Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Een kip met een broek

The Museum of English Rural Life

Ik onderzoek wiskundig hoe dingen zich verspreiden over grote netwerken zoals Twitter en Instagram. Hoe toepasselijk is het dan als een wiskundetweet viral gaat?

29 oktober 2018

Richard Beale is een dertienjarige scholier uit de 18e eeuw. Hij volgt wiskundevakken, maar vindt dit niet altijd even interessant. Als hij zich verveelt, maakt hij tekeningen in zijn wiskundeschrift tussen de berekeningen door. Soms tekent hij zijn hond, soms schepen, en soms gewoon abstracte doodles. Niets anders dan andere scholieren, zou je zeggen.

Maar Richard wist niet dat zijn schrift terecht zou komen in het archief van het Museum of English Rural Life, waar het driehonderd jaar later nog steeds bewaard wordt. En hij vermoedde waarschijnlijk al helemaal niet dat de tekeningen uit zijn wiskundeschrift viral zouden gaan over Twitter. Ondertussen is zelfs JK Rowling een van zijn fans! Het best bekeken plaatje: een tekening van een kip die een broek aan heeft. Gelukkig kan zijn leraar ondertussen niet meer boos worden om al het geteken tussen de lessen door.

Pythagoras op een boot

Scholieren uit de 18e eeuw zijn dus helemaal niet zo anders dan de scholieren van nu: ze hebben niet altijd zin in wiskunde. De plaatjes laten zien dat zelfs de wiskundelessen niet zo heel anders zijn dan driehonderd jaar geleden. Een tekening van een driehoek met een boot erop laat zien dat scholieren toen ook al de stelling van Pythagoras leerden. Ook staartdelingen zijn in Richards schrift terug te zien, maar dan met prachtige versieringen.

Pas op wat je schrijft

Stiekem ben ik wel een beetje jaloers op het tekentalent van Richard Beale. Dit is namelijk hoe aantekeningen in mijn eigen wiskundeschrift van nu eruitzien. Helaas, de tekeningen zijn niet zo mooi gekalligrafeerd. De wiskunde in mijn schrift bevat vooral lange formules zonder mooie versieringen die dingen over netwerken berekenen.

Mijn schriften van de middelbare school heb ik gelukkig allang weggegooid, dus ik denk niet dat iemand ze over driehonderd jaar weer ergens terugvindt. Maar als je nu nog op de middelbare school zit, let dan dus goed op wat je opschrijft in je wiskundeschrift. Je weet namelijk maar nooit waar je schriften in het jaar 2300 terechtkomen!

ReactiesReageer