Via de koffie uit de bijstand9 januari 2025De menselijke maat in bijstandsbeleidBij iedereen in de bijstand op de koffie. Een scooter aanbieden als de afstand tot het werk te groot is. Sommige gemeenten wijken af van de norm in hun bijstandsbeleid. Werkt dat?
De eerste CRISPR-Cas-baby9 januari 2025Een moet de eerste zijn, maar wanneer is het veilig?Bij medische innovaties horen eerste patiënten. Dat ging vroeger wel een stukje makkelijker dan nu. Wanneer is het voor de wetenschap veilig genoeg om embryo-DNA aan te passen?
Voor je dertigste al in de overgang8 januari 2025Bloed, zweet en tranen: de vroege overgangBij de overgang denk je waarschijnlijk al gauw aan een vrouw van middelbare leeftijd. Maar sommige vrouwen gaan al veel eerder in de overgang. “Dat is heel pijnlijk als je een kinderwens hebt.”
Faces of ScienceSlimme machines voor sluwe tumoren8 januari 2025Slimme machines voor sluwe tumorenVan röntgenfoto’s tot MRI en PET-scans: met behulp van radiologie bestuderen we het menselijk lichaam van binnenuit. De medische wereld kan niet meer zonder deze bijzondere ontdekking(en) uit 1895....
Direct uit de lucht8 januari 2025Dossier CO₂: opvangen en afvangenIn de lucht zit te veel CO₂, wat voor klimaatproblemen zorgt. Kunnen we dat CO₂ niet gewoon weer uit de lucht halen? Ja, maar de techniek is nog te kostbaar en verbruikt te veel energie.
Tijd in steen gebeiteld7 januari 2025Kennis maken: leeftijd van de aarde4,56 miljard jaar geleden ontstond de planeet waar wij op wonen. Maar: niemand van ons zag het gebeuren. Hoe kunnen we dan weten hoe oud de aarde is?
Faces of ScienceEen filosofische detective7 januari 2025Een filosofische detectiveBij onderzoek naar niet-Westerse ideeën bij Europese denkers ben je soms net een detective, vooral bij de Duitse filosoof Martin Heidegger. Want wat is de Aziatische invloed op zijn denken?
Kies voor een ethisch alternatief6 januari 2025Embryo-modellendebat: potentiële mensenWetenschappers zoeken naar manieren om ethisch onderzoek te doen zonder ‘echte’ embryo’s. Zijn embryo-modellen de oplossing?
Bescherm alles wat mens kan worden6 januari 2025Embryo-modellendebat: potentiële mensenWetenschappers maken embryo-modellen voor onderzoek. Die kunnen niet uitgroeien tot een mens. Wat als de technologie ons inhaalt en ze dat straks wel kunnen?
Bewijsdrang in de zorg6 januari 2025In stelling: geneeskundig bewijsAls je ziek bent, wil je graag een behandeling die ook echt werkt. Hoe bewijs je dat eigenlijk? En kun je ook doorschieten in de zoektocht naar bewijs?
Een aap in de hoofdrol3 januari 2025Waarom dieren het zo goed doen op het witte doek (en soms niet)Deze maand draaien er twee films in de bioscoop, met dieren in de hoofdrol: ‘Better Man’ en ‘Mufasa’. We kijken graag naar films waarin dieren zich menselijk lijken te gedragen, maar waarom eigenlijk?
Blij dat ik niet glij3 januari 2025Zeven vragen over gladheidsbestrijdingDoor zout te strooien zorgt Rijkswaterstaat er in de winter voor dat ons drukke wegennet berijdbaar blijft. Hoe is die gladheidsbestrijding in ons land eigenlijk geregeld?
Creatieve chatters3 januari 2025Anders gedacht: chattaal en taalvaardigheidDe jeugd kan niet meer spellen, en dat komt doordat ze de hele dag lopen te appen! Al sinds de opkomst van online berichtjes leeft deze zorg bij ouders en leraren. Taalkundig onderzoek stelt gerust.
Ieder mens telt mee2 januari 2025Kennis maken: wereldbevolkingMeer dan acht miljard, zoveel mensen lopen er tegenwoordig rond op aarde. Maar hoe weten we dat eigenlijk? Sterre Leufkens onderzocht hoe betrouwbaar zulke cijfers zijn.
Langer last van heftige hooikoorts2 januari 2025Exoten in de polder: alsemambrosiaDe alsemambrosia geeft heftige hooikoortsklachten. Deze invasieve exoot, die het hooikoortsseizoen voor een miljoen Nederlanders met een of twee maanden verlengt, verspreidt zich steeds verder.
Veen terugbrengen voor het klimaat1 januari 2025Een alternatief verdienmodel voor de landbouwVeengebieden hebben de meest koolstofrijke bodem ter wereld en zijn daarom belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Met de juiste planten kunnen we aangetast veen herstellen.
‘Het is handig, maar bellen is prettiger’31 december 2024Wie is de trol: oudere over online communicatieBep (75) mengde zich een keer in een online discussie, maar kreeg meteen een vervelende reactie. Ze ziet de voordelen van online communicatie, maar geeft de voorkeur aan een écht gesprek.
‘Soms mislukt iets, maar hoe erg is dat nu eigenlijk?’30 december 2024Even tot leven: Luc BrunsveldGroots bouwen met de kleinste onderdelen. Wetenschappers bewegen moleculen richting leven. Maar wat beweegt hen? Deze aflevering: Luc Brunsveld.