Armoede, een lage levensverwachting en een laag opleidingsniveau van de bevolking; Sierra Leone bungelt sinds de burgeroorlog die na elf jaar in 2002 werd beëindigd, onderaan de Human Development Index. In 2009 heb ik hier onderzoek gedaan.
Ik deed er onder andere onderzoek naar de reproductieve gezondheid en toegang tot de gezondheidszorg van vrouwen met en zonder een beperking (zie hier een aansprekend rapport (pdf)). Door de burgeroorlog in Sierra Leone zijn er relatief veel mensen met een beperking door amputaties, polio vaccinatie onderbreking, disfunctionerende gezondheidszorg, en uiteenlopende psychologische gevolgen. Bovendien heeft Sierra Leone een van de slechtste scores in de wereld als het aankomt op moedersterfte: 1 op de 23 vrouwen.
Collateral damage
Niemand zal de huidige ebola-uitbraak (die vorig jaar maart begon) zijn ontgaan, bijna elfduizend mensen zijn eraan overleden. Naast alle mensen die ziek werden door het virus, is er ook flink wat collateral damage. Een belangrijke groep die getroffen is door de neveneffecten van de ebola uitbraak zijn (zwangere) vrouwen, voor wie de situatie alleen maar verslechterd is, zoals in dit artikel wordt uitgelegd. Hiermee is veel van de verbetering in moeder- en kindzorg die het land de afgelopen jaren had bewerkstelligd, weer ongedaan gemaakt. Het land is teruggegooid in de tijd; veel gezondheidswerkers (dokters, verpleegkundigen en verloskundigen) zijn zelf bezweken onder ebola; de zorg aan zwangere vrouwen is opgeschort, en vrouwen proberen zoveel mogelijk uit de buurt van (verloskundige) klinieken te blijven uit angst om daar alsnog Ebola te krijgen.
Essentiële kennis
Vanaf de zomer van 2014 volg ik het nieuws over de Ebola-uitbraak, en ik vroeg me af wat ik zou kunnen doen of bijdragen. Helaas is dat best beperkt. De nadruk van mijn arts-onderzoekerschap ligt momenteel meer op mijn academische dan op mijn klinische skills. Wel doe ik veel met onderwijs, waaronder e-learning, en raakte ik betrokken bij een initiatief om een online cursus over ebola te ontwikkelen voor health professionals om zo bij te dragen aan het verspreiden van essentiële kennis die elke gezondheidswerker zou moeten hebben. De afgelopen maanden werkte ik intensief samen met veel verschillende organisaties en mensen zoals het AMC, Artsen zonder Grenzen, een ziekenhuis in Sierra Leone (Lion Heart Medical Centre), e-learning social enterprise Elevate Health en een heel team van mede arts-onderzoekers. Het resultaat is een zogenaamde Massive Open Online Course (MOOC). Deze cursus startte op 30 maart.
De hele wereld
Hierdoor bestonden de afgelopen maanden voor mij niet uit de traditionele onderwijstaken, zoals lesgeven aan studenten van de eigen universiteit, maar zijn we met een grote groep druk bezig geweest een e-learning course te ontwikkelen waar de hele wereld gebruik van kan maken. En dat blijkt uit de cijfers: de 1200 deelnemers tot nu toe vertegenwoordigen 116 landen, waarvan 36% afkomstig is uit ‘emerging economies’, oftewel de lage en midden inkomenslanden. Er komt zelfs een aantal deelnemers uit Sierra Leone.
Benieuwd naar de cursus? Kijk op deze pagina voor meer informatie.