Terwijl iedereen met een loterijlot droomt over een nieuw huis of dure auto, kies ik voor iets anders: mijn eigen MRI-scanner!
Het is weer december (de tijd vliegt!) en ik heb mijn loterijlot al binnen, kom maar op met die miljoenen! Het onderwerp komt toch altijd weer even langs tijdens gesprekken met familie en vrienden, wat zou je doen met een miljoen…?
Stoppen met werken, de wereld rondreizen, een nieuw huis kopen… Klinkt leuk, maar ik ben eigenlijk best wel tevreden met ons klein appartementje (groter huis = meer rotzooi!), en ik reis al de wereld rond. Mijn antwoord is dan ook altijd een tikkie anders dan dat van de rest: mijn eigen MRI-scanner!
OK, en een nieuwe auto, maar dat terzijde. Voor een nieuwe MRI scanner heb ik wel wat meer nodig dan een miljoen. Ze zeggen dat de aanschaf van een MRI scanner ongeveer ‘een miljoen per Tesla’ kost, maar wat betekent dat?
Zwevende kikker
De Tesla is de eenheid van magnetische veldsterkte: het magnetische veld van de aarde is ongeveer 0.00003 Tesla, en van een koelkast magneetje ongeveer 0.005 Tesla. 16 Tesla is nodig om een kikker te laten zweven (ja, dat lees je goed, en er is zelfs een Ig Nobelprijs mee gewonnen:)
Er zijn MRI-scanners van bijvoorbeeld 1.5, drie, en zeven Tesla. Ik werk het meeste met een MRI-scanner van drie Tesla, maar met drie miljoen ben ik er nog niet. Vloeibaar helium is nodig om de bedrading enorm af te koelen (-269.1 graden Celcius) zodat ze supergeleidend worden: de weerstand is dan bijna 0. Een gemiddelde MRI scanner heeft ongeveer 1700 liter helium nodig, en dat is niet goedkoop! Daar bovenop komen nog de kosten voor een ruimte die de MRI af kan schermen (dat heet de kooi van Faraday), de spoelen die het signaal op kunnen vangen, elektriciteit, verzekeringen…
Oef, misschien moet ik dat toch nog maar even uitstellen. Geen nood, ik heb nog genoeg andere wensen: ik ben op het moment bezig om nieuw onderzoeksgeld aan te vragen zodat ik mijn onderzoek kan voortzetten. Hier in Cardiff heb ik veel geleerd over het combineren van verschillende MRI technieken, en dit wil ik nu graag klinisch toepasbaar maken. In plaats van te stoppen met werken, zou ik dat miljoen dus liever besteden aan het doen van zinvol werk!