Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Betsy Levy Paluck

Hoe verander je gedrag?

John D. & Catherine T. MacArthur Foundation CC BY-NC 4.0

Hoe kun je ervoor zorgen dat er minder gepest wordt op school en dat Rwandezen minder geweld gebruiken? Als wetenschappers breken we ons hoofd erover. Betsy Levy Paluck wil niet alleen begrijpen hoe je gedrag aanpast, maar het ook veranderen. Voor mij is ze daarom een grote inspiratie.

21 december 2017

Betsy Levy Paluck is een sociaal psycholoog. Sociale psychologie gaat over hoe mensen elkaar beïnvloeden. Vaak wordt dit onderzocht in een experiment in het lab waarbij deelnemers een spel spelen met anderen of een taak uitvoeren met anderen. Er wordt dan gekeken of gedrag veranderd afhankelijk van met wie deelnemers spelen, bijvoorbeeld of deelnemers de taak anders spelen als de ander heel populair is of juist niet.

Betsy Levy Paluck

John D. & Catherine T. MacArthur Foundation CC BY-NC 4.0

Aan de hand hiervan worden theorieën opgesteld over hoe mensen in het echte leven beslissingen nemen en hoe ze zich door anderen laten beïnvloeden. Maar goed, als je dit weet in het lab, hoe pas je dit dan toe? Hoe kun je ervoor zorgen dat gedrag in positieve zin verandert? Door een groot interventieprogramma op te zetten!

Conflicten

Om pesten op school te verminderen bracht Levy Paluck eerst op 58 middelbare scholen het sociale netwerk in kaart; wie gaat met wie om. Daarna werd op de helft van de scholen een groep jongeren bepaald die veel invloed hadden. Deze jongeren kregen een training hoe ze conflict op school konden verminderen. Op de scholen waar jongeren deze training hadden gekregen was een paar maanden later het aantal conflicten tussen leerlingen afgenomen, terwijl op de scholen waar geen training was gegeven het aantal conflicten gelijk bleef.

Ook heeft ze in Rwanda een radioshow gemaakt met als doel om de sociale norm omtrent geweld te veranderen. In Rwanda dachten veel mensen dat anderen van hen verwachtten dat ze geweld gebruikten. Door de radioshow werd duidelijk dat dit niet waar was en de Rwandezen die naar de show hadden geluisterd gaven later aan dat ze minder snel geweld zouden gebruiken. Hun eigen mening was niet perse veranderd, maar hun perceptie van de mening van anderen wel en dat was genoeg om hun gedrag te veranderen.

Ik ben niet de enige die onder de indruk is van het werk van Levy Paluck. Ze heeft onlangs de MacArthur Genius award gewonnen, een hele prestigieuze prijs voor de beste wetenschappers. Aan de prijs zit een geldbedrag van $625,000 verbonden waarmee ze weer een aantal jaar onderzoek kan doen. Hou haar de komende jaren dus in de gaten!

ReactiesReageer