Ziekmakers: van ‘iets in de lucht’ naar één organisme2 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDe ontdekking van bacteriën, virussen en ander klein gespuis veranderde onze kijk op ziektes volledig. Is de labgerichte visie op ziektes inmiddels doorgeslagen?
'Bloeddonors voelen zich minder verbonden met de patiënt'27 maart 2023Onze morele opvattingen over donatie door de jaren heenVan bloed tot moedermelk, ons lichaamsmateriaal is belangrijk voor patiënten en wetenschappers. Wat gebeurt ermee, van wie is het en wie verdient eraan?
'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'26 januari 2023'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'In Nederland mogen wetenschappers geen embryo’s maken voor onderzoek, maar in België wel. We spraken hierover met de Vlaamse bio-ethicus Heidi Mertes.
Muggenbeet gevaarlijker door opwarming30 november 2022Muggenbeet gevaarlijker door opwarmingMuggenbeten zorgen in Nederland voor veel jeuk, maar gelukkig niet voor virusziekten. Door het opwarmende klimaat kan dat echter veranderen.
Verruimt de Kamer na 20 jaar de Embryowet?3 juni 2022Verruimt de Kamer na 20 jaar de Embryowet?In de Tweede Kamer lopen diepe overtuigingen over het leven zwaar uiteen. Dat was te merken in het debat over medische ethiek dat 2 juni voor het eerst plaatsvond met de nieuwe minister van Volksge...
Bescherming tegen bacteriën? De oplossing komt van haaienhuid8 april 2022Bescherming tegen bacteriën? De oplossing komt van haaienhuidWat kan de wetenschap leren van de natuur? Deze vraag staat centraal in de studie van biomimicry. Deze week: hoe wetenschappers haaienhuid gebruiken als inspiratie voor antibacterieel wondverband.
Hoe de coronapandemie zich nu verder ontwikkelt11 februari 2022Welke scenario’s kunnen we verwachten in de toekomst?Ondanks de hoge besmettingscijfers gaat er een voorzichtig optimistische golf door Europa: het einde van de coronapandemie lijkt in zicht, maar juichen we niet te vroeg? We verkennen vier toekomstscen...
Zeven vragen over coronamedicijnen9 december 2021Zeven vragen over coronamedicijnenNu het coronavirus opnieuw zijn opmars maakt, worden medicijnen tegen Covid-19 steeds belangrijker om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. NEMO Kennislink beantwoordt...
'Het is zonde dat er met zoveel onderzoek niets wordt gedaan'18 juni 2021Dan Jing Wu wil niet alleen onderzoeken, maar ook ondernemenVaak komen wetenschappelijke inzichten niet verder dan een publicatie. Dan Jing Wu vindt dat niks en start een bedrijf om haar resultaten verder te ontwikkelen.
Heeft luchtverontreiniging invloed op het verloop van COVID-19?20 oktober 2020Heeft luchtverontreiniging invloed op het verloop van COVID-19?Is het aantal slachtoffers van COVID-19 gerelateerd aan luchtvervuiling? Dat vraagt een van onze lezers zich af.
'Niezen in de elleboog is niet de goede oplossing'30 juli 2020Interview met Ruud Verdaasdonk over aerosolen en druppels bij het coronavirusVanaf 1 december geldt er een mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Maar hoe goed werken mondkapjes? NEMO Kennislink legde die vraag eerder voor aan Ruud Verdaasdonk.
Een denktank onderzoekt en brengt inzichten bijeen10 juli 2020Een denktank onderzoekt en brengt inzichten bijeenNEMO Kennislink introduceert een nieuw journalistiek project. Een team van experts buigt zich over een specifiek onderwerp. In dit geval de coronacrisis.
'Alle wetenschappen zijn nodig om het virus in te dammen'8 mei 2020Interview Kenny Meesters over informatievoorziening coronavirusKenny Meesters bestudeert hoe informatie wordt gedeeld na rampen. Een interview over hoe je gedrag verandert, technologie slim gebruikt en foodtrucks.
'Het Outbreak Management Team heeft meer en andere expertise nodig'28 april 2020Interview met medisch historicus Rina Knoeff over de noodzaak van een coronadenktankNEMO Kennislink sprak met medisch historicus Rina Knoeff over de noodzaak van een coronadenktank.
'Niet iedereen kan meedoen met de strijd tegen het coronavirus'7 april 2020Interview met filosoof Marc Schuilenburg over de coronacrisisFilosoof Marc Schuilenburg (VU) wijst erop dat de huidige crisis niet alleen vraagt om het wegnemen van ziekte en gevaar, maar ook om solidariteit.
Coronahulp van wetenschappers, onderzoekers en ingenieurs3 april 2020Coronahulp van wetenschappers, onderzoekers en ingenieursHoe pak je het coronavirus het beste aan? Hoe help je mensen die nu in de knel raken, doordat ze bijvoorbeeld thuis moeten blijven of extra risico lopen? NEMO Kennislink z...
Wat brengt de wetenschap in 2020?27 december 2019Wat brengt de wetenschap in 2020?Aan het begin van het nieuwe jaar werpt de redactie van NEMO Kennislink alvast een voorzichtige blik vooruit: wat gaat de wetenschap ons in 2020 brengen?