Naar de content

Anticonceptiepil beïnvloedt partnerkeuze

Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, kiezen vaker genetisch vergelijkbare partners dan vrouwen met een natuurlijke menstruatiecyclus. Onderzoekers van de universiteit van Liverpool waarschuwen voor deze ontwikkeling, omdat genetische diversiteit erg belangrijk is voor een succesvolle voortplanting.

13 augustus 2008

De anticonceptiepil is wereldwijd het meest gebruikte voorbehoedmiddel. 42% van de Nederlandse vrouwen tussen 16 en 49 jaar gebruikt de pil om zwangerschap te voorkomen. Onderzoekers van de universiteit van Liverpool denken dat dit pilgebruik van invloed is op de partnerkeuze van vrouwen. Deze keuze wordt voor een groot deel onbewust bepaald, via geur. MHC genen (die ook betrokken zijn bij het immuunsysteem) kunnen een interactie aangaan met huidbacteriën en daarom belangrijk zijn bij geurherkenning. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen met een natuurlijke menstruatiecyclus kiezen voor mannen met andere MHC genen dan zijzelf. Pilgebruiksters daarentegen, kozen veel vaker voor mannen met vergelijkbare MHC genen.

Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken maken een andere partnerkeuze dan vrouwen met een natuurlijke menstruatiecyclus.

Mannengeur

Voor het onderzoek hadden de wetenschappers een hoop mannengeuren nodig. Ongeveer 100 mannen doneerden hun natuurlijke parfum door twee nachten in een katoen shirt te slapen. Gedurende de geurcollectie moesten de mannen alleen slapen en mochten zij overdag niet roken of drinken, niet pittig eten en geen deodorant of geparfumeerde zeep gebruiken. De onderzoekers verdeelden de geuren van de mannen over de vrouwelijke vrijwilligers door MHC genen te vergelijken. Iedere vrouw kreeg tijdens het onderzoek de geur te ruiken van drie mannen die genetisch met haar overeen kwamen en drie mannen die genetisch van haar verschilden.

Het experiment was opgedeeld in twee sessies. In de eerste sessie roken de vrouwen aan de shirts aan het begin van hun menstruatiecyclus. Op dit moment was geen van de vrouwen nog aan de pil. Vanaf de eerste sessie gingen 40 vrouwen over op het gebruik van de pil, terwijl 60 vrouwen hun natuurlijke menstruatiecyclus aanhielden. Na ongeveer 90 dagen (bij de start van de derde menstruatie) werden de shirts opnieuw geroken. Bij beide sessies beoordeelden de vrouwen hoe sterk en hoe lekker zij elke mannengeur vonden. Op basis van geur bepaalden zij of een man een goede partner zou kunnen zijn.

Partnerkeuze is voor een belangrijk gedeelte gebaseerd op geur.

Relatiegevaar

Conclusie: pilgebruiksters kiezen veel vaker een partner die genetisch met henzelf overeenkomt. Maar geeft dit ook problemen? De onderzoekers zijn bang van wel. Genetisch vergelijkbare partners hebben over het algemeen moeilijkheden met zwanger worden. Als dit dan toch lukt, is er een sterk vergrote kans op miskramen. Daarnaast hebben kinderen die geboren worden uit genetisch vergelijkbare partners vaak een zwak immuunsysteem.

En zelfs als je nooit kinderen zou willen, is het volgens de onderzoekers oppassen geblazen. De anticonceptiepil vormt namelijk een gevaar voor je relatie. Als je de pil gebruikt, kies je een partner die genetisch op jezelf lijkt. Wanneer je besluit om met de pil te stoppen, verandert je geurwaarneming. Het zou dus best kunnen dat je je op dat moment niet meer aangetrokken voelt tot je partner en op zoek gaat naar iemand die genetisch anders is.

Bron

Craig Roberts e.a. MHC-correlated odour preferences in humans and te use of oral contraceptives Proceedings of the Royal Society B, 12 augustus 2008

Zie ook: