Faces of Science heeft drie nieuwe gezichten: Sangita Jaghai, Rob ter Horst en Clara Stegehuis. Vanaf vandaag bloggen zij over hun onderzoek.
Sangita Jaghai
Sangita Jaghai doet onderzoek naar de ontneming van nationaliteit. Haar eerste blog gaat dan ook over overheden soms omgaan met coupplegers, terroristen en burgers die niet trouw zijn aan hun land. Sommige landen kiezen ervoor om deze mensen hun nationaliteit af te nemen, zodat ze geen burger meer zijn van dat land. Maar waar ligt de grens, vraagt Sangita zich af?
Want stel je voor dat na een mislukte couppoging de overheid een groot onderzoek instelt om erachter te komen wie de daders zijn. Meer dan 100,000 (onschuldige) mensen worden op brute wijze gearresteerd om controle te krijgen over de situatie. Burgers die hun politieke overtuiging op social media hebben geuit en daarom zo snel mogelijk het land zijn ontvlucht, hebben zonder dat ze het weten ineens geen nationaliteit meer. “Het lijkt een onwaarschijnlijk verhaal, maar toch gebeurt het”, legt Sangita uit in haar blog Zonder nationaliteit verder van huis.
Rob ter Horst
Rob ter Horst wil graag weten hoe ons afweersysteem werkt, en wat de verschillen in het afweersysteem tussen mensen veroorzaakt. Het afweersysteem zorgt ervoor dat je meestal gezond blijft, en maakt je weer beter als je toch ziek wordt. Rob hoopt zo te verklaren waarom sommige mensen bepaalde ziektes krijgen en andere niet.
Maar in zijn eerste blog gaat hij vooral in op de vraag: waarom wetenschap? Wat drijft hem en andere onderzoekers om zo hard te werken? Om daar achter te komen bezocht hij zijn oud-collega Tania Crisan in Roemenië. Op een Roemeense bergtop praatten ze over hun drijfveren en hoe zij de wetenschap verder willen helpen. “Ik denk dat mensen met overtuigingen als die van Tania nodig zijn om hun land en de wereld vooruit te helpen. Tania’s motivatie heeft mij er weer bewust van gemaakt hoe belangrijk het is om er regelmatig bij stil te staan wat mijn motivaties zijn om onderzoek te doen.” En de overdosis Bon Jovi die Rob tijdens dat inspirerende weekend kreeg, neemt hij maar voor lief…
Clara Stegehuis
Clara Stegehuis onderzoekt grote netwerken zoals sociale netwerken, communicatienetwerken of het internet. Met haar blogs voor Faces of Science wil ze laten zien dat er superveel leuke toepassingen zijn van wiskunde! En dat blijkt ook wel uit haar eerste blog Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een Facebookaccount. Maar hoe ziet je Facebooknetwerk er eigenlijk uit? En wat hebben deze netwerken te maken met wiskunde?
Clara legt dat uit door haar eigen Facebooknetwerk uit te pluizen en ontdekt zo best veel patronen. “Zo zie je dat ik allerlei verschillende sporten geprobeerd heb, en een aantal keer verhuisd ben. Mensen die ik op een bepaalde plaats heb ontmoet, kennen elkaar vaak goed.” Maar er zijn ook veel verrassende verbindingen, vindt Clara. “Zo kent een van mijn neefjes blijkbaar iemand met wie ik in Enschede op atletiek heb gezeten. En kent iemand die ik een keer in China heb ontmoet iemand die bij mij op de middelbare school in de klas heeft gezeten.” Haar Facebooknetwerk is relatief klein vergeleken bij de netwerken die Clara onderzoekt. “Het plaatje van mijn vriendennetwerk is nog wel te overzien, dit zijn namelijk “maar” 317 punten. Maar als je alle Facebookgebruikers over de hele wereld als een netwerk bekijkt, zoals hieronder, dan heeft dit netwerk ongeveer twee miljard punten!” En dat is inspiratie voor nog meer blogs!