Producten gemaakt met genetisch gemodificeerde bacteriën zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Hoe kunnen bacteriën als levende fabriekjes de toekomst duurzamer maken? NEMO Kennislink zet vijf toepassingen op een rij waar onderzoekers op dit moment aan werken.
Als je je medicijn- of keukenkastjes opentrekt, is de kans groot dat je daar producten tegenkomt die zijn gemaakt met behulp van genetisch gemodificeerde bacteriën. Door het DNA van bacteriën aan te passen met genetischemodificatietechnieken, zoals CRISPR-Cas, kunnen we ze voorzien van nieuwe, gunstige eigenschappen. Zo zijn ze in te zetten om bouwstenen voor allerlei producten te maken in een proces dat fermentatie heet. Daarnaast kunnen bacteriën ook stoffen omzetten of afbreken. Het tempo waarmee dit gebeurt, is ook met genetische modificatie op te schroeven. Dit biedt zeeën van mogelijkheden. Wat kunnen we in de toekomst van genetisch gemodificeerde bacteriën verwachten?
Lees meer over het project van iGEM Maastricht:
Terug naar de toekomstige toepassingen ↑
Al deze mogelijke toepassingen van genetisch gemodificeerde bacteriën klinken veelbelovend, maar enige nuance is wel op zijn plaats. Veel van deze oplossingen staan nog in de kinderschoenen. Ze zijn zeker de moeite waard om te onderzoeken, maar of ze daadwerkelijk op een efficiënte, duurzame en economisch rendabele manier zijn in te zetten, is nog maar de vraag. Is het productieproces met de levende bacteriën bijvoorbeeld wel op te schalen? De toekomst zal het uitwijzen. Eén ding is zeker: genetisch gemodificeerde bacteriën gaan een steeds belangrijkere rol spelen in onze maatschappij.