Protest als antwoord op alternatieve feiten17 februari 2017Bloggen vanaf de AAAS-conferentie in BostonDirecteur van de AAAS Barbara Schaal en CEO Rush Holt staken vanochtend een betoog af over het belang van wetenschap voor de maatschappij. Ze mak...
Katholieken geen hulpeloze slachtoffers in de protestantse Republiek25 oktober 2018Nieuw onderzoek naar de katholieke belevingswereld tussen 1570-1750Tijdens de Opstand (1568-1648) verboden de protestantse machthebbers elke vorm van openlijke geloofsbelijdenis voor katholieken. Voor het eerst is onderzocht hoe katholieken dit ervaren hebben in hun ...
Jaagt klimaatverandering ons de stuipen op het lijf?20 december 2019Jaagt klimaatverandering ons de stuipen op het lijf?Je leest steeds vaker over klimaatangst. Moeten we die term serieus nemen? Hoe reëel is die angst? We vroegen het psychiater en angstexpert Damiaan Denys.
Faces of ScienceWaarom verdween ‘aalmoes’ uit de Bijbel?11 november 2020Waarom verdween ‘aalmoes’ uit de Bijbel?Het woord ‘aalmoes’ verdwijnt uit de nieuwste versie van de Nieuwe Bijbel Vertaling. Adriaan Duiveman vroeg collega’s in de taalkunde hoe een woord wordt vergeten.
Faces of ScienceEen diversere sportwereld7 juli 2020Een diversere sportwereldAlhoewel ik zelf in een witte werkbubbel zit, doe ik onderzoek naar de sportwereld, die veel etniciteiten kent. En veel sporters staan steeds vaker op tegen racisme.
Faces of ScienceCoronacrisis in de bajes21 april 2020Coronacrisis in de bajesGevangenen doen elke dag aan social distancing. Door de coronacrisis zijn er nu nog striktere regels. Wat betekent dit voor het leven in de bajes?
Faces of ScienceVrouwen als superwezens28 maart 2017Vrouwen als superwezensIk ben opgegroeid met tegeltjeswijsheden over gelijke rechten voor vrouwen, plak mijn eigen banden en zet mijn eigen kasten in elkaar. Maar wat moet ik als onafhankelijke vrouw aan met een collega ...
Faces of SciencePoten thuis: Interviews met seksistische politici12 juni 2015Poten thuis: Interviews met seksistische politiciVoor veel vrouwelijke wetenschappers is seksisme nog steeds een dagelijkse realiteit.
Faces of ScienceAlternatief in nood24 juni 2014Hersenen hebben slimme overlevingsstrategieënBarcelona here we come! Samen met twee collega’s reis ik af naar Spanje, naar het enige echte MS & cognitie congres.
Pas op, beste paus!6 januari 2015Hervormers met goede bedoelingen sterven vaak snelPaus Franciscus wil met de bezem door de kerk: het geestelijke bestuursapparaat, de Curie, moet hervormd worden want ze lijdt volgens hem aan 'spirituele Alzheimer'. Het magere applaus dat volgde, gaf...
Bescherming of bedreiging?16 december 2022De voors en tegens van de aangepaste Sleepwet op een rijWat komt meer in het gedrang: onze nationale veiligheid of onze privacy? De inlichtingen- en veiligheidsdiensten willen meer bevoegdheden krijgen, zonder toetsing vooraf.
'Russische agressieoorlogen eindigden vaak in crisis of complete ineenstorting'23 september 2022'Russische agressieoorlogen eindigden vaak in crisis of complete ineenstorting'Volgens analisten is de gedeeltelijke mobilisatie van Poetin eerder deze week een wanhoopsdaad. Henk Kern ziet veel paralellen met eerdere agressieoorlogen.
'In het pluriversum bestaan oneindig veel soorten kennis naast elkaar'26 april 2022'In het pluriversum bestaan oneindig veel soorten kennis naast elkaar'Zijn we met ons huidige manier van denken nog wel in staat om complexe problemen op te lossen? In het pluriversum krijgt de hele natuur een stem.
'Mensen voelen zich veilig bij een onderscheid tussen mens en dier'5 november 2021'Mensen voelen zich veilig bij een onderscheid tussen mens en dier'"We moeten mensenlevens redden, maar niet ten koste van alles", zegt emeritus hoogleraar christelijke filosofie Henk Jochemsen.
‘Ook in Nederland is ruimte voor een Trump’12 februari 2021Interview met politiek filosoof Ivana IvkovicNEMO Kennislink sprak politiek filosoof Ivana Ivkovic over het wantrouwen in onze samenleving, en hoe we eruit kunnen komen.
'Links streeft naar gelijkheid, rechts wint'5 februari 2021Sociaal psycholoog Jonathan Haidt weet hoe dat komtWaarom lijkt het soms alsof linkse en rechtse kiezers van verschillende planeten komen? Jonathan Haidt verklaart het vanuit de werking van het brein.
Kun je racisme tegengaan met therapie?25 september 2020Kun je racisme tegengaan met therapie?Bijna iedereen houdt er onbewuste vooroordelen over huidskleur op na. Kun je mensen trainen om hun, vaak onbedoelde, racistische neigingen bij te sturen?
2019 was een veelbewogen jaar27 december 2019De redactie van NEMO Kennislink blikt terug op de wetenschap van 20192019 bracht ons een heel droevige noot. Op 29 juni overleed onze hoofdredacteur Sanne Deurloo aan de gevolgen van kanker. In de week van Oud & Nieuw kijken we terug op een veelbewogen jaar.