De evolutie van de voedselproductie13 januari 2023De evolutie van de voedselproductieEen overzicht van hoe onze voedselproductie met hulp van micro-organismen en genetische kennis door de jaren heen is veranderd.
Bacteriën als levende fabriekjes4 januari 2023Vijf toepassingen van genetisch gemodificeerde micro-organismenProducten gemaakt met genetische gemodificeerde bacteriën zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, op grote en kleine schaal. NEMO Kennislink zet vijf alledaagse toepassingen op een rijtj...
Goede voorouders27 mei 2022Goede vooroudersDe keuzes die wij nu maken, kunnen over honderden jaren ingrijpende gevolgen hebben voor het klimaat. We koloniseren eigenlijk de toekomst, stelt filosoof Roman Krznaric. Het is hoog tijd dat we be...
'Ieder geschikt orgaan krijgt een bestemming'10 september 2021'Ieder geschikt orgaan krijgt een bestemming'Wat komt er allemaal bij een orgaandonatie kijken? Rianne van Zoggel is orgaandonatiecoördinator en vertelt aan NEMO Kennislink hoe dat gaat.
Alcoholvrij, maar toch lekker27 januari 2021Alcoholvrij, maar toch lekkerDry January zit er bijna op. Een maandje alcoholvrij is steeds minder moeilijk vol te houden nu de kwaliteit van deze biertjes met sprongen vooruit is gegaan. Hoe is dat gebeurd en kan het misschien n...
Een oud vermoeden krijgt modern bewijs30 november 2020Eindhovense chemici laten onverwacht zien dat een negentiende eeuwse voorspelling kloptEindhovense chemici komen onverwacht met bewijs voor een voorspelling van 120 jaar oud. Het draait allemaal om deeltjes die elkaars spiegelbeeld zijn.
Prangende vragen over biomassa13 november 2020Prangende vragen over biomassaIs biomassa gebruiken als energiebron een slim plan? Wat kunnen we er eigenlijk nog meer mee? NEMO Kennislink zet de belangrijkste vragen en antwoorden over biomassa op ee...
Faces of ScienceEen prijs voor biodiversiteit2 december 2021Een prijs voor biodiversiteitDe Nederlandse biodiversiteit heeft het lastig. Hoe komt dat en hoe helpen onze keuzes bij het terugveroveren van de schaarse, gevarieerde natuur?
Faces of ScienceMissers in medisch onderzoek deel 1:25 februari 2021Appels met peren vergelijkenIn de komende drie blogs bespreken we de drie meest voorkomende missers in medisch onderzoek. In deze eerste blog behandelen we confounding, oftewel het vergelijken van appels met peren.
Faces of ScienceVuurslangen en olifantentandpasta28 januari 2021Wetenschap in het labAls wetenschapper ben ik dol op experimenteren, want wat is scheikunde nou zonder een spektakel op zijn tijd! In deze vlog laat ik jullie daarom mijn top drie lievelingsproefjes zien.
Faces of ScienceFaces of Science breidt uit11 januari 2016Twaalf nieuwe onderzoekers gaan bloggen over hun leven in de wetenschapDit voorjaar presenteert Faces of Science twaalf nieuwe jonge promovendi van verschillende Nederlandse universiteiten die onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen als hoe taal werkt in de hers...
Zeldzame bloedgroepen gezocht16 augustus 2019Zeldzame bloedgroepen gezochtOm aan de vraag naar zeldzame bloedgroepen te kunnen voldoen, roept bloedbank Sanquin niet-westerse mensen op om bloed te doneren.
Belangrijker dan bloeddruk17 mei 2002Belangrijker dan bloeddruk“Papa, die meneer wordt ziek, hè?” fluisteren de zoontjes van cardioloog dr. Wouter Jukema als ze in het restaurant iemand zien roken. Dat hebben ze alvast goed begrepen. Wie rookt, krijgt op den d...
Zit de dood je in het bloed?12 september 2019Bloedtest wil vooral kwetsbare 60-plussers identificerenEen nieuwe test voorspelt de kans op overlijden iets beter dan bekende risicofactoren als bloeddruk, overgewicht en cholesterol. Maar of de ene voorspelling echt beter is dan de andere, is nog niet zo...
Geur van aaltjes maakt plant sterker6 augustus 2019Duurzame landbouw door gebruik van feromonenPlantenetende aaltjes in de bodem scheiden feromonen af om met elkaar en hun omgeving te communiceren. Amerikaanse onderzoekers denken dat deze feromonen kunnen worden ingezet om het afweersysteem ...
Chronische darmontsteking – ziekte van Crohn en colitis ulcerosa30 september 2018Chronische darmontsteking – ziekte van Crohn en colitis ulcerosaDarmbacteriën hebben we hard nodig. In de eerste levensjaren leert ons afweersysteem onschadelijke darmbacteriën te herkennen en te tolereren. Die tolerantieontwikkeling verloopt echter niet bij ie...
Hoe stress op jonge leeftijd levenslang blijft achtervolgen28 maart 2018Hoe stress op jonge leeftijd levenslang blijft achtervolgenStress in de kindertijd - bijvoorbeeld door verwaarlozing, mishandeling of ondervoeding - is een grote risicofactor voor onder meer obesitas en leer- en geheugenproblemen op latere leeftijd. Twee prom...
Bakkersgist, Saccharomyces cerevisiae5 december 2017Bakkersgist, Saccharomyces cerevisiaeVan al die vele schimmelsoorten zijn er enkele uitverkoren voor onderzoek in het lab en als werkpaard in de industrie voor productie van voedings- en geneesmiddelen. De meest bekende is bakkergist ...