Naar de content

Coronahulp van wetenschappers, onderzoekers en ingenieurs

Een programmeur werkt aan een bureau achter zijn beeldschermen.
Een programmeur werkt aan een bureau achter zijn beeldschermen.
Matthew (WMF), wikimedia commons, CC BY-SA 3.0

Hoe pak je het coronavirus het beste aan? Hoe help je mensen die nu in de knel raken, doordat ze bijvoorbeeld thuis moeten blijven of extra risico lopen? NEMO Kennislink zet kennismakelaars, die zorg aan wetenschap en ingenieurs koppelen, op een rij.

3 april 2020
Een programmeur werkt aan een bureau achter zijn beeldschermen.

Kunnen programmeurs helpen om het virus te bestrijden?

Matthew (WMF), wikimedia commons, CC BY-SA 3.0

Nu het coronavirus rondwaart in Nederland, willen veel mensen helpen en ontstaan initiatieven om het virus te bestrijden. NEMO Kennislink zet op een rij waar wetenschappers, onderzoekers en ingenieurs de handen uit de mouwen kunnen steken om hun steentje bij te dragen en waar je zelf hulp kunt krijgen, bijvoorbeeld wanneer je vermoedt besmet te zijn of eenzaam bent.

Programmeren tegen de pandemie

Code schrijven tegen corona. Daarvoor zorgt Code for NL. Deze website verbindt programmeurs aan projecten die de corona-uitbraak willen beteugelen.

Naar het initiatief

—-

Personeel gezocht voor noodvacatures

Zorginstellingen, supermarkten en logistieke bedrijven die door de coronacrisis juist nu extra personeel nodig hebben. Daarvoor werkt Recruiters for Good. Zij helpen (gratis) om noodvacatures te vervullen, juist bij de banen die nu zo hard nodig zijn.

Naar het initiatief

—-

Ingenieurs met oplossingen

Ingenieurs die meedenken hoe je het beste medische apparaten kunt ontwikkelen of aanpassen om de coronacrisis te lijf te gaan. Het is een van de voorbeelden hoe techneuten proberen om te helpen via KIVI Niria, het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs, dat achttienduizend leden met veel kennis heeft. Je kunt een hulpvraag aanmelden, je aanmelden als expert of een out-of-the-box-idee aandragen.

Naar het initiatief

—-

Doneer rekenkracht

Stel rekenkracht van je computer beschikbaar aan onderzoekers, zodat ze sneller medicijnen vinden om het coronavirus te bestrijden. De rekenkracht wordt gebruikt op momenten dat je deze zelf niet nodig hebt en wordt onder meer ingezet om de structuur van een eiwit te ontrafelen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van het programma Folding@home dat is ontwikkeld aan de universiteit van Stanford (Verenigde Staten).

Naar het initiatief

—-

Deeleconomie tegen coronavirus

Anderen helpen door kennis en spullen te delen. Dat is mogelijk met de deeleconomie. Platformen zoals WeHelpen, mijnbuurtje.nl verbinden bijvoorbeeld mensen die tijdelijk niet naar buiten kunnen met vrijwilligers die boodschappen willen doen. Of neem thuisafgehaald.nl, waar maaltijden gedeeld kunnen worden. Expert Martijn Arets zet de belangrijkste deelinitiatieven op een rij.

Naar het initiatief

—-

Online huisarts

Een online huisartsdienst voor mensen zonder eigen huisarts. Dat is Medicoo. Deze app kan je op jouw telefoon of tablet downloaden om in contact te komen met een huisarts.

Naar het initiatief

—-

Corona-check

Verschillende ziekenhuizen bieden een online ‘corona-check’ aan. Hier vul je in welke klachten je hebt, bijvoorbeeld koorts en kortademigheid. Op basis daarvan krijg je het advies om wel of niet contact met een zorgverlener op te nemen. Deze app is in meerdere regio’s van het land te gebruiken.

Naar het initiatief

—-

Chatten tegen eenzaamheid

Hoe zorg je ervoor dat eenzame mensen met elkaar in contact komen? Juist nu de coronacrisis onze leefomgeving kleiner maakt, is er behoefte aan een goed gesprek en wat contact. Informatica-student Cees Jol bouwde daarvoor de CoronaChat, waar je anoniem met anderen kan praten.

Naar het initiatief

Meer intitiatieven?

Weet jij nog meer goede initiatieven? Laat het dan hieronder weten in de comments.

ReactiesReageer