Faces of ScienceHoe blijf je mentaal gezond met kennis uit wetenschap en praktijk19 april 2023Hoe blijf je mentaal gezond met kennis uit wetenschap en praktijkTijdens een bijeenkomst over sociale verbinding en mentale gezondheid werd ik weer even geconfronteerd met het contrast tussen ‘de academie’ en ‘de dagelijkse praktijk’.
Beschermen 'brain games' tegen cognitieve aftakeling?2 mei 2019Beschermen 'brain games' tegen cognitieve aftakeling?Ouderdom maakt ons mentaal trager en vergeetachtiger. Kunnen online ‘brain games’ die cognitieve aftakeling voorkomen?
Een pilletje tegen mentale luiheid6 november 2019Een pilletje tegen mentale luiheidSoms is zelfs denken te vermoeiend. Neurowetenschapper Monja Froböse onderzocht waarom we er meestal voor kiezen om mentale inspanning te vermijden.
Faces of ScienceWaarom openheid over psychische aandoeningen zo belangrijk is26 oktober 2021Uit de schaduwEr rust een taboe op psychische aandoeningen. Terwijl meer openheid juist de last kan verminderen. Vorige maand startte de campagne #uitdeschaduw om dat te veranderen. Waarom is openheid zo belangrijk...
Faces of ScienceOut of Office: wat ik leerde in de Franse Alpen en helpt tijdens mijn PhD28 juli 2021Out of Office: wat ik leerde in de Franse Alpen en helpt tijdens mijn PhDEen paper die maar niet af lijkt te komen, weinig energie en klaar met thuiswerken. Hoog tijd voor een pauze! Ik ging een week op pad met ‘Onbegrensd Avontuur’.
Faces of ScienceWaarom we ons moeten aanpassen aan klimaatverandering31 mei 2021Waarom we ons moeten aanpassen aan klimaatveranderingDe noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan wordt steeds dringender. Maar is het ook mogelijk om mee te bewegen met een veranderend klimaat?
Het chemobrein in beeld1 oktober 2010Het chemobrein in beeldBorstkankerpatiënten die chemotherapie hebben gekregen, rapporteren regelmatig geheugen- en concentratieproblemen. Dat blijkt ook in het brein zichtbaar: als ze een cognitieve taak uitvoeren, zijn ...
Handbewegingen belangrijk voor taalbegrip14 juni 2019Handbewegingen belangrijk voor taalbegripIn een lawaaiige context helpen handgebaren van jouw gesprekspartner je de boodschap te ontcijferen. Onze hersenen en ons gedrag leveren daarvoor het bewijs.
Faces of ScienceOnvermoeibaar strijden tegen seksueel geweld8 maart 2019Onvermoeibaar strijden tegen seksueel geweldNadia Murad (25) en Denis Mukwege (63) kregen in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede vanwege hun strijd tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden.
Vrouwen kunnen prima kaartlezen4 september 2018Resultaten publieksonderzoek Weekend van de WetenschapMannen en vrouwen zijn even goed in kaartlezen. Maar mannen overschatten hun navigatievermogen, terwijl vrouwen het juist onderschatten. Dat blijkt uit publieksonderzoek van neuropsycholoog Ineke van ...
Woorden kunnen je raken als een klap in je gezicht2 mei 2023Woorden kunnen je raken als een klap in je gezichtOoit gebruikelijke termen als 'mongooltje', 'bejaarde' en 'allochtoon' zijn verworden tot scheldwoorden die fysiek pijn doen. Wat maakt taal toch zo pijnlijk?
‘Zoom fatigue’: bekaf na je online meeting29 juni 2021‘Zoom fatigue’: bekaf na je online meetingEen lange vergadering is al vermoeiend, maar na een online overleg voel je je al helemáál uitgewrongen. Wetenschappers onderzoeken waar dit door komt.
Sarah: 'Mijn leven ontspoorde door een geautomatiseerde beslissing bij de belastingdienst'4 juni 2021Sarah: 'Mijn leven ontspoorde door een geautomatiseerde beslissing bij de belastingdienst'In 2019 werd bekend dat de belastingdienst ruim 26.000 mensen onterecht als fraudeur had bestempeld. Het algoritme dat fraude moest opsporen keek ten onrechte naar de (dubbele) nationaliteit van to...
‘Het is een slecht jaar om onze leeftijd te hebben’11 februari 2021‘Het is een slecht jaar om onze leeftijd te hebben’Deze week verscheen het rapport 'Mentaal welbevinden van de jeugd: lessen uit de coronacrisis'. In 2021 spraken wij met zes studenten over de impact van de pandemie op hun dagelijkse leven.
Seniorentechnologie: 'Iedereen kan wat bedenken, het is het Wilde Westen'12 maart 2021Technologie voor ouderen ligt voor de hand, de acceptatie ervan nietVan elektronische huiskat tot robotrollator: technologie kan de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren. Toch eindigen de meeste hulpmiddelen op de plank.
Zo kun je de wetenschap een handje helpen17 april 2020Interview met Tine Huyse over burgerwetenschap tijdens de coronacrisisWat heeft de wetenschap aan hulp van 'gewone' burgers? NEMO Kennislink sprak met Tine Huyse over burgerwetenschap tijdens de coronacrisis.
Oververmoeidheid is het grootste risico voor zorgpersoneel14 april 2020Oververmoeidheid is het grootste risico voor zorgpersoneelDoor de vele corona-zieken staan verpleegkundigen en artsen onder hoge druk. Kunnen we een golf van psychische klachten verwachten onder zorgverleners?