Hoe scouten profclubs voetballers?29 januari 2019Hoe scouten profclubs voetballers?Hoe bepalen voetbalclubs of een nieuwe speler een versterking is? Steeds vaker maken scouts daarbij gebruik van data als aanvulling op het bestaande scoutingsapparaat.
Faces of ScienceWie wint het WK voetbal?11 juni 2018Wie wint het WK voetbal?Voor de eerste bal van de middenstip gerold is hebben statistici al berekend wie de beste kansen heeft om het komende WK te winnen. De conclusie? Brazilië is met een winkans van 16.6 procent favori...
Dossier WK voetbal: alle wetenschap over voetbal op een rij21 juni 2018Waarom het beste team meestal geen wereldkampioen wordtDe achtste finales zijn achter de rug, nog drie rondes te gaan op dit WK. Simpele kansrekening toont aan, dat de knock-out fase van het toernooi vooral een loterij is.
Eiwitten vormen een stabiele voetbal5 juli 2016Zelfassemblage tot een regelmatig twintigvlak is nieuwe stap in controle op nanoschaalEen regelmatig twintigvlak kennen we vooral als geometrische figuur. Nu blijkt dat je zo’n ‘voetbal’ ook met eiwitten kunt maken. Het resultaat is een groot complex dat lijkt op de eiwitmantel van ...
Robot op het voetbalveld van PSV4 april 2019Robot op het voetbalveld van PSVDankzij een telecommunicatierobot ging de ernstig zieke Natan (14) op 4 maart 2019 het veld op tijdens de voetbalwedstrijd PSV-PEC Zwolle. Via de...
Kunnen we straks weer naar het voetbalstadion?5 maart 2021Over bubbels, sneltests en torens die de lucht reinigenMassaal weer sport kijken in een stadion of sporthal. Wetenschappers onderzoeken aan de hand van ingenieuze oplossingen of dat kan.
Hoe IJsland door gekte beter ging voetballen5 november 2020Hoe IJsland door gekte beter ging voetballenHet IJslandse voetbalelftal was de grote verrassing op het EK van 2016 en het WK van 2018. In een uitstekend boek gaat een wetenschapper na hoe IJsland aan een succesvolle opmars begon.
Faces of ScienceEen nét gerestaureerde fontein - en voetbal 'supporters'3 maart 2015Een nét gerestaureerde fontein - en voetbal 'supporters'Hoe was het om als Nederlandse onderzoeker in Rome te vertoeven tijdens het Feyenoord-fontein-drama?
Voorspel en win je EK-voetbalpool5 juni 2024Doelbewust: vier tips voor het invullenWeet jij niet hoe je die EK-voetbalpool op kantoor moet invullen? Of wil je dit keer eens de hoofdprijs winnen in plaats van de poedelprijs? Houd dan deze tips in gedachten.
'Ik heb het idee dat ik elke dag een mooie partij voetbal speel'7 januari 2014Interview met organisch chemicus Ben FeringaVan bètajongetje op de boerderij naar internationale topper op het gebied van motortjes op nanoschaal. Dat is het verhaal van de Groningse onderzoeker Ben Feringa. Je mag hem midden in de nacht wak...
Faces of ScienceHoe je intuïtie je op het verkeerde been zet bij het selecteren van de beste voetballer29 september 2020Scouten, selecteren, en voorspellen in sport, deel 1Na een roerige tijd is het voetbalseizoen inmiddels weer in volle gang. De transfermarkt is echter nog niet gesloten. Wat kan er allemaal misgaan bij het scouten en selecteren van voetbalspelers? ...
'Bij ons ontdek je in welke toekomst je wilt leven'20 oktober 2020Burgerparticipatie: in gesprek over slimme surveillancetechnologieSlimme technologieën zoals gelaatsherkenning moeten de Johan Cruijff ArenA veilig houden tijdens het EK Voetbal. Hoe betrek je burgers daarbij?
Faces of ScienceSport als oplossing voor maatschappelijke problemen?28 augustus 2018Sport als oplossing voor maatschappelijke problemen?Voetbal is de meest geliefde sport wereldwijd. Via deze sport kun je ook maatschappelijke problemen onder de aandacht brengen. Maar kan voetbal problemen oplossen waar politieke leiders niet uitkomen?
Waarom wij het web zijn1 juni 2023Waarom wij het web zijnInternet is overal, maar ook onzichtbaar. Het verbindt ons met elkaar in alle mogelijke uithoeken. In ons nieuwe thema ‘Wij zijn het web’ pluizen we uit wat dit voor jou betekent.
Geen plek voor auto's in de woonwijk van de toekomst24 januari 2023Geen plek voor auto's in de woonwijk van de toekomstNederland bouwt er de komende jaren flink wat huizen bij. De auto zal daarbij vaak niet meer welkom zijn in de woonwijk. Hoe moet dat?
Energie opwekken met je buren24 augustus 2022Wat dragen energie-initiatieven van burgers bij aan de energietransitie?Overal in Nederland slaan buurtgenoten de handen ineen om zelf groene stroom op te wekken. “Als je begrijpt hoeveel moeite energie opwekken kost, ga je er bewuster mee om.”
Hardlopen brengt je zoveel meer dan een gezond lichaam5 mei 2021Hardlopen brengt je zoveel meer dan een gezond lichaamHardlopen om gezond te blijven. Niks mis mee, maar volgens Mariska van Sprundel is de flow van het ene been voor het andere zetten al een doel op zich.
Sneltesten nog niet snel genoeg5 maart 2021Sneltesten nog niet snel genoegMet behulp van sneltesten kunnen we mogelijk grootschalige evenementen ook in coronatijd door laten gaan. Maar als we dit willen, zullen er wel eerst nog snellere testen moeten komen.