Raadsel van de Andes eindelijk opgelost13 december 2017De bergketen op onverwachte plek verklaardDe Andes is theoretisch gezien een hooggebergte op de verkeerde plek. Twee teams van Nederlandse aardwetenschappers kwamen dit jaar met een verklaring voor deze Zuid-Amerikaanse bergketen.
Europa lanceert Melkwegverkenner23 december 2013GAIA gaat 1 miljard sterren in kaart brengenAfgelopen donderdag lanceerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de GAIA-satelliet. Om 10:12 uur Nederlandse tijd lichtte de lanceerbasis in het Zuid-Amerikaanse Kourou op en GAIA was op pad om de...
Heeft luchtverontreiniging invloed op het verloop van COVID-19?20 oktober 2020Heeft luchtverontreiniging invloed op het verloop van COVID-19?Is het aantal slachtoffers van COVID-19 gerelateerd aan luchtvervuiling? Dat vraagt een van onze lezers zich af.
Menselijke proefkonijnen over de grens4 augustus 2020Menselijke proefkonijnen over de grensGrote farmaceuten gebruiken mensen uit lagelonenlanden voor het testen van nieuwe medicijnen. Ook voor onze eigen Europese medicatie. Ethische regels worden daarbij niet altijd gevolgd.
Winterse boekentips van onze redactie20 december 2019Winterse boekentips van onze redactieDecember is de ultieme feestmaand en daar horen cadeautjes én lekker lezen voor de open haard bij. Maar wat te geven of te lezen met de feestdagen? Onze redactie tipt haar favorieten voor onder de boo...
Faces of ScienceDe invloed van de oorspronkelijke bewoners op het Caribisch gebied1 oktober 2020De invloed van de oorspronkelijke bewoners op het Caribisch gebiedWat was de impact van de oorspronkelijke bewoners van het Caribisch gebied op de wereldgeschiedenis? Dat onderzochten we samen met de plaatselijke bewoners in de tentoonstelling _Caribbean Ties_.
Faces of ScienceNieuw Marshallplan als steun in de coronacrisis?17 april 2020Nieuw Marshallplan als steun in de coronacrisis?Wat kunnen Europese leiders leren van het Marshallplan waarmee Europa na de Tweede Wereldoorlog weer werd opgebouwd?
Faces of ScienceSterretjes over je lichaam15 mei 2019Sterretjes over je lichaamMet mijn onderzoek probeer ik kankercellen licht te laten geven. Maar hoe tof die techniek is, ontdekte ik zwemmend door het betoverende zeewater in Zuid-Amerika.
Faces of ScienceWho run the world? Voornamelijk mannen dus.6 maart 2019Who run the world? Voornamelijk mannen dus.Wereldleiders zijn voor meer dan 90% man. Waardoor komt het dat zoveel mannen wereldleider zijn, en wat kunnen we eraan doen om dat meer gelijk te trekken?
Faces of ScienceNetwerken, wapens en bondgenootschappen6 maart 2018Netwerken, wapens en bondgenootschappenWat kunnen netwerken ons vertellen over de politieke verhoudingen in de wereld? Door internationale wapenhandel als een netwerk te zien leren we veel over onze geschiedenis.
5 vragen over soja als melkvervanger14 september 20235 vragen over soja als melkvervangerIs sojadrink een duurzaam alternatief voor koemelk? Of is het eerder een grote veroorzaker van ontbossing in de Amazone? De reacties op onze podcast over koemelk logen er niet om, dus Tanja Speek Lees artikelPodcastZo leer je die nieuwe taal14 september 2023Kunnen we al dat plastic uit de oceaan vissen?15 september 2023Leuk bedacht: The Ocean CleanupAls tiener verovert Boyan Slat de wereld met het idee om de wereldzeeën te ontdoen van plastic. Tien jaar later probeert The Ocean Cleanup met tientallen miljoenen aan donaties op zak de nautische ...20 jaar NEMO Kennislink langs virussen en epidemieën20 april 202320 jaar NEMO Kennislink langs virussen en epidemieënDeze week vieren we dat we 20 jaar bestaan. Aan de hand van hoe wij schreven over ziekte en epidemieën laat hoofdredacteur Robert Visscher zien hoe NEMO Kennislink zich in twee decennia ontwikkelde.Broodje hotdog, maar wel met varkensvlees4 oktober 2022Waarom we sommige dieren wel eten en andere nietEen caviabiefstuk of broodje puppyham vind je in Nederland nergens op de menukaart. Waarom eten we dan wel varkens maar bijvoorbeeld geen honden?Een likje verf voorkomt voortaan jouw zonnesteek19 april 2022Een likje verf voorkomt voortaan jouw zonnesteekSteden raken in hete zomers snel oververhit. Een nieuwe methode van weerspiegeling die vlinders gebruiken zou uitkomst kunnen bieden. Sneller nieuwe aardappelrassen door zelfbevruchting20 juli 2021Sneller nieuwe aardappelrassen door zelfbevruchtingEen pas ontdekt gen voor zelfbevruchting versnelt het veredelingsproces bij de aardappelplant.Zelfmoordgen doodt vrouwtjesmuggen in Florida18 juni 2021Zelfmoordgen doodt vrouwtjesmuggen in FloridaIn Florida zie je ze vliegen: genetisch gemodificeerde gelekoortsmuggen. Daarmee wil Oxitec de hoeveelheid gelekoortsmuggen met 95 procent terugdringen.
Kunnen we al dat plastic uit de oceaan vissen?15 september 2023Leuk bedacht: The Ocean CleanupAls tiener verovert Boyan Slat de wereld met het idee om de wereldzeeën te ontdoen van plastic. Tien jaar later probeert The Ocean Cleanup met tientallen miljoenen aan donaties op zak de nautische ...
20 jaar NEMO Kennislink langs virussen en epidemieën20 april 202320 jaar NEMO Kennislink langs virussen en epidemieënDeze week vieren we dat we 20 jaar bestaan. Aan de hand van hoe wij schreven over ziekte en epidemieën laat hoofdredacteur Robert Visscher zien hoe NEMO Kennislink zich in twee decennia ontwikkelde.
Broodje hotdog, maar wel met varkensvlees4 oktober 2022Waarom we sommige dieren wel eten en andere nietEen caviabiefstuk of broodje puppyham vind je in Nederland nergens op de menukaart. Waarom eten we dan wel varkens maar bijvoorbeeld geen honden?
Een likje verf voorkomt voortaan jouw zonnesteek19 april 2022Een likje verf voorkomt voortaan jouw zonnesteekSteden raken in hete zomers snel oververhit. Een nieuwe methode van weerspiegeling die vlinders gebruiken zou uitkomst kunnen bieden.
Sneller nieuwe aardappelrassen door zelfbevruchting20 juli 2021Sneller nieuwe aardappelrassen door zelfbevruchtingEen pas ontdekt gen voor zelfbevruchting versnelt het veredelingsproces bij de aardappelplant.
Zelfmoordgen doodt vrouwtjesmuggen in Florida18 juni 2021Zelfmoordgen doodt vrouwtjesmuggen in FloridaIn Florida zie je ze vliegen: genetisch gemodificeerde gelekoortsmuggen. Daarmee wil Oxitec de hoeveelheid gelekoortsmuggen met 95 procent terugdringen.