'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland'20 december 2022'In Spanje is een embryo iets anders dan in Nederland'Minister Ernst Kuipers (VWS) wil de wettelijke definitie van ‘embryo’ aanpassen. Maar wat is een embryo eigenlijk en wie mag dat bepalen?
'Leer je nieuwe taal door verhaaltjes te maken'4 juli 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 1: Je bent (echt) nooit te oud om te lerenSnel even de taal van je vakantieland leren is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je wat ouder bent. Of toch niet?
Eten van eigen bodem2 mei 2023Tekeningen verkennen uitweg uit de klimaatcrisisBezoekers van 'Energy Junkies' zien het liefst lokaal geproduceerd voedsel. Nog beter: we worden geheel zelfvoorzienend om het klimaat te sparen.
Klaar met onethisch kobalt3 maart 2023Klaar met onethisch kobaltDe winning van kobalt voor lithiumaccu's, cruciaal voor de energietransitie, gebeurt vaak onder mensonterende omstandigheden. Niet omdat het niet anders kan, maar omdat het nou eenmaal niet anders geb...
Betalen met een lege portemonnee22 maart 2023Reken jij nog contant af?We betalen steeds minder met contant geld. In veel winkels en restaurants kun je niet eens meer terecht met je biljetten en munten. En naar een pinautomaat moet je soms goed zoeken. Gaat cash geld ver...
'Je kunt ook duurzame luxe en comfort hebben'16 mei 2022'Je kunt ook duurzame luxe en comfort hebben'Chris Vrolijk rijdt elektrisch en woont in een aardgasvrij huis met zonnepanelen. Door technologie leeft hij duurzamer zonder in te boeten op kwaliteit van leven.
Op ontdekking door de stadsnatuur1 december 2021Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekDe straat leeft: kleine groene plukjes plant verwelkomen mij vanuit de voegen tussen de tegels, terwijl ik door mijn Leiden naar de bakker loop.
Waarom de nieuwe coronavariant zich zo snel verspreidt8 januari 2021Rekenen aan corona: de Britse variant en het effect van vaccinerenDoor een aantal mutaties is er een nieuwe variant van het coronavirus ontstaan. Hoe gevaarlijk is deze 'Britse variant', en hoe snel verspreidt hij zich?
Faces of Science10 manieren om migranten te ontmoeten in Dakar12 maart 2021Hoe vind je als onderzoeker migranten in een miljoenenstad?In welke wereld komen Senegalezen terecht die in Europa zijn geweest? Om deze vraag te beantwoorden moet ik op zoek naar migranten in miljoenenstad Dakar.
Faces of ScienceEen diverser onderzoeksveld7 juli 2020Een diverser onderzoeksveldHoe inclusief is je onderzoeksveld? En hoe zorg je ervoor dat je studie diverser en toegankelijker wordt voor iedereen?
Faces of ScienceHet internet is nóg groter dan je denkt3 juli 2019Het internet is nóg groter dan je denktIllegale handel vindt soms plaats op websites waar je als gewone internetgebruiker niet snel komt. Op het darkweb vinden criminelen elkaar wel makkelijker. Dit deel van het internet wordt daarom vaak ...
Faces of ScienceDe eerste keer28 juni 2018De eerste keerAls promovendus zit je leven vol met een hele boel ‘eerste keren’. Veel van die eerste keren zijn mijlpalen waar je eigenlijk bij stil moet staan. Daarom probeer ik zo veel mogelijk van dit soort mome...
Faces of ScienceWie wint het WK voetbal?11 juni 2018Wie wint het WK voetbal?Voor de eerste bal van de middenstip gerold is hebben statistici al berekend wie de beste kansen heeft om het komende WK te winnen. De conclusie? Brazilië is met een winkans van 16.6 procent favori...
Faces of ScienceTransferperikelen28 augustus 2017TransferperikelenHet voetbalseizoen staat weer in het teken van de transfermarkt. Zelf hoop ik op de transfer van een trainer: Louis van Gaal, vanwege zijn prachtige versprekingen.
Faces of ScienceDrie nieuwe wetenschappers voor Faces of Science21 juni 2017Drie nieuwe wetenschappers voor Faces of ScienceFaces of Science heeft drie nieuwe bloggers: Janna de Boer, Jorrit Steehouder en Uzume Zoë Wijnsma. Janna analyseert het taalgebruik van patiënten met een psychose, Jorrit onderzoekt de beginjaren van...
Faces of ScienceOnline hufterigheid: hoe vaak hebben politici daarmee te maken?12 december 2016Online hufterigheid: hoe vaak hebben politici daarmee te maken?Alexander Pechtold, partijleider van D66, stond op zes december in de rechtszaal. De politicus is in september op Facebook bedreigd. Hoe vaak hebben politici te maken met dit soort online hufterigh...
Faces of ScienceBuitenlanders7 juli 2015BuitenlandersWaarom ik beter geen “ja hoor” kan zeggen in het bijzijn van mijn collega’s.
Faces of ScienceChris in Chiclana - deel I2 juni 2014Chris in Chiclana - deel IVeldonderzoek: klaar om de dikste algen te vinden.