Naar de content

Blauwe plekken en anti-zeeziektepleisters

Het was even wennen, maar inmiddels zijn de eerste monsters genomen

NIOZ, Texel

Studentes Margot Maathuis en Megan Clay van de Universiteit van Amsterdam vertellen over hun ervaringen aan boord van onderzoeksschip de Pelagia. Ze varen van de Bahama’s richting Ierland.

13 april 2018

Begonnen bij de Bahama’s, varen we inmiddels alweer een stuk noordelijker en hebben we de korte broeken verruild voor warmere kleding. Het verschil in temperatuur van de oceaan en de invloed daarvan op de biologie in het water staat centraal in etappe nummer 8. Tijdens onze tocht van ruim drie weken zullen we vanuit warme wateren naar het koudere noorden varen, waar we ter hoogte van Newfoundland (Canada) de oversteek over de Atlantisch Oceaan maken naar Ierland.

Het onderzoeksschip De Pelagia

NICO expeditie

Aan boord hebben we, naast de onmisbare bemanning, een geweldig team van wetenschappers. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar primaire producenten: eencellige algen (ook wel fytoplankton genaamd), cyanobacteriën, virussen, anti-broeikasgassen, mixotrofen (organismen die energie kunnen verkrijgen door het zelf te produceren of door zich te voeden), pteropoden (prachtige kleine zeevlinders). Ook worden er foraminiferen (eencelligen met een kalkskelet) bemonsterd die kunnen helpen bij het maken van klimaatreconstructies. Men is niet alleen gefocust op zijn eigen vakgebied, maar er wordt ook zoveel mogelijk samengewerkt om kennis te combineren en tot nieuwe inzichten te komen.

Onderzoekers verzamelen monsters aan boord van onderzoeksschip de Pelagia

NICO expeditie

We zijn nog maar vijf dagen onderweg, maar hebben nu al veel werk verricht met z’n allen. Nadat we donderdagochtend allemaal door de controles en douane zijn gekomen, begon het avontuur pas echt: we stapten aan boord van de RV Pelagia. Het schip is zo’n 66 meter lang, maar groot genoeg om, zeker de eerste dag, regelmatig je oriëntatie te verliezen. Nadat we de laatste zogenaamde stores (eten, drinken) het schip ingeladen hadden en via een veiligheidsinstructie en tour het schip beter hadden leren kennen, konden we donderdagavond vertrekken.

De eerste monsters werden vrijdag al genomen. Als de twee NICO-masterstudenten (NICOs) tijdens Leg 8 hebben wij de vaste taak om monsters te nemen die tijdens de gehele NICO-expeditie genomen worden (elke leg door andere NICOs). We nemen bijvoorbeeld monsters van planktonbiomassa met een zogenaamde planktonpomp, maar ook watermonsters van algen, bacteriën en virussen voor tellingen en genetische analyse door andere wetenschappers. Meer over onze bemonsteringen in een latere blog.

Eerste stationsdag

Zaterdag hadden we de eerste ‘stationsdag’. Bij een station liggen we even stil om allerlei apparatuur over boord te hangen en zo monsters van oceaanbodem (sediment) en water van verschillende diepten te kunnen nemen. Aangezien we nog een lange reis voor de boeg hebben, is de tijd kostbaar. Daarom moet het bemonsteren zo snel en georganiseerd mogelijk gebeuren en worden de experimenten en andere vervolgstappen uitgevoerd op een varend schip. En werken op zo’n slingerend schip is toch wel even wat anders dan in een laboratorium op het vasteland. Maar na een aantal extra blauwe plekken en anti-zeeziektepleisters, zijn we inmiddels goed gewend en ingewerkt, dus helemaal klaar voor de volgende stations!

Zie hier waar de Pelagia nu vaart.

ReactiesReageer