De meeste mensen willen deugen25 november 2024De meeste mensen willen deugenBij duurzaam gedrag hebben mensen de neiging om zichzelf te vergelijken met anderen die minder duurzaam leven dan zij. “Dan heb je het idee dat je beter bezig bent dan de rest en voel je je goed.”<...
Veroudering als bodyhorror22 november 2024Recensie van de film ‘The Substance’‘The Substance’ bevat zulke schokkende scenes, dat bezoekers misselijk zijn weggelopen. Maar achter deze 'bodyhorror' zit een kritische kijk op onze obsessie met schoonheidsidealen en de diepgewort...
Vijf vragen over de koortslip22 november 2024Vijf vragen over de koortslipIn deze tijd van het jaar hebben veel mensen er regelmatig last van: een koortslip. Hoe kom je eraan en vooral: hoe kom je ervan af? NEMO Kennislink ging koortsachtig op zoek naar het antwoord.
Alle schijn tegen22 november 2024Bewezen (on)schuld: de zaak Olaf HamersEr klinken schoten, iemand maakt zich uit de voeten, springt in een auto en rijdt hard weg. Overduidelijk de dader, of is dat tunnelvisie? De gevolgen daarvan zijn beangstigend, stelt Marc van Dijk...
Alternatieven voor aardgas22 november 2024Van gas los: hoe dan?Als Nederland in 2050 geen aardgas meer gebruikt, wat gaan we dan gebruiken voor verwarming en productieprocessen? Er bestaan alternatieven. “Maar het wordt niet goedkoop.”
Daar kun je naar fluiten21 november 2024Wereldtalen: fluittalenTaal kan ook anders dan de klanken, woorden en zinnen die wij spreken. In de serie Wereldtalen onderzoeken we de brede variatie in talen in de wereld. Deel 6: fluittalen.
Roep maar wat je wil20 november 2024Roep maar wat je wilOp sommige internetfora is bijna alles toegestaan, zoals op het anarchistische 4chan. Hou kun je ook de meest radicale internetfora een beetje beschaafd houden?
Orde in de online chaos20 november 2024Orde in de online chaosSociale media kampen met haatberichten en discussies die ontsporen. Een moderatiebot zou kunnen helpen om online conversaties in goede banen te leiden.
Faces of ScienceDe lekkende pijpleiding van de wetenschap20 november 2024De lekkende pijpleiding van de wetenschapVrouwen beginnen vaker aan een wetenschappelijke carrière, maar winnen zelden een Nobelprijs. Hoe zit dat?
Niet langer door schaamte omgeven20 november 2024Bloedgang: taboe op menstruatieGesprekken in de sportschool, in de media, bij podcasts: overal gaat het over menstruatie. Alsof er ineens openlijk over gesproken kan worden. Is dat zo? Is het taboe aan het verdwijnen?
Ziekmakende ongelijkheid19 november 2024Recensie ‘Hoe racisme ons ziek maakt’ van Layal LiverpoolGezond zijn is een voorrecht dat samenvalt met huidskleur, toont het boek ‘Hoe racisme ons ziek maakt’. Gelukkig wordt er aan verbetering gewerkt, maar de weg is nog lang.
SlideshowEen dag uit het leven van een PhD-student19 november 2024Een dag uit het leven van een PhD-student Mijn naam is Tamara, en ik doe sinds twee jaar onderzoek als PhD-student. Mensen vragen me weleens: "maar wat doe je op een dag?" Dat laat ik je zien in foto’s!
Harde overlever in gematigd klimaat18 november 2024Exoten in de polder: Japanse duizendknoopDe Japanse duizendknoop wapende zich tegen barre omstandigheden op Japanse lavahellingen. Dat maakte de plant een harde overlever, waardoor deze het een beetje té goed doet in ons gematigde klimaat...
Faces of ScienceDiogenes tegen...iedereen18 november 2024Filosofie roast deel drieFilosofen, dat zijn toch mensen die altijd redelijke argumenten tegen elkaar gebruiken? Nou, echt niet! In deel drie van filosofie roasts zie je hoe Diogenes het liefste iedereen belachelijk maakt....
Hulp bij herkennen van nepnieuws15 november 2024Verkeerd gedacht: misinformatieMisinformatie staat veel in de aandacht door de problemen die het kan veroorzaken, maar valt er ook iets tegen te doen? We zetten de meest onderzochte methoden op een rijtje.
Computer als slimme collega14 november 2024Superkracht AI: Frank van HarmelenComputers vervangen mensen niet. Nee, juist de samenwerking tussen mens en computer gaat zorgen voor grote wetenschappelijke doorbraken, denkt AI-wetenschapper Frank van Harmelen.
Overtuigend in gesprek14 november 2024Samenbezweren: lessen uit de retoricaWat doe je als een vriend, familielid of geliefde verandert in een complotdenker? Aflevering 5: hoe kun je overtuigingskunst gebruiken? Retorica-expert Yvette Linders geeft tips.