Naar de content

De veelzijdigheid van vet

Een vrouw meet haar taille met een meetlint.
Een vrouw meet haar taille met een meetlint.
Pixabay, PublicDomainPictures via CC0

In Vet Belangrijk nemen Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum je mee tot in de diepste krochten van je lichaamsvet – en laten ze zien dat we eigenlijk echt niet zonder kunnen.

21 juni 2019

De cover van het boek Vet Belangrijk van Mariëtte Boon & Liesbeth van Rossum.

Renée Moezelaar voor NEMO Kennislink

Voor veel mensen is lichaamsvet niets meer dan vervelend spul dat ervoor zorgt dat hun favoriete broek of jurk niet meer past en dat ze liever zo snel en makkelijk mogelijk zien verdwijnen. Maar wat weten we er verder eigenlijk over? Wist jij bijvoorbeeld dat het aantal vetcellen dat je hebt zo rond je twintigste wordt bepaald, en dat ze daarna groter en kleiner worden maar niet meer in aantal afnemen? En heb je er ooit bij stilgestaan dat iemand zonder vet heel ziek kan worden? Deze en nog veel meer interessante feiten gebruiken Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum, beide arts en onderzoeker, om in hun boek Vet Belangrijk onze blik op vet te veranderen – en met succes.

Verschillende functies

Tijdens het lezen van Vet Belangrijk zul je ontdekken dat veel dingen die je wel eens hebt gehoord of gelezen over vet eigenlijk niet helemaal kloppen of stiekem toch wat genuanceerder liggen. In korte tijd weinig calorieën binnenkrijgen en veel afvallen kan op langere termijn bijvoorbeeld juist leiden tot een hoger gewicht omdat de verbranding in de spaarstand gaat.

Boon en Van Rossum nemen je stap voor stap mee langs de veelzijdige functies van vet in het menselijk lichaam. Vet blijkt zelf allerlei hormonen aan te maken en zo uiteenlopende processen in ons lichaam te beïnvloeden. Natuurlijk is het een grote bron van reserve-energie, maar te veel of te weinig vet kan ook zorgen voor onvruchtbaarheid. En vet blijkt best gevoelig te zijn. Medicijnen, stress, slaap, alcohol, depressie, genetische aandoeningen, er zijn allerlei factoren die je vet beïnvloeden en processen verstoren. Een bekend voorbeeld is dat je van slaaptekort eigenlijk altijd zin krijgt in vet en ongezond eten.

Het boek leest als een trein, de opbouw is duidelijk en gestructureerd en de schrijvers nemen je steeds dieper mee het vet in. Om alles nog beeldender te maken worden de hoofdstukken in het boek aangevuld met ervaringsverhalen van echte patiënten. Zo horen we van Natalie dat ze constant vermoeid was doordat haar lichaam geen onderhuids vet bleek op te slaan, lezen we hoe Joost en Karin nooit verzadigd raken en altijd willen eten en vertelt Mischa hoe ze door een afwijking veel stresshormoon in haar lichaam had en daardoor veel aankwam. Deze verhalen maken de theorie duidelijker en blijven je bovendien echt bij.

Duidelijk onderzoek

Naast de ervaringsverhalen is het boek vooral sterk in het uiteenzetten van onderzoek. Boon en Van Rossum weten in elk hoofdstuk een duidelijk beeld te schetsen van hoe het onderzoek naar een bepaalde functie van vet ervoor staat, wat we al weten en wat eigenlijk nog niet. En daarbij gaan ze niet alleen in op de lichamelijke kant, maar ook op de psychologische effecten van vet en obesitas. Als bepaalde effecten alleen nog in muizen zijn gevonden geven ze dit heel duidelijk aan en benadrukken ze dat dit nog geen garantie geeft voor werking in de mens. Door dit soort opmerkingen krijg je echt het gevoel dat je het volledige verhaal te horen krijgt – al blijf je soms wel achter met twijfels omdat er nog geen duidelijke conclusie te trekken is.

De schrijvers gebruiken ook plaatjes om hun verhaal te verduidelijken, maar die zijn niet altijd even geslaagd. Af en toe zijn ze mogelijk te ingewikkeld voor het algemene publiek en soms staan ze ook pagina’s verderop, waardoor je eigenlijk al niet precies meer wist wat ze nou moesten illustreren.

Handige tips

Omdat Boon en Van Rossum waarschijnlijk al vermoedden dat een deel van de lezers niet alleen wilde weten wat voor fabels er allemaal zijn maar ook wat ze dan wél moeten doen om gezond te blijven, bevatten sommige hoofdstukken ook kaders met tips. Zo kun je je rustverbranding verhogen door met je voet te tikken of ergens aan te friemelen en kun je fruit beter gewoon eten dan in een smoothie verwerken. Hoewel niet alle tips even vernieuwend zijn, zijn ze wel een leuke toevoeging. Het is door de mooie combinatie van onderzoek, feiten, praktijkvoorbeelden en tips dat Boon en Van Rossum je achterlaten met het gevoel dat ze waarschijnlijk wilden bereiken met hun boek: vet is echt vet belangrijk.

Vet Belangrijk
  • Mariëtte Boon & Liesbeth van Rossum
  • Ambo|Anthos
  • 248 pagina’s
  • €20,99
ReactiesReageer