Ik zit op dit moment op 11km hoogte ergens boven het witte arctische ijslandschap van Canada, ongeveer op de helft van mijn vlucht naar San Diego in Californië. Het is mijn eerste reis naar Amerika en ik zal er tien dagen blijven.
Naast zon, strand en warmte (20 graden in december!!) heeft San Diego dit jaar in december een groot en belangrijk congres te bieden. Dat is ook de reden waarom ik er nú heen ga – het congres is de jaarlijkse bijeenkomst van de Amerikaanse celbiologen.
Belangrijke labs
Waarom zou je helemaal naar Californië moeten reizen voor zo’n congres? Nou, naast het feit dat ook wetenschappers van de zon houden, zijn op deze meeting bijna alle belangrijke labs vertegenwoordigd die aan celbiologie werken. Het is de grootste bijeenkomst van wetenschappers in mijn vakgebied. En dit is precies de reden waarom ik er heel graag naartoe wil.
Inspiratie
Er zijn eigenlijk twee dingen die ik op dit congres wil doen: Ten eerste ga ik mijn onderzoek presenteren. De gedachte achter zo’n congres is immers dat wetenschappers samenkomen, hun proeven presenteren en overleggen wat er nog beter kan of hoe je verder kunt gaan met je project. Daarover ga ik de komende dagen nog iets meer vertellen in een andere blog. Mijn tweede doel is iets persoonlijker: ik wil graag inspiratie opdoen voor mogelijke onderzoeksprojecten na mijn tijd als PhD. Ook lijkt celbiologie een vrij gespecialiseerd vak, maar als je er zelf mee bezig bent (of het studeert), zal je zien dat er talloze thema’s, modelorganismen en vragen bestaan waarover je onderzoek kunt doen.
Flexibel
Met iets minder dan een jaar te gaan in mijn PhD-traject is nu de tijd gekomen om na te denken wat ik hierna wil doen. Een postdoc (zo worden wetenschappers genoemd die hun PhD op zak hebben en vervolgens verder onderzoek in een andere groep doen) is zeker een optie voor mij, maar ik twijfel nog sterk over het onderwerp waarmee ik verder wil gaan. Het is niet ongebruikelijk om van onderwerp te wisselen. Dit is juist een punt waarmee je als onderzoeker kan laten zien dat je flexibel en onafhankelijk bent. En waar zou je beter ideeën kunnen krijgen dan op een groot congres waar alle uithoeken van celbiologie de laatste resultaten laten zien?