Naar de content

'De meesten vinden bacteriën vooral vies'

iGEM Delft vroeg het publiek wat zij van synthetische biologie vinden

Pixabay

Het studententeam uit Delft ging op pad om in gesprek te gaan met het publiek over genetische modificatie. Waar denken mensen aan bij bacteriën? En wat als we die bewerken?

6 september 2019
Volg Team Delft

Wij, het iGEM-team van de TU Delft, willen het aantal bacteriesoorten vergroten dat voor onderzoek gebruikt kan worden. Dit proberen we te bereiken door aanpassingen te doen in cellen, de kleinste levende deeltjes. Momenteel kunnen wetenschappers maar enkele bacteriesoorten inzetten om eiwitten te laten maken voor onszelf, zoals de E.coli die insuline maakt als medicijn voor diabetespatiënten. Dit gebeurt door genen toe te voegen aan de bacterie. Dat kan niet bij alle bacteriën. Wij ontwikkelen een nieuwe methode waarmee we nog veel meer bacteriesoorten naar onze hand kunnen zetten. Dankzij ons project, Sci-Phi 29, zouden we in de toekomst nieuwe antibiotica kunnen vinden of efficiënter biobrandstof kunnen produceren.

Naast pipetteren in het lab zijn wij ook actief bezig met het bereiken van het algemene publiek. Wat vinden zij van de biotechnologie? Vanavond praten we over synthetische biologie op een evenement dat we organiseren samen met Global Meeting Point. Elke maand stellen zij een algemeen maatschappelijk onderwerp ter discussie: mensen komen hier vrijwillig op af als ze wat kwijt willen over een bepaald onderwerp. Vanavond is dat synthetische biologie. Het publiek komt van allerlei verschillende plekken op de wereld, van India tot aan Chili!

De avond begint met een heerlijke tomatensoep en sandwich. Daarna presenteert teamgenoot Joel ons onderzoek. Hij heeft de aandacht van het publiek direct te pakken. De vraag die vandaag centraal staat luidt: Wat vinden jullie van bacteriën? We doen even een snelle quiz via een poll op je telefoon en daaruit blijkt al snel dat de meeste aanwezigen bacteriën vooral vies vinden. Joel vertelt verder, over hoe handig bacteriën kunnen zijn als we ze kunnen beheersen. Denk maar de bacteriën die insuline produceren, als medicijn voor diabetespatiënten.

De antwoorden op de vraag ‘Wat vinden jullie van bacteriën?’ De mensen konden hier antwoord op geven via een poll op hun telefoon. Veel mensen associëren bacteriën met viezigheid.

iGEM Delft

Nu gaat de discussie van start! De eerste vragen gaan vooral over het loslaten van genetisch gemodificeerde organismen (GMO) in de natuur en of dat allemaal wel veilig is. In de EU is het verboden om GMO’s los te laten, dus dit zou geen probleem moeten zijn. Verder komt er ook naar voren dat mensen minder geneigd zijn om genetisch gemodificeerd eten te nuttigen dan met pesticide behandeld eten. Ik vraag me af waarom dit zo is, en na wat heen en weer gepraat blijkt het dat mensen bang zijn voor effecten op de lange termijn. Die zijn niet altijd voorspelbaar en ze zijn bang voor eventuele negatieve gevolgen.

Als het afgelopen is ben ik tevreden met het resultaat, ik weet nu beter waarom mensen wat terughoudender zijn over genetisch gemodificeerde organismen en we hebben mensen toch een beetje kunnen overtuigen dat bacteriën ook heel nuttig kunnen zijn. Dit is dan ook één van de doelen van iGEM: de dialoog aangaan over synthetische biologie met mensen als je buurman of je oma.

Deze blog is geschreven door teamlid van iGEM Delft Hafsa Akaouche

Het iGEM-team van Delft 2019. Boven v.l.n.r. Esther Hoogerwerf, Huyen My Nguyen, Weronika Hoska van Aken, Hafsa Akaouche, Sagarika Govindaraju, Renée van der Winden.
Onder v.l.n.r. Marco Valentim Becker, Mu-En Lu, Osman Esen, Dennis Kenbeek, Joel Clotet i Peretó.

Sunnie van de Werken
Eerdere blogs van iGEM Delft 2019: Blog 1. ‘Blij verrast hoor ik ook iGEM in het rijtje voorbij komen’ Blog 2. Eerste prijs voor Delfts team in Parijs

Eerdere blogs van iGEM Delft 2019:

Het iGEM-team uit Delft en het iGEM-team uit Leiden schrijven maandelijks een blog voor biotechnolgie.nl.
Lees hier hoe het eraan toegaat bij het iGEM-team in Leiden.

ReactiesReageer