Naar de content

Angst voor het onbekende

Een korte geschiedenis van technofobie

Internet Archive Book Images (open domein)

Nieuwe technologie leidt vaak onnodig tot angst. Maar bij sommige uitvindingen zijn we ons juist te weinig bewust van de gevaren, stelt psycholoog Nicole Huijts.

20 juni 2024

Chatbots die doktersadvies geven, drones die pakketjes bezorgen, robots die ouderen verzorgen: nieuwe technologieën brengen allerlei nuttige toepassingen met zich mee. Maar tegelijkertijd zorgen ze voor angst, variërend van reële zorgen (‘Ben ik straks mijn baan kwijt?’) tot buitensporige doemdenkerij (‘Nemen robots de wereld over?’).

Waar komt die ‘technofobie’ vandaan? Psycholoog Nicole Huijts onderzoekt aan de Universiteit Twente hoe mensen met technologie omgaan. “Als iets onbekend is, hebben we meer oog voor de risico’s die eraan vastzitten. Ook vinden we nieuwe dingen vaak eng, we vertrouwen ze niet”, zegt ze.

Technofobie is dus eigenlijk angst voor het nieuwe en het onbekende. De angst verdwijnt meestal dan ook vanzelf naarmate een technologie ouder en bekender wordt. Ook als er risico’s aan blijven zitten: “Autorijden is nog steeds gevaarlijk, maar daar zijn we aan gewend. Als we meer bewijs hebben voor de grootte van de risico’s, worden we minder bang”, zegt Huijts.

Angst is een slechte raadgever, maar volgens Huijts is het heel nuttig om met enige argwaan naar nieuwe technologieën te kijken. “Van sommige dingen zijn we ons te weinig bewust van de gevaren. Slimme apparaten kunnen bijvoorbeeld gehackt worden. Hackers kunnen je dan afluisteren, of bijvoorbeeld je verwarming heel hoog zetten. We onderschatten de kans dat zoiets gebeurt, en ook de gevolgen ervan. Hier gaan nog maar weinig enge verhalen over rond.”

Betrouwbare informatie

Moeten we dus enge verhalen verspreiden over je koelkast die alles hoort wat je zegt? “Je moet ook weer niet overdrijven. Het moet in balans zijn”, stelt Huijts. “Maar je moet je wel bewust zijn van de gevaren. Dan kun je die voorkomen door op te zoeken hoe je apparaten beveiligt.”

Want dat is volgens Huijts de manier om met nieuwe technologieën om te gaan: informatie inwinnen over de risico’s en vervolgens goed nadenken over het gebruik. Maar let wel: dat is niet hetzelfde als googelen ‘Bespioneren de Chinezen mij via mijn deurbel?’. Huijts: “Je moet wel betrouwbare informatie zoeken, bijvoorbeeld op sites van erkende onderzoeksinstituten. Niet alleen maar negatieve zoektermen intypen waardoor je verhalen vindt die het doembeeld bevestigen en geen goede oplossingen bieden.”

Want hoewel technofobie van alle tijden is, kan de angst nu via sociale media veel makkelijker rondgaan. “Vroeger had je ook roddels, maar niet zulke grootschalige verspreiding van misinformatie. Daardoor worden sommige mensen bijvoorbeeld extra bang voor vaccinatie”, zegt Huijts.

De toekomst zal uitwijzen in hoeverre de huidige zorgen rond nieuwe technologieën terecht zijn. Het verleden laat in elk geval zien dat de soep vaak niet zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend. Hieronder lees je over enkele uitvindingen die we nu doodnormaal vinden, maar waar we ooit doodsbang voor waren.

Technofobie

Hoe groter de belofte van een nieuwe uitvinding, hoe groter ook de angst voor schadelijke gevolgen. Zulke ‘technofobie’ is van alle tijden. Meestal verdwijnt de angst vanzelf zodra iedereen gewend is aan het nieuwe fenomeen. Dit zijn acht alledaagse technologieën waar mensen ooit heel bang voor waren.

tjhunt voor iStock
Geheugensloper

Zo'n 2500 jaar geleden had de Griekse filosoof Socrates bezwaren tegen het schrift. Dat zou leiden tot vergeetachtigheid, omdat mensen hun geheugen niet langer trainden. Ook zou het mensen niet wijzer maken, maar slechts wijzer laten overkomen. Ironisch genoeg kennen we zijn wijze uitspraken nu dankzij geschriften van anderen, met name Plato.

Louis Joseph LeBrun, Public domain, via Wikimedia Commons
Glazige mensen

Toen in de middeleeuwen glas steeds gangbaarder werd, ontstond de aandoening ‘glaswaan’. Mensen die hieraan leden, hadden het gevoel dat ze zelf van glas waren. Zo droeg de Franse koning Karel VI beschermende kleding om niet in scherven uiteen te vallen. En de Zuid-Nederlandse geleerde Casparus Barlaeus dacht dat zijn zitvlak van glas was.

Bibliothèque nationale de France, Public domain, via Wikimedia Commons
Treinletsel

Rond 1850 haalden sommige stoomtreinen al de 100 kilometer per uur. Velen vreesden dat ons lichaam dat niet aankon. Volgens het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet’ zou treinreizen onder meer leiden tot verzachting van het brein, epileptische aanvallen en beroertes. Vrouwen liepen risico op een menstruatiestoornis of baarmoederverschuiving.

ZU_09 voor iStock
Treingekte

In diezelfde tijd vreesde men in het Verenigd Koninkrijk dat het lawaai en geschommel van een trein funest kon zijn voor de geest. Zo zou een Schotse aristocraat in een rijdende trein al zijn kleren hebben uitgetrokken en scheldend uit het raam zijn gaan hangen. Ook waren er geruchten over losgeslagen reizigers die hun medepassagiers aanvielen: railway madness.

ilbusca voor iStock
Lichte paniek

In 1891 kreeg het Witte Huis elektrische verlichting. President Harrison was daar zo bang voor, dat hij zijn bedienden op de lichtknopjes liet drukken. Toegegeven: elektriciteit was destijds gevaarlijker dan nu, maar deze waren veilig. Later liep president Johnson vaak zelf alle kamers langs om de lichten uit te doen, wat hem de bijnaam ‘Light Bulb Johnson’ opleverde.

Frank Schulenburg via Wikimedia CC BY-SA 4.0
Dodelijke knuffel

In 1907 preekte de Amerikaanse priester Michael G. Esper dat de net uitgevonden teddybeer ‘rassenzelfmoord’ zou aanwakkeren. Als meisjes in plaats van een menselijke pop een knuffeldier verzorgden, zou hun moederinstinct verloren gaan. Espers waarschuwing werd in meer dan honderd kranten verspreid, maar de Amerikanen hadden de teddybeer al omarmd.

The Boston Globe via Newspapers.com
Slechte uitstraling

In de jaren 70 ging het succes van de magnetron gepaard met verhitte discussies. De microgolfstraling zou leiden tot blindheid, impotentie, hersenschade en stralingsziekte. Vooral zwangere vrouwen moesten uit de buurt blijven. Maar het enige wat de magnetron uiteindelijk heeft veroorzaakt, is gemakzucht en een voorkeur voor ongezond voedsel.

Volodymyr Kazhanov voor iStock
Zwarte gaatjes

Eind vorige eeuw startte in Zwitserland de bouw van de LHC. De extreem hoge energieën die deze deeltjesversneller zou opwekken, leidden tot diverse doemscenario’s. Zo zouden er volgens sommigen minuscule zwarte gaten ontstaan die de hele wereld zouden opslokken. De experimenten gingen in 2008 van start. Sindsdien zijn er alleen onschuldige deeltjes zoals het higgsboson gecreëerd.

CERN