Tweelingpriemvermoeden weer een stap dichterbij17 mei 2013Tweelingpriemvermoeden weer een stap dichterbijEen doorbraak in de wiskunde: op maandag 13 mei ontdekte Yitang Zhang iets bijzonders over tweelingpriemgetallen. Dankzij zijn werk is er vooruitgang in het bewijzen van het priemtweelingvermoeden,...
Wat kunnen tweelingen ons leren over menselijk gedrag?29 augustus 2019Wat kunnen tweelingen ons leren over menselijk gedrag?Wat kunnen tweelingstudies, tegenwoordig in combinatie met moleculaire technieken, precies aantonen en wat niet?
Tweelingstudie geeft eerste inkijkje in gezondheidseffecten van lange ruimtereis15 april 2019Tweelingstudie geeft eerste inkijkje in gezondheidseffecten van lange ruimtereisEen tweelingstudie naar de gezondheidseffecten van een langdurig verblijf in de ruimte. Astronaut Scott Kelly kwam zelf met het idee toen hij met NASA in gesprek was over zijn 340 dagen durende missie...
Boosheid en ongeloof na geboorte van genetisch bewerkte tweeling27 november 2018Boosheid en ongeloof na geboorte van genetisch bewerkte tweelingEerder deze week werd bekend dat onderzoeker He Jiankui vervolgd wordt. In 2018 claimde hij de geboorte van een genetisch gemodificeerde tweeling.
'Ik wil een tweeling van de aarde vinden'9 december 2016'Ik wil een tweeling van de aarde vinden'Er zijn al meer dan 3500 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Maar nog geen één die lijkt op onze aarde. Astrofysicus Sara Seager jaagt op zo’n rotsachtige planeet met vloeibaar water dat leve...
Chinese CRISPR-baby’s tóch niet eerder dood18 oktober 2019Chinese CRISPR-baby’s tóch niet eerder doodDat een genetisch gemanipuleerde tweeling mogelijk eerder zou sterven, klopt niet. _Nature Medicine_ trekt de studie die dat beweerde terug.
Nieuwsgierigheid is nieuwe verbindingen aangaan25 mei 2023Recensie van Curious Minds van Perry Zurn en Dani BassettLang zag men 'nieuwsgierigheid' als een individuele impuls om kennis te verwerven. Perry Zurn en Dani Bassett zien een innerlijke drang naar verbinding.
Vijf digitale technieken die de zorg ontlasten26 november 2021Vijf digitale technieken die de zorg ontlastenDe werkdruk in de zorg is de afgelopen jaren flink toegenomen. Medisch bioloog Martijn de Groot legt uit hoe digitale technologie de zorg kan ontlasten.
Artsen genezen erfelijke bloedziekten met CRISPR-Cas10 juli 2020Artsen genezen erfelijke bloedziekten met CRISPR-CasDrie patiënten met erfelijke bloedziekten zijn genezen door een nieuwe gentherapie met CRISPR-Cas. Daarbij pasten artsen het DNA van rode bloedcellen aan.
Hoe bezoekers van de Negenmaandenbeurs denken over het aanpassen van DNA in embryo's2 maart 2020Hoe bezoekers van de Negenmaandenbeurs denken over het aanpassen van DNA in embryo'sWetenschappers kunnen steeds meer op het gebied van embryo-aanpassingen. Maar willen we dat ook? We bezochten de Negenmaandenbeurs en vroegen het aan bezoekers.
DNA-festival: Eline Bunnik over het knippen en plakken met DNA14 februari 2020Interview met medisch-ethicus Eline Bunnik13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is medisch-ethicus Eline Bunnik
Anonieme bron geeft publicatie Jiankui He vrij13 december 2019Anonieme bron geeft publicatie Jiankui He vrijDe wetenschappelijke werkwijze achter de geboorte van de eerste genetisch gemanipuleerde tweeling werd nooit gepubliceerd, maar komt nu deels naar buiten.
Faces of ScienceDieren beschermen met data17 januari 2022Een digitale tweeling van de natuurVeel diersoorten dreigen te verdwijnen door klimaatverandering. Dat wil ik voorkomen door data te verzamelen om zo de gezondheid van onze natuur en wilde dieren bij te houden.
Faces of ScienceIn de 'spotlights' met Bobbelige Berta28 oktober 2021In de 'spotlights' met Bobbelige BertaTijdens de Avond van de Chemie mocht ik optreden voor een groot publiek. Als je eenmaal op het podium staat, lijkt alles redelijk soepeltjes te gaan. Maar is dat ook echt zo? Ik vertel je mijn verh...
Faces of ScienceBoegbeelden in de neurowetenschappen21 december 2017Boegbeelden in de neurowetenschappenWie zijn mijn vrouwelijke rolmodellen binnen de wetenschap? Dat zijn er heel wat! Volg me op mijn zoektocht.
Faces of ScienceBrutale apen en verlegen vogels15 juni 2016Persoonlijkheid bij mensen en dierenElk dier en ieder mens, hoe klein en jong ook, heeft persoonlijkheid. Grotendeels ligt dat al vast in de genen.
Zevenjarig jochie zwanger10 januari 2005Zevenjarig jochie zwangerAlamjan Nematilaev klaagt over een raar gevoel in zijn buik. Het lijkt wel of er iets in beweegt en zijn buik ziet er ook anders uit dan normaal. De artsen staan voor een raadsel en besluiten om Al...
Het DNA van embryo's aanpassen, willen we dat eigenlijk wel?6 september 2019De DNA-Dialoog gaat van startMet CRISPR-Cas is het mogelijk om het DNA van menselijke embryo’s aan te passen, bijvoorbeeld om erfelijke ziektes te genezen. Willen we dat? En onder welke voorwaarden?