De Chilesaurus diegosuarezi, een dinosaurus die die twee jaar geleden in Zuid-Chili gevonden werd, past perfect in de allernieuwste dino-stamboom. Dat denken althans de paleontologen die deze gewijzigde stamboom een paar maanden geleden presenteerden. Maar de ontdekker van destijds is niet overtuigd.
Twee jaar geleden vond een team paleontologen de resten van een wel heel merkwaardige dinosaurus. Het is dat ze aan de positie van de botten konden zien dat deze bij elkaar hoorden, anders hadden ze vrijwel zeker gedacht dat ze de resten van verschillende dieren hadden gevonden. Op het eerste gezicht leek het beest een Theropode, dus lid van de vleesetende dino-familie waar ook de Tyrannosaurus rex toe gerekend wordt, maar aan zijn tanden te zien was het toch een planteneter.
“De Chilesaurus diegosuarezi lijkt wel uit onderdelen van allerlei verschillende soorten aan elkaar genaaid te zijn”, zegt Matthew Baron, promovendus aan de universiteit van Cambridge die zich de afgelopen jaren in het dier verdiepte.
Vegetariër
De paleontologen die het dier vonden noemden het, voorlopig althans, een ‘vegetarische Theropode’. Een plaatselijke zijsprong in de evolutie wellicht, mogelijk veroorzaakt door een gebrek aan vlees. Maar Baron en zijn hoogleraar Paul Barrett komen deze week met een hele andere conclusie: de Chilesaurus diegosuarezi is een lid van de Ornitischia-familie, denken zij – en dat is een geheel andere familietak dan die van de Theropoden. Het beest past daarmee perfect in een nieuwe stamboom die Baron en Barrett een paar maanden geleden voorstelden: In hun verhaal is het dier de tot nu toe ontbrekende schakel tussen de planten- en vleesetende dinosauriërs.
Wachten op hypothesen
De Argentijnse paleontoloog Fernando Novas van het Bernardino Rivadavia-museum voor Natuurwetenschappen in Buenos Aires was betrokken bij de vondst van de Chilesaurus in 2015, en eerste auteur van het artikel waarin deze als vegetarische Theropode werd gepresenteerd.
“Sinds die tijd zit ik te wachten op alternatieve hypothesen van collega’s, die de merkwaardige anatomie van het dier verklaren en zijn afkomst achterhalen”, mailt hij vanuit Argentinië. Maar waar het dier ook in de stamboom geplaatst wordt, de Chilesaurus zal altijd eigenschappen hebben die daar niet helemaal mee kloppen, denkt hij.
“Baron en Barrett delen het dier in bij de Ornitischia, onder andere omdat het een vogelheup en geen hagedisheup heeft”, zegt Novas. “Maar dan zie je over het hoofd dat hij sprekend op een Theropode lijkt als het kenmerken betreft als de luchtruimtes in de halswervels, de vorm van het darmbeen (een onderdeel van de heup), de opbouw van het dijbeen, en de vorm van botten in zijn polsen en handen. Als je naar die eigenschappen kijkt hoort hij juist niet bij de Ornitischia.”
Novas is blij dat Baron en Barrett het debat over de positie van de Chilesaurus in de stamboom met hun artikel hebben aangeslingerd. “Maar ik denk dat de discussie hiermee nog maar net begonnen is.”