Zoeken naar zaadcellen26 september 2017Zoeken naar zaadcellenDe kwaliteit van het zaad van de westerse man is om nog onduidelijke redenen de laatste twintig jaar duidelijk achteruit gegaan. Een man met minder zaadcellen in het ejaculaat kan toch nog steeds k...
De kwaliteit van het mannelijk zaad30 juli 1996De kwaliteit van het mannelijk zaadAls we sommige wetenschappers mogen geloven, wordt het voortbestaan van de mensheid bedreigd. De kwaliteit van het mannelijk sperma neemt af en als we de lijn uit het verleden doortrekken, is het i...
De vroegeling in z'n pyjama29 maart 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekVan zaadje tot knop: op een botanische tekening staan alle seizoenen van een plant verbeeld. Nienke Beets bezocht een tentoonstelling over stoepplantjes van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars.
Op ontdekking door de stadsnatuur1 december 2021Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekDe straat leeft: kleine groene plukjes plant verwelkomen mij vanuit de voegen tussen de tegels, terwijl ik door mijn Leiden naar de bakker loop.
Sneller nieuwe aardappelrassen door zelfbevruchting20 juli 2021Sneller nieuwe aardappelrassen door zelfbevruchtingEen pas ontdekt gen voor zelfbevruchting versnelt het veredelingsproces bij de aardappelplant.
Panty’s van de huttentut4 december 2020Panty’s van de huttentutTijdens de feestdagen hijsen veel mensen zich weer in een panty. Maar dit kledingstuk wordt niet milieuvriendelijk gemaakt. Een alternatief: panty’s gemaakt van het plantje genaamd huttentut.
De maakbaarheid van ongeboren leven in 203924 september 2020Alle DNA-stellingen, nog een keer op een rijMoeten we het DNA van embryo's willen aanpassen? Die vraag stelden we jullie het afgelopen jaar in de DNA-dialoog. Alle DNA-stellingen, nog een keer op een rij.
Het plantenleven vooruit- en terugspoelen17 september 2020Het plantenleven vooruit- en terugspoelenLeidse onderzoekers vonden een manier om plantenleven te besturen. Met twee genen kunnen ze de levensfases ‘doorspoelen’ om snel nakomelingen te krijgen, of ‘terugspoelen’ naar een vroegere levensfase...
Wetenschappers maken barcode van DNA21 juli 2020Wetenschappers maken barcode van DNAWetenschappers hebben barcodes van DNA geplaatst in onschadelijke micro-organismen. Hiermee zijn producten nauwkeurig te volgen. Toch twijfelen sommigen aan de toepasbaarheid op grote schaal.
Artsen praten niet graag over seks18 juni 2020Artsen praten niet graag over seksKanker kan je seksleven flink op zijn kop zetten, maar oncologen helpen hun patiënten niet altijd met dit soort vragen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor, en worden er zelfs speciale behande...
Explosieve beweging van zaadpeulen nagebootst in lichtgevoelig materiaal17 februari 2017Verandering in de moleculaire structuur zorgt voor opbouw van spanningPlanten kunnen echte krachtpatsers zijn. Bijvoorbeeld in de manier waarop ze via exploderende peulen hun zaden de wijde wereld in slingeren. In Angewandte Chemie beschrijven onderzoekers v...
Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedsel11 juli 2023Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedselEr ligt een nieuw Europees wetsvoorstel rondom het gebruik van gentechnieken in plantveredeling. Wat betekent dit voor je boodschappenmandje?
Hoe ons denken over embryo's is veranderd2 mei 2023Recensie Ei, foetus, baby van Trudy DehueWetenschapshistoricus Trudy Dehue schreef een ongemakkelijk boek over embryo’s en zwangerschap, met aan het einde een pleidooi voor _citizen science_.
'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'26 januari 2023'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'In Nederland mogen wetenschappers geen embryo’s maken voor onderzoek, maar in België wel. We spraken hierover met de Vlaamse bio-ethicus Heidi Mertes.
'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland'20 december 2022'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland'Minister Ernst Kuipers (VWS) wil de wettelijke definitie van ‘embryo’ aanpassen. Maar wat is een embryo eigenlijk en wie mag dat bepalen?
Waarom NEMO Kennislink onderzoek volgt naar embryo's uit het lab25 november 2022Waarom NEMO Kennislink onderzoek volgt naar embryo's uit het labEmbryo's uit het lab. Wij brengen er de komende jaren verslag van uit en vinden het belangrijk dat jij een mening kan vormen over het onderzoek.
Goede voorouders27 mei 2022Goede vooroudersDe keuzes die wij nu maken, kunnen over honderden jaren ingrijpende gevolgen hebben voor het klimaat. We koloniseren eigenlijk de toekomst, stelt filosoof Roman Krznaric. Het is hoog tijd dat we be...
Planten vol plastic3 mei 2022Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekOok stoepplantjes hebben te lijden onder het vele afval op straat, ziet onderzoekster Nienke Beets. Als we allemaal onze rommel opruimen, zou de gewone reigerbek naast haar huis er vast fleuriger bij ...