Ouderen in het stemhokje3 mei 2024Samen oud: vergrijzing en politiekNederland vergrijst: het aandeel van ouderen groeit. Daarmee drukken ouderen ook een zwaardere stempel op de verkiezingsuitslagen - en dat zal alleen maar toenemen. Wat betekent dat?
Alzheimereiwit verspreidt zich in gezonde ouderen via hersenverbindingen28 februari 2018Alzheimereiwit verspreidt zich in gezonde ouderen via hersenverbindingenEen groep wetenschappers volgde jarenlang in de hersenen van gezonde ouderen een eiwit dat betrokken is bij Alzheimer. De verspreiding van het eiwit bleek voorspelbaar voor geheugenverlies.
'Bereid je voor op lokale gebruiken en gevoeligheden'26 juli 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 4: Nederigheid overbrugt cultuurverschillenLeuk om die paar woorden over de grens te spreken, maar pas op: niet iedereen stelt jouw gehakkel zomaar op prijs.
Betalen met een lege portemonnee22 maart 2023Reken jij nog contant af?We betalen steeds minder met contant geld. In veel winkels en restaurants kun je niet eens meer terecht met je biljetten en munten. En naar een pinautomaat moet je soms goed zoeken. Gaat cash geld ver...
Razend achter het stuur22 februari 2023Razend achter het stuurBumperklevers, smartphonegebruikers en linksrijders. Sommige weggebruikers halen het bloed onder je nagels vandaan. Wat maakt dat we ons op de weg zo anders gedragen dan in de supermarkt?
Waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?2 november 2022Waarom hebben vrouwen het sneller koud dan mannen?Zij heeft het altijd te koud, hij te warm. Gekibbel over de stand van de thermostaat is dan vaak het resultaat. Zeker met de torenhoge energieprijzen van nu.
Waarom de één beter tegen hitte kan dan de ander5 augustus 2022Waarom de één beter tegen hitte kan dan de anderHoe komt het dat sommige mensen zich binnen verstoppen, het liefst met de airco op volle toeren, terwijl de buurman languit in de tuin ligt te genieten?
‘Uitdrukkingen zijn alive-and-kicking’26 september 2021‘Uitdrukkingen zijn alive-and-kicking’Hoewel spreekwoorden een beetje op hun retour zijn, gebruiken we dagelijks volop uitdrukkingen. Dat is één van de bevindingen uit het publieksonderzoek van 2019.
EventDe coronadialoog18 mei 2021Praat mee over belangrijke maatschappelijke thema's tijdens de coronadialoogweekVan 17 tot en met 21 mei is het de coronadialoogweek. Tijdens deze week zullen we in twee (online) evenementen in dialoog gaan met experts en elkaar over belangrijke maatschappelijke thema's die zowel...
EventHoe gaan we verder na corona?20 mei 2021Drie wetenschappers gaan met elkaar in gesprek over wat we kunnen leren van de crisis met het oog op de grote vragen van deze tijd.Van 17 tot en met 21 mei is het de coronadialoogweek. Tijdens deze week zullen we in twee (online) evenementen in dialoog gaan met experts en elkaar over belangrijke maatschappelijke thema's die zowel...
Zes vragen over de bijwerkingen van coronavaccins25 juni 2021Zes vragen over de bijwerkingen van coronavaccinsNu de vaccinatiegraad oploopt, komen er meer vragen over de bijwerkingen van de coronavaccins. Zes vragen aan immunoloog Marjolein van Egmond.
'Je moet er zelf wat van maken'26 maart 2021Vijf ouderen en experts over de coronacrisisDe coronacrisis treft iedereen. NEMO Kennislink bezocht vijf ouderen en vroeg naar hun ervaringen tijdens de coronapandemie. Twee experts geven toelichting.
'Deze stoel en dit tafeltje zijn mijn leven'10 maart 2021'Deze stoel en dit tafeltje zijn mijn leven'"Deze periode is overleven. Een drukke baan, kinderen thuis." NEMO Kennislink organiseerde een rondetafelgesprek met dertigers en veertigers.
Worstelen met vaccinatiedilemma’s17 december 2020Worstelen met vaccinatiedilemma’sDe vaccins komen eraan. Dat levert lastige keuzes op, zoals: welke groepen vaccineer je eerst, en kun je zorgpersoneel verplichten tot vaccinatie? We leggen een aantal dilemma’s voor aan twee exper...
Seniorentechnologie: 'Iedereen kan wat bedenken, het is het Wilde Westen'12 maart 2021Technologie voor ouderen ligt voor de hand, de acceptatie ervan nietVan elektronische huiskat tot robotrollator: technologie kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren. Toch eindigen de meeste hulpmiddelen op de plank.
De wereldwijde vaccinrace30 september 2020De wereldwijde vaccinraceHeel de wereld kijkt reikhalzend uit naar een vaccin dat de coronapandemie tot een einde brengt. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Hoe werken die vaccins en zijn ze wel veilig als het zo snel gaat...
Oud vaccin tegen COVID-1910 september 2020Interview met hoogleraar experimentele interne geneeskunde Mihai NeteaHet kan nog wel even duren voordat er een vaccin tegen corona is. Tot die tijd is het belangrijk om kwetsbare mensen te beschermen. Lukt dat door ze te vaccineren met het tuberculosevaccin? Dit ond...
Je leven is net begonnen en dan stort alles in21 juni 2020Je leven is net begonnen en dan stort alles inAls jongvolwassene met kanker val je tussen wal en schip. Je hoort niet meer bij de kinderen, maar nog lang niet bij de ouderen. Kanker bij deze leeftijdsgroep krijgt nauwelijks aandacht. Epidemiol...