En tenslotte: de afgelopen maanden stonden ook in het teken van het ein-de-lijk publiceren van enkele artikelen die al maanden in de pijplijn zaten.
Het publiceren van artikelen is (vaak) een enorm langdurig proces dat helaas niet voorbij is wanneer jij en je mede-auteurs het idee hebben dat het klaar is. Nee, sterker nog: dat is vaak het begin van een proces dat bijna even lang duurt als het schrijven zelf. Het artikel indienen, revisies van kritische reviewers ontvangen, binnen de auteursgroep het eens worden over de wijzigingen, en opnieuw opsturen. Maar, des te groter is de beloning als het dan eindelijk lukt!
HIV
Zo is het artikel waarin we alle studies over de relatie tussen HIV, anti-HIV medicatie en hoge bloeddrukgerelateerde aandoeningen in de zwangerschap op een rijtje hebben in september verschenen. Korte samenvatting: die lijkt er niet te zijn, maar het onderzoek tot nu toe op dit onderwerp gepubliceerd is van matige kwaliteit:
Keizersnede
Het artikel dat daarna gepubliceerd werd, gaat over de gezondheid van de kinderen die geboren worden bij moeders die een hoge bloeddruk (=hypertensie) gerelateerde aandoening hadden (zwangerschap-gerelateerde hypertensie, hypertensie al voor de zwangerschap, en zwangerschapsvergiftiging). Wat we vonden is dat deze vrouwen vaker een (spoed) keizersnede hebben, vroeggeboorte, kinderen met een laag geboortegewicht of kinderen die overlijden.
Overgewicht
Het laatste onderzoek keek naar zwangere vrouwen met overgewicht in Accra en naar hun zwangerschapsuitkomsten ten opzichte van vrouwen die een normaal gewicht hebben. Wat ten eerste opvallend was, was dat meer dan de helft van de vrouwen die meededen in het onderzoek overgewicht hadden! Vrouwen met obesitas hadden vaker een keizersnede, vaker (zwangerschaps-)hypertensie en vaker een kind dat te zwaar is (‘macrosoom’).
Wetenschapsstage
Wat het leuke is van deze artikelen, is dat ik ze samen met wetenschapsstage studenten heb geschreven. Veel van de credits gaan dus ook naar Verena Schrier, Karin Vissers en Eva van der Linden! Zij zijn dus ook mede-eerste auteur, of eerste auteur! Over de volgorde van auteurschappen schreef mede FoS’er Hugo al eerder.
Tenslotte, ik schreef aan het begin van dit jaar over mijn goede voornemens van 2015. Ik denk dat ik voor 2016 nu al een voornemen heb, nog voordat ik het jaar echt ga overpeinzen: de onderwerpen minder laten opstapelen, en regelmatiger Word openslaan om een blog te schrijven!