Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Advies van studieswitchers

Renushka Madarie voor NEMO Kennislink

Binnenkort is het tijd om je in te schrijven voor een vervolgstudie. Weet je nog niet zeker wat je wilt studeren? Twijfel je of je de juiste keuze maakt? Geen nood! Je hebt genoeg voorgangers die het ook niet in één keer wisten. In deze blog vertellen mijn collega’s over hun studieswitch en geven ze jou advies hoe jij het beste een studie kunt kiezen.

6 maart 2020

Studeren wordt steeds duurder en studenten moeten steeds meer lenen. Het zou daarom fijn zijn als je in één keer een “goede” studiekeuze maakt. Maar wat is een goede keuze en hoe maak je die? En wat nou als de eerste keer niet gelijk raak is? Na rondvraag bij mijn collega’s bleek dat een aantal wel eens van studierichtingis gewisseld. Volgens mij zijn dit de meest leerzame verhalen. Lees daarom hier waarom zij zijn geswitcht en wat zij jou adviseren over hoe je het beste jouw vervolgstudie kunt kiezen.

Vlnr: Iris, Jim, Franziska, en Nick. Deze ervaringsdeskundigen geven jou advies voor het kiezen van een studie.

Renushka Madarie voor NEMO Kennislink

Steeds weer die regeltjes

Iris Becx onderzoekt bij ons de ervaringen van slachtoffers met ons rechtssysteem. Zij begon ooit ook met Rechten, maar kreeg daar al snel genoeg van. “Ik wilde weten hoe het recht mens en maatschappij beïnvloedt en andersom, maar ik kwam er al snel achter dat die studie juist heel feitelijk is: wat zegt de wet en hoe verhouden casussen zich daartoe? Hoewel ik dit tergend saai vond, heb ik het nog een halfjaar volgehouden omdat ik niet meteen wilde opgeven.”

Zij besloot zich te verdiepen in Cultuurwetenschappen. “Een meisje dat ik kende studeerde dat. Ik heb haar studiemateriaal eens bekeken en ben met haar naar een onderwijsgroep gegaan om te zien of dit iets voor me was. Uiteindelijk heb ik de switch gemaakt. Cultuurwetenschappen was heel breed, maar daardoor juist heel leuk. Honderd keer leuker dan rechten.”

Iris heeft naast haar studie veel andere dingen gedaan. Dit was deel van een avondprogramma van een cursus journalistiek schrijven.

Iris Becx voor NEMO Kennislink

Soms was ze wel onzeker over haar switch. “Met rechten heb je een duidelijk einddoel voor ogen (je wordt jurist), met cultuurwetenschappen niet”. Toch adviseert ze een studie te volgen waar je echt plezier in hebt, “want uiteindelijk hou je dat beter vol dan iets waar je elke dag tegenop ziet”.

Wie ben jij?

Jim Schiks onderzoekt cybercrime. Inmiddels zit hij bij ons helemaal op zijn plek, maar als middelbare scholier had hij geen idee wat hij wilde studeren. Hij koos Bedrijfskunde omdat de studie zo breed was waardoor je er later nog alle kanten mee op kon. Maar de meeste onderwerpen in zijn studie vond hij toch niet heel interessant. “Ik ging weinig naar colleges, begon pas te leren voor hertentamens en liep een jaar vertraging op. Op een gegeven moment ging ik naar de studieadviseur van de universiteit. Dat ik met Bedrijfskunde wilde stoppen was duidelijk, maar wat moest ik dan?”

De studieadviseur liet hem kritisch nadenken over wie hij was. “Ik ging na wat ik leuk vond, waar ik goed en minder goed in was, en hoe mensen dicht bij mij naar mij keken. Uiteindelijk rolde hier Criminologie uit. Hoewel ik opnieuw een hele bachelor moest volgen, vlogen de jaren voorbij. Opeens ging ik naar alle colleges, las (bijna alle) studieboeken en haalde mooie cijfers. Dat was voor mij de bevestiging dat ik een goede keuze had gemaakt.”

Als hij nu in de rol van studieadviseur mocht kruipen, zou hij ook zeggen: “bedenk wat je leuk vindt, waar je goed in bent, en wat je belangrijk vindt. Dat zijn natuurlijk lastige vragen, zeker als je net van de middelbare school afkomt. Toch kun je proberen te kijken naar interesses die je eigenlijk je hele leven al hebt.”

Drie vragen die je goed kunnen helpen bij het kiezen van een studie.

Renushka Madarie voor NEMO Kennislink

Spijt? Nee

Geen van mijn collega’s zegt spijt te hebben van hun studiewissel. Sterker nog, allemaal hebben ze ervan geleerd. Jim: “Achteraf gezien is het natuurlijk makkelijk om te zeggen dat ik gelijk voor Criminologie had moeten kiezen. Maar door mijn eerste studie ben ik veel kritischer gaan nadenken over de dingen die ik doe. Dat is voor mij veel waard geweest.”

Franziska Yasrebi-de Kom, onderzoeker recidive na detentie, is ook na haar eerste jaar geswitcht. Dankzij haar eerste studie kwam ze erachter dat ze in Nederland Psychologie kon studeren, iets wat in Duitsland veel lastiger is, maar wat ze wel altijd al graag wilde. Daarnaast heeft ze in haar eerste jaar zowel haar Engels enorm verbeterd als Nederlands geleerd. Geen weggegooid jaar dus.

Meerdere wegen leiden naar Rome

Iris en Jim gaven allebei ook aan dat welke keuze je ook maakt, er altijd mogelijkheden zijn om bij te sturen naar een andere richting. Iris haakte af als Rechtenstudent, maar is nu toch promovenda op de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit en doet alsnog wat ze als achttienjarige wilde doen.

Jim en ik hebben allebei een achtergrond in de sociale wetenschappen, maar doen toch onderzoek naar cybercrime, een onderwerp dat soms heel technisch is. Toen ik moest kiezen, twijfelde ik enorm tussen Psychologie en Voedings- en levensmiddelentechnologie. Koos ik voor mensen of voor bèta? Het werd Psychologie, maar inmiddels heb ik die twee interesses weten te combineren in mijn promotietraject en kan ik me hier hopelijk nog heel lang mee bezighouden.

Tot slot laat Nick van Doormaal zien dat je ook ná je studie nog kan switchen van richting. Hij studeerde Wildlife Management en Natuurbeheer, maar solliciteerde op een criminologische vacature. “Ook al was het criminologie, het leek interessant omdat ik mij alsnog met wildlife crime bezig kon houden. Bovendien vroegen ze om vaardigheden die ik heb geleerd in mijn studie.” Inmiddels rondt hij nu zijn promotie-onderzoek naar stroperij in het buitenland af.

Nick tijdens zijn onderzoek naar stropers in Zuid Afrika.

Nick van Doormaal voor NEMO Kennislink

Kortom:

1. Doe vooral iets wat je leuk vindt.

2. Ga na wie jij bent en wat je goed kunt. Praat er ook over met anderen!

3. Het is geen ramp als je niet gelijk op het juiste pad zit. (Oké, het is misschien minder fijn voor je portemonnee, of die van je ouders, dus blijf niet oneindig switchen. Dan kan je er misschien beter een jaar tussenuit.)

4. Bedenk dat je later niet het prototype beroep hoeft te doen dat volgt op je studie. Soms kan je veel meer met een studie dan je in eerste instantie zou denken.

Succes!

ReactiesReageer