Pupil is spil van vertrouwen7 juli 2015Pupil is spil van vertrouwenChimpansees doen het onderling, maar mensen ook: pupilsynchronisatie. Psychologe Mariska Kret ontdekte dat het spiegelen van pupilgrootte tussen individuen vermoedelijk een belangrijk mechanisme is...
Faces of ScienceWaarom we de hersenen (niet) vertrouwen28 september 2017De neuro-maatschappij deel 2: meten is weten?Meet je de hersenen, dan meet je wat er écht gebeurt in onze grijze massa. Maar hoe geloofwaardig zijn al die neurowetenschappelijke toepassingen en is meten wel echt weten?
Lessen uit de digitale spreekkamer van de medische psychologie9 februari 2022Lessen uit de digitale spreekkamer van de medische psychologieMedisch psychologen werkten het afgelopen jaar noodgedwongen op afstand. Hoe hebben ze dat ervaren? Een rondetafelgesprek op de afdeling Medische Psychologie van het Rijnstate Ziekenhuis.
Hoe houden we de samenleving bij elkaar?23 december 2021Hoe houden we de samenleving bij elkaar?Nu de gemoederen soms hoog oplopen, is er niet alleen angst voor het virus, maar ook voor een tweedeling in de maatschappij. We vroegen onze coronadenktank: Hoe houden we de samenleving bij elkaar?
Vertrouw jij een zelfrijdende auto?26 november 2021Lab meet band tussen mens en machine met virtual realityTechnologie maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven, maar vertrouwen we niet teveel op zoveel techniek? NEMO Kennislink bezocht het BMS-lab van de Universiteit Twente voor antwoorden.
'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'18 november 2021'Ook niet-levende dingen beïnvloeden ons gedrag'Volgens de Taiwanese filosoof Ching Hung zouden we meer aandacht moeten besteden aan de dingen die we ontwerpen, maken en gebruiken.
Deepfake: nuttig gereedschap of gevaarlijk?10 december 2021Deepfake: nuttig gereedschap of gevaarlijk?Met deepfakes kun je in video's iedereen álles laten zeggen. Kunnen we nu niets meer vertrouwen van wat we zien? Er blijkt minder mogelijk dan veel mensen denken, en deepfakes kunnen ook nuttig zijn.
EventHoe gaan we verder na corona?20 mei 2021Drie wetenschappers gaan met elkaar in gesprek over wat we kunnen leren van de crisis met het oog op de grote vragen van deze tijd.Van 17 tot en met 21 mei is het de coronadialoogweek. Tijdens deze week zullen we in twee (online) evenementen in dialoog gaan met experts en elkaar over belangrijke maatschappelijke thema's die zowel...
Stap nu over van FaceTime naar BodyTime17 juni 2021Stap nu over van FaceTime naar BodyTimeVideobellen doen we met ons hoofd. De rest van ons lijf doet niet meer mee. Volgens designexpert Danielle Arets moeten we vaker ons lichaam in beeld brengen.
Rechtvaardigheid is belangrijker dan eigenbelang11 juni 2021Rechtvaardigheid is belangrijker dan eigenbelangRegelmatig leggen we onze lezers ethische vraagstukken voor over corona en de vaccins. NEMO Kennislink sprak er met Steven Kraaijeveld over.
Bezit in de virtuele wereld4 september 2023Wegwebwijzer: NFT’sHet virtuele kunstwerk Everydays: The First 5,000 Days wisselde voor 69 miljoen dollar van eigenaar. Niet alleen het prijskaartje maakte dit kunstwerk zo uniek, maar ook het feit dat het e...
Burgers maken beleid30 mei 2023Tips om inwoners mee te laten praten over klimaataanpakIn een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.
Betrouwbare blokken1 juni 2023Webwegwijzer: blockchainBlockchains zouden we overal nodig hebben en de online wereld voorgoed veranderen. Toch zijn ze alleen nog te vinden in de cryptovalutawereld. "Misschien hebben we dé toepassing nog niet gevonden."
Altijd blijven lachen22 maart 2023Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisSommige mensen hebben een ijzersterk vertrouwen in een goede afloop van de klimaatcrisis, valt op te maken uit de tekeningen van bezoekers van Energy Junkies.
Wie zit er nu in een propagandabubbel?20 mei 2022Westerse en Russische berichtgeving vaak lijnrecht tegenover elkaarInformatie vormt de wereld waarin we leven, en het Westen en Rusland lijken momenteel in een volstrekt andere mediawereld te leven. Wie zegt dat wíj niet in een propagandabubbel zitten?
Hoe pak je seksueel grensoverschrijdend gedrag aan?9 maart 2022Brede cultuurverandering noodzakelijk voor veilige werkvloerSinds de onthullingen bij The Voice kwamen nog veel meer gevallen van seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer aan het licht. Waarom is dit zo moeilijk te doorbreken? Twee deskundigen geven antw...
Chemie spoort de dader op3 maart 2022Chemie spoort de dader opMet behulp van chemische analyses weten forensisch onderzoekers steeds meer informatie uit de kleinste sporen te halen. Maar er blijven vragen onbeantwoord, die onderzoekers graag zouden oplossen.
Waarom menselijke taal te complex is voor een computer16 februari 2022Waarom menselijke taal te complex is voor een computerChatbots, online vertaaldiensten... steeds vaker 'praten' we met een computer, maar dat verloopt verre van ideaal. Cognitiewetenschapper Andrea Martin ontwikkelt een taalmodel dat beter kan werken.