Wetenschap doe je niet voor het geld maar uit nieuwsgierigheid. Met veel toewijding en hard werken ontdek je misschien zaken die doorbraken voor je vakgebied of zelfs de samenleving zijn. De hoogst mogelijke erkenning in Nederland voor zo’n doorbraak is de Spinozaprijs. Voor een wetenschapper betekent dat: je bent een echte topper! Onze begeleider John kreeg deze maand de felbegeerde prijs. Maar hoe bereik je dat nu?
De Spinozaprijs is genoemd naar de Nederlandse filosoof Baruch Spinoza en wordt uitgereikt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De Spinozaprijs wordt elk jaar toegekend aan drie of vier wetenschappers uit verschillende vakgebieden en bestaat naast een beeld van Spinoza uit 2.5 miljoen om vrij te besteden aan je favoriete onderzoeksprojecten. Wij (Wen en Nico) zijn sinds kort de gelukkige promovendi met een begeleider met een Spinozaprijs, onze fantastische professor John van der Oost ontving deze maand de Spinoza voor al zijn werk aan CRISPR, dat inmiddels heeft geleid tot baanbrekende genetische technieken (zie onze eerdere blogs: van Wen en Nico)
Nico werd tijdens zijn promotie ook begeleid door een andere Spinozawinnaar Willem de Vos, die de prijs tien jaar terug kreeg, met name voor onderzoek aan darmbacteriën. Dus hoe denken wij als ‘ervaringsdeskundigen’ dat wetenschappers als John die top hebben bereiken?
Over die vraag hebben wij samen nagedacht en samengevat in onze vijf favoriete tips voor het winnen van een Spinoza (en ook voor het doen van goede wetenschap op een leuke manier!)
- Heb creatieve en wilde ideeën – om het onondekte te vinden moet je soms vreemde ideeën hebben. John heeft vaak wilde ideeën om te onderzoeken, die soms tot niets leiden, soms juist wel. Toen hij ruim tien jaar terug met onderzoek naar CRISPR begon, hadden ook in het vakgebied nog maar weinigen een idee wat het was en leek het velen niet zo belangrijk. Tien jaar later staan zelfs kranten vol over CRISPR en de gevolgen van dit onderzoek. Iets dat John vaak tegen ons zegt: ‘High risk, High reward’. De beloning is er dus helaas niet altijd in de vorm van grote doorbraken, maar je moet het risico durven nemen. Gedurfde, creatieve ideeën onderzoeken is iets wat John kenmerkt en hem waarschijnlijk onderscheidt van vele andere wetenschappers.
- Wees geduldig en hou vol – het krijgen van goede resultaten in onderzoek vereist meestal het testen van vele ideeën. En als ze niet werken, zoals meestal, moet je weer goed nadenken en weer opnieuw beginnen. Volhouden is belangrijk, maar je moet ook kunnen inschatten wanneer je beter kan stoppen met een bepaald onderzoek omdat het waarschijnlijk een doodlopende weg is. Dus het is ook een balans vinden tussen volhouden en soms een stapje terug nemen en iets anders bedenken.
- Wees enthousiast over wat je doet – onderzoek kost veel tijd en inspanning, maar als je enthousiast bent over wat je doet en dat uitstraalt op de mensen waarmee je werkt, helpt dat om verder te komen. Als je een vraag hebt en op de kantoordeur klopt bij – de altijd drukke- John, schuift hij zo een stoel voor je neer en begint meestal een enthousiaste brainstorm op papier of zijn whiteboard.
- Werk samen met goede mensen – Het werk van een wetenschapper is bovenal ook teamwork. En het is niet de professor die de experimenten in het lab doet, dat doen studenten, promovendi, postdocs en analisten in vele uren labwerk. Dus getalenteerde mensen om je heen verzamelen, begeleiden, ideeën geven en stimuleren is zeer belangrijk. John geeft leiding aan zeker zo’n 20 mensen en elk jaar komen en gaan er weer nieuwe mensen in zo’n onderzoeksgroep. Enne vergeet ook niet dat John samenwerkt met wetenschappers van over heel de wereld. Zijn werk over CRISPR heeft hij bijvoorbeeld gedaan met meerdere onderzoeksgroepen in de V.S, Nieuw-Zeeland en Rusland.
- Leef niet alleen maar voor de wetenschap – Wetenschap is hard werken en vaak ook té hard werken. Maar ondanks dat moet wetenschap niet je hele leven constant beheersen. Goede, creatieve wetenschap heeft ook baat bij andere uitlaatklappen en mensen die goed in hun vel zitten. Ook John lukt het gelukkig nog naast zijn overvolle baan af en toe andere dingen te doen. Zo is hij in het weekend vaak als fanatieke Feyenoord-supporter met zijn zonen in de Kuip te vinden. En gelukkig is er ook af en toe tijd voor een vrijdagborrel, BBQ of een potje lasergamen met collega’s. Naast topwetenschapper blijkt John ook goed in het raken van zijn promovendi met lasergamen (zeker als het Ajax-supporters zijn).
Disclaimer: ook met het volgen van al deze tips biedt de wetenschap helaas geen garantie op succes! En heel veel wetenschappers doen ook fantastisch werk en krijgen nooit een Spinoza, er zijn er per slot van rekening maar vier per jaar, terwijl er duizenden goede onderzoekers in Nederland rondlopen. Dus ook zonder Spinoza niet getreurd, hou vol (tip 2) en bonustip: geniet van ook van kleine doorbraken, en de kleine erkenningen die je krijgt en aan anderen kan geven!