Puberbrein4 november 2013PuberbreinTijdens je pubertijd is je brein hard bezig om van jou een volwassene te maken. Een intensieve leerperiode waarbij je hormoonhuishouding op de schop gaat en hersenverbindingen in rap tempo worden vers...
Faces of ScienceHet magische puberbrein14 februari 2023Deel 2: Waarom sommige hersengebieden snel groeien, en andere nietOntdek de complexe, maar superinteressante wereld van het puberbrein. Welke hersengebieden groeien het snelst? En wat is de rol van dopamine bij hersenontwikkeling?
Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaal8 juni 2023Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaalVoor het leren van een tweede taal bestaat geen kritieke leeftijdsgrens, blijkt uit hersenonderzoek van Nienke Meulman.
'Misschien moet ik Instagram niet op mijn telefoon hebben'4 juni 2021Maken sociale media jongeren ongelukkig?Jongeren zijn niet meer weg te slaan van sociale media. Waar de één geïnspireerd raakt, wordt de ander juist jaloers. Zijn jongeren ongelukkiger door sociale media?
Faces of ScienceDe idiote toevalligheid van het leven17 april 2019De idiote toevalligheid van het levenVolgens Spinoza bestaat er geen toeval. Alles is voorbestemd door de eeuwige wetten van de natuur. Toch ben ik een paar keer bijna, zomaar, een ander leven in gestapt.
Faces of ScienceBoegbeelden in de neurowetenschappen21 december 2017Boegbeelden in de neurowetenschappenWie zijn mijn vrouwelijke rolmodellen binnen de wetenschap? Dat zijn er heel wat! Volg me op mijn zoektocht.
Faces of ScienceVan patiënt naar psycholoog5 september 2017Stoere studenten deel IIHoe ga je om met school, studeren en promoveren als je te maken hebt met hindernissen, bijvoorbeeld omdat je 'anders' bent dan anderen, te maken hebt met psychische of lichamelijke uitdagingen of omda...
Faces of ScienceFaces of Science in de bieb!13 november 2015Faces of Science in de bieb!Grijp je kans om de Faces of Science in het echt te ontmoeten. Vanaf aanstaande donderdag 19 november vertellen ze in de bibliotheek in Amsterdam over hun onderzoek.
Faces of ScienceFaces in het theater!13 oktober 2015Faces in het theater!Wil je Julia Cramer en Barbara Braams eens van een heel andere kant zien? Kom dan 21 oktober naar theater Walhalla in Rotterdam.
Faces of ScienceBarbara Braams te gast bij Dokter Corrie14 mei 2015Barbara Braams te gast bij Dokter CorrieAfgelopen zondag was Barbara Braams te gast bij Dokter Corrie.
Rondkijken in het puberbrein16 juni 2017Spinozapremie voor hersenonderzoeker Eveline CroneCrone onderzoekt hoe het menselijk brein zich ontwikkelt van de kindertijd, via de puberteit tot in de volwassenheid. De Spinozapremie is voor haar een bevrijding: “Eindelijk hoef ik niet meer van ...
Puberbrein hypergevoelig voor beloning4 maart 2016Puberbrein hypergevoelig voor beloningRisicogedrag tijdens de adolescentie is gelinkt aan hersenactiveit tijdens het krijgen van een beloning, aldus Barbara Braams (Universiteit Leiden). De promovenda presenteerde de resultaten van het...
Faces of ScienceDe magie van het puberbrein15 december 2022Deel 1Wanneer heb je de meeste hersencellen? En wat is er anders aan het brein van pubers dan die van volwassenen of kinderen? Ontdek de magische wereld van het puberbrein.
Faces of ScienceBarbara Braams geeft lunchlezing over het puberbrein7 oktober 2014Barbara Braams geeft lunchlezing over het puberbreinDinsdag 14 oktober geeft neurowetenschapper Barbarba Braams een lunchlezing.
Afwijkend gedrag bij pubers is (niet meer dan) normaal13 mei 2009Afwijkend gedrag bij pubers is (niet meer dan) normaalPubers doen dingen die niet mogen. Graffiti-spuiten, vechten, zwartrijden: het is een normaal onderdeel van hun ontwikkeling. Maar wanneer is probleemgedrag bij pubers nog normaal, en wanneer is het c...
'Hersenscans laten zien dat pubers niet zelfstandig kunnen werken'5 juli 2013'Hersenscans laten zien dat pubers niet zelfstandig kunnen werken'De afgelopen weken ging Kennislink in op hersenspinsels over hersenscans. Zijn jouw verwachtingen van deze neuro-imaging technieken realistisch, of laat jij je, al dan niet onbewust, leiden door mythe...
Oorlog, corona, klimaat - hoe reageert een puberbrein op zoveel stress?29 maart 2022Oorlog, corona, klimaat - hoe reageert een puberbrein op zoveel stress?Hoe zit het met onze jongeren, die opgroeien in een leefwereld die continu wordt bedreigd? We spreken erover met neurowetenschapper Karin Roelofs.