Voor een patiënt met oorontsteking kan een arts kiezen uit twee opties: een behandeling met antibiotica of gewoon uitzieken. Dokters kiezen vaak voor optie twee omdat antibiotica soms niet helpen én bijwerkingen vertonen. Maar het blijkt ingewikkelder dan gedacht, schrijven wetenschappers in het Amerikaanse tijdschrift ‘JAMA’.
Dat concluderen de arts-onderzoekers, die in verschillende ziekenhuizen in Los Angeles werken, met hun grootste analyse naar de werking van antibiotica en oorontsteking tot nog toe. Vooral kinderen krijgen oorontsteking: een infectie, meestal door een bacterie, die heel pijnlijk kan zijn. Tumaine Coker en zijn collega’s legden 135 eerdere onderzoeken naast elkaar en vergeleken de uitkomsten. De resultaten staan in de nieuwste uitgave van het medische tijdschrift JAMA.
In tegenstelling tot de uitkomsten van enkele eerdere, losse onderzoeken die concludeerden dat antibiotica niets uitrichten, blijkt dat antibiotica wel degelijk kunnen bijdragenn aan het snelle herstel van een oorontsteking. Maar daar tegenover staan vervelende bijwerkingen en het feit dat de meeste oorontstekingen bij niet al te jonge kinderen vanzelf overgaan.
In cijfers uitgedrukt gaat oorontsteking bij 80 van de 100 kinderen binnen 3 dagen vanzelf over. Als je de 100 kinderen zou behandelen met antibiotica, zouden 12 extra kinderen geholpen zijn. Het nadeel is echter dat dan ook 3 tot 10 kinderen huiduitslag krijgen, en 5 tot 10 diarree.
Coker en zijn collega’s raden artsen aan om deze voor- en nadelen voorzichtig af te wegen. Wanneer bacteriën in ziekenhuizen te vaak worden bestreden met antibiotica bestaat tevens het gevaar dat ze op de lange termijn resistent —en daarmee gevaarlijker— kunnen worden.
Volgens de wetenschappers zou het daarom handiger zijn als je van tevoren zou weten welke kinderen vanzelf genezen en welke kinderen antibiotica nodig gaan hebben. Nu wordt dat enkel vastgesteld aan de hand van een relatief simpele diagnose door de arts. Die kijkt dan met een otoscoop —de bekende ‘oorlamp’— in het oor van het kind om de ernst van de ontsteking vast te stellen. Dus om de diagnose van oorontsteking sterk te verbeteren en het antibiotica-gebruik beter te doseren, is —zoals wel vaker— meer onderzoek nodig.