence Welfare State Reform and the Struggle for Respect.
Sara Nijs van de KU Leuven kreeg de derde prijs voor haar proefschrift EXPERIENCE TOGETHER. Peer interactions in persons with profound intellectual and multiple disabilities.

Een onderzoekster aan het werk aan een ‘quantumchip’ in het laboratorium van de Universiteit van Californië in Santa Barbara en Google.

Quantum AI Lab Google

De prijs wordt eenmaal in de twee jaar toegekend aan de schrijver van een ‘waardevolle dissertatie in het belang van mensen met een verstandelijke beperking, verdedigd aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit.’

De prijs is een initiatief van het Ds. J.A. Visscherfonds in samenwerking met het tijdschrift NTZ en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum BV. Naamgever van de prijs is Ds. J.A. Visscher. Hij richtte de Nederlandse Centrale voor Praktische Hulpverlening (PH) op en ontwikkelde een zorgfilosofie, gebaseerd op normalisatie en integratie van mensen met een verstandelijke beperking.

ReactiesReageer