Of het bedrijf nu in een pittoresk dorpje of een kilometers groot chemisch park ligt, een rondleiding bij een chemisch concern is altijd indrukwekkend.
Via mijn werk als onderzoeker krijg ik niet alleen te zien wat er in de laboratoria op universiteiten gebeurt, maar ook bij grote chemische bedrijven. Ik word bijvoorbeeld gesponsord door een bedrijf in Denemarken, Haldor Tøpsoe A/S, en het is bijzonder interessant om daar rond te lopen. Hun onderzoekscentrum nabij Kopenhagen ligt tussen de bomen, langs een rustig kabbelend beekje. De gebouwen en de ‘klinkerstraat’ doen vermoeden dat je in een klein pittoresk dorpje terecht bent gekomen. Niet direct de plek waar je high tech research verwacht.
De pil
Hoe anders is dat bij sommige andere bedrijven waar het onderzoekscentrum op dezelfde plaats is als de productie. In Duitsland zijn we vorig jaar op bezoek geweest in het Ruhrgebied bij onder andere Bayer (die van de pil en Bayer Leverkusen). Het ‘Chempark’ daar beslaat zo’n vijf vierkante kilometer met alleen maar grote installaties.
Toekomstige werkgever?
Om een idee te krijgen wat er bij de chemische bedrijven in Nederland en omliggende landen gebeurt, organiseer ik samen met twee collega’s bedrijfsbezoeken. Op zo’n dag krijg je een rondleiding over het terrein en in de laboratoria en zie je presentaties over wat het bedrijf precies doet. Het is een uitgelezen mogelijkheid om in contact te komen met misschien wel je toekomstige werkgever.
Kijkje in de keuken
Zo heb ik de afgelopen drie jaar meer dan tien bedrijven bezocht waaronder Norit, DSM, Shell, Philips en Unilever. Op het moment zijn we druk bezig met het organiseren van de volgende bedrijfstoer. In september bezoeken we Grace (katalysatoren, verpakkingsmaterialen) in Duitsland en Total (van de benzinestations Total, Fina en Elf) en ExxonMobil (van de benzinestations Exxon, Mobil en ESSO) in België. Als onderzoeker heb ik zo de kans om in de keuken van de grootste bedrijven ter wereld te kijken en te bepalen waar eventueel mijn toekomst ligt.