Controle over ons voedsel13 april 2018Eten we nog natuurlijk?Het is hip om vegetarisch te eten en ook het veganisme is populairder dan ooit. Ondertussen staan we steeds verder weg van ons voedsel en kom je pas met eten in aanraking in de supermarkt. Hoeveel con...
De evolutie van de voedselproductie13 januari 2023De evolutie van de voedselproductieEen overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
Dieren zijn vrienden, geen voedsel24 november 2022Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisKoeien zijn geen biefstukken, maar onze beste vrienden. Tekeningen over de toekomst, gemaakt door bezoekers van ‘Energy Junkies’, laten een wereld zien waarin dieren eten iets uit het verleden is.
Voedsel kweken in het donker28 juli 2022Voedsel kweken in het donkerOnlangs groeiden wetenschappers plantenweefsel en algen zonder licht. Kunnen we zo - in hoge, donkere gebouwen - onze voedselketen duurzaam draaiende houden en 10 miljard monden voeden in 2050?
Combitherapie breed inzetbaar tegen voedselallergie14 september 2020Combitherapie breed inzetbaar tegen voedselallergieUit een grote reviewstudie naar therapieën tegen voedselallergieën begin dit jaar blijkt dat een allergische reactie op voedsel voorkomen kan worden door blootstelling aan het allergeen te combiner...
Optimale fotosynthese verhoogt de voedselproductie11 januari 2019Optimale fotosynthese verhoogt de voedselproductieDe heilige graal om de voedselproductie te vergroten ligt bij de fotosynthese. Daar zijn meerdere wetenschappers het over eens. Het proces waarmee de plant aan energie komt, kan namelijk veel effic...
Hoe een bacterie voedsel vindt24 december 2014FOM-onderzoekers pluizen uit hoe cellen beslissingen makenBacteriën nemen hun omgeving waar. Ze meten hiervoor continu concentraties van nabije stoffen en reageren daarop. Zo vinden ze onder andere voedsel. Hoe dat meetinstrument werkt, is nu uitgeplozen ...
Biotechnologie: oplossing voor klimaatverandering en voedseltekort?6 september 2018Biotechnologie: oplossing voor klimaatverandering en voedseltekort?De wereldbevolking neemt steeds maar toe. In 2050 zijn we met 9 miljard, en dan is het eind nog niet in zicht. Kan biotechnologie oplossingen bieden voor de wereldvoedselvoorziening en klimaatverander...
'Betere fotosynthese levert meer voedsel op'1 juni 2018'Betere fotosynthese levert meer voedsel op'Planten weten goed hoe ze licht om moeten zetten in energie, maar volgens Roberta Croce kan dit proces een stuk efficiënter. Zij ontving onlangs een NWO De mond vol van de voedseltransitie3 november 2017Interview met Joris Lohman, docent voedseltransitie en ondernemerDuurzaam voedsel. In het publieke debat heeft men er de mond vol van. Maar hoe ziet een duurzaam voedselsysteem er uit? Joris Lohman is opgeleid tot politicoloog en is ondernemer. Hij wil voortmake...De goede bedoelingen van biologisch voedsel23 maart 2011De goede bedoelingen van biologisch voedselHet begon niet als wetenschap, maar als een idee: wat nu als we voedsel zonder kunstmatige mest en bestrijdingsmiddelen gingen verbouwen? Dat is vast beter voor milieu en gezondheid. Die belofte bl...Les over genetisch gemodificeerd voedsel verandert attitude12 juni 2019Les over genetisch gemodificeerd voedsel verandert attitudeGenetische gemodificeerd voedsel is niet volledig geaccepteerd bij het publiek. Kan onderwijs daar iets aan veranderen? Het lijkt invloed te hebben.Walvis met tanden slurpte zijn voedsel op12 mei 2017Walvis met tanden slurpte zijn voedsel opDe voorganger van de baleinwalvis had tanden, maar slurpte toch zijn prooi naar binnen. Daarbij kwamen ook zand en kiezelstenen mee. Paleontologen concluderen dit uit onderzoek aan het gebit van ee...Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedsel11 juli 2023Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedselEr ligt een nieuw Europees wetsvoorstel rondom het gebruik van gentechnieken in plantveredeling. Wat betekent dit voor je boodschappenmandje?'Biobrandstoffen hoeven niet te concurreren met de voedselproductie'29 januari 2016'Biobrandstoffen hoeven niet te concurreren met de voedselproductie'Het verbouwen van biobrandstoffen hoeft niet te leiden tot ontbossing, en ook niet ten koste te gaan van de voedselproductie. Dat is de conclusie van het promotieonderzoek van energiewetenschapper ...Komt weerstand tegen gentech-voedsel voort uit gebrek aan kennis?28 februari 2019Komt weerstand tegen gentech-voedsel voort uit gebrek aan kennis?De felste tegenstanders van genetisch gemodificeerd voedsel weten er het minste van, maar dénken er juist het meeste van af te weten, concluderen Amerikaanse onderzoekers. Weerstand komt eerder doo...'In de spinazie op jouw bord, zitten genen die ik verzameld heb'10 december 2018'In de spinazie op jouw bord, zitten genen die ik verzameld heb'Rondreizend door afgelegen streken verzamelt bioloog en zadenjager Chris Kik zaden van wilde groenten om de voedselzekerheid veilig te stellen.
De mond vol van de voedseltransitie3 november 2017Interview met Joris Lohman, docent voedseltransitie en ondernemerDuurzaam voedsel. In het publieke debat heeft men er de mond vol van. Maar hoe ziet een duurzaam voedselsysteem er uit? Joris Lohman is opgeleid tot politicoloog en is ondernemer. Hij wil voortmake...
De goede bedoelingen van biologisch voedsel23 maart 2011De goede bedoelingen van biologisch voedselHet begon niet als wetenschap, maar als een idee: wat nu als we voedsel zonder kunstmatige mest en bestrijdingsmiddelen gingen verbouwen? Dat is vast beter voor milieu en gezondheid. Die belofte bl...
Les over genetisch gemodificeerd voedsel verandert attitude12 juni 2019Les over genetisch gemodificeerd voedsel verandert attitudeGenetische gemodificeerd voedsel is niet volledig geaccepteerd bij het publiek. Kan onderwijs daar iets aan veranderen? Het lijkt invloed te hebben.
Walvis met tanden slurpte zijn voedsel op12 mei 2017Walvis met tanden slurpte zijn voedsel opDe voorganger van de baleinwalvis had tanden, maar slurpte toch zijn prooi naar binnen. Daarbij kwamen ook zand en kiezelstenen mee. Paleontologen concluderen dit uit onderzoek aan het gebit van ee...
Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedsel11 juli 2023Zeven vragen over nieuwe gentechnieken in ons voedselEr ligt een nieuw Europees wetsvoorstel rondom het gebruik van gentechnieken in plantveredeling. Wat betekent dit voor je boodschappenmandje?
'Biobrandstoffen hoeven niet te concurreren met de voedselproductie'29 januari 2016'Biobrandstoffen hoeven niet te concurreren met de voedselproductie'Het verbouwen van biobrandstoffen hoeft niet te leiden tot ontbossing, en ook niet ten koste te gaan van de voedselproductie. Dat is de conclusie van het promotieonderzoek van energiewetenschapper ...
Komt weerstand tegen gentech-voedsel voort uit gebrek aan kennis?28 februari 2019Komt weerstand tegen gentech-voedsel voort uit gebrek aan kennis?De felste tegenstanders van genetisch gemodificeerd voedsel weten er het minste van, maar dénken er juist het meeste van af te weten, concluderen Amerikaanse onderzoekers. Weerstand komt eerder doo...
'In de spinazie op jouw bord, zitten genen die ik verzameld heb'10 december 2018'In de spinazie op jouw bord, zitten genen die ik verzameld heb'Rondreizend door afgelegen streken verzamelt bioloog en zadenjager Chris Kik zaden van wilde groenten om de voedselzekerheid veilig te stellen.