Met oud en nieuw tellen we weer de seconden af. Sinds de jaren zeventig voegen we af en toe een schrikkelseconde toe aan de tijd, maar daar houden we over tien jaar mee op.
“3, 2, 1 … Gelukkig nieuwjaar!” Met een oliebol in de ene en een glas champagne in de andere hand tellen we weer de laatste seconden van het oude jaar weg. Maar wat is een seconde eigenlijk?
Van oudsher was de seconde een fractie van de gemiddelde tijd van de rotatie van de aarde om haar as. Voor wetenschappelijke metingen bleek dat niet precies genoeg. Vanaf de jaren vijftig gebruiken wetenschappers de trillingen van een cesiumatoom voor de definitie van de seconde. Sindsdien zijn er twee tijdschalen in gebruik: de universele tijd en de atoomtijd. In de jaren zestig besloot men dat het handig was om die twee tijdschalen aan elkaar te koppelen. Alleen is die atoomseconde iets sneller dan de aardse seconde. Om dat te compenseren wordt vanaf de jaren zeventig zo nu en dan een schrikkelseconde aan de atoomtijd toegevoegd. Deze gecorrigeerde atoomtijd noemen we de gecoördineerde universele tijd (UTC). Twee jaar geleden besloot het Bureau voor Maten en Gewichten (BIPM) in Parijs de schrikkelseconde per 2035 op te heffen.
NEMO Kennislink spreekt met wetenschapper Erik Dierikx van het nationaal metrologisch instituut VSL over de problemen die de schrikkelseconde en de afschaffing ervan geven.