‘De literatuur kan alles omvatten’2 juli 2024Feit in fictie: Nico DrosIn de historische roman ‘Willem die Madoc maakte’ brengt Nico Dros de schrijver van Van den Vos Reynaerde tot leven en doet hij het verhaal uit de doeken van het mysterieuze handschrift Madoc.
Nobelprijs voor Literatuur 'een behoudende keuze'11 oktober 2019Nobelprijs voor Literatuur 'een behoudende keuze'Dit is een bijzonder jaar voor de Nobelprijs voor de Literatuur. Er zijn niet één, maar twee winnaars: Olga Tokarczuk in 2018 en Peter Handke in 2019.
Veellezers gaan makkelijker op in literatuur21 november 2014Veellezers gaan makkelijker op in literatuurOf je in een tekst getrokken wordt, hangt onder andere af van je leeservaring, de structuur van de tekst en het taalgebruik. Dat concludeert Moniek Kuijpers in haar proefschrift, dat ze deze maand ...
Literatuur lezen goed voor taalbegrip - en meer9 december 2020Literatuur lezen goed voor taalbegrip - en meerLezers van literatuur begrijpen taal makkelijker, zo toont Nijmeegs onderzoek aan. En dat is niet het enige wetenschappelijk bewezen positieve effect van lezen.
Nobelprijs voor de Literatuur naar singer-songwriter13 oktober 2016Bob Dylan wint Nobelprijs voor de LiteratuurOok dit jaar was de Nobelprijs voor de Literatuur weer een verrassend nagerecht in de bekendmaking van de Nobelprijzen. Er waren genoeg speculaties, maar niemand zag aankomen dat de prijs naar Bob ...
Nieuwsgierigheid is nieuwe verbindingen aangaan25 mei 2023Recensie van Curious Minds van Perry Zurn en Dani BassettLang zag men 'nieuwsgierigheid' als een individuele impuls om kennis te verwerven. Perry Zurn en Dani Bassett zien een innerlijke drang naar verbinding.
Meer talen ondanks hoge talensterfte26 april 2023Meer talen ondanks hoge talensterfteElke veertig dagen verdwijnt er ergens ter wereld een taal. Toch zijn er momenteel meer levende talen dan tien jaar geleden. Wij zochten uit hoe dat kan.
‘Mensen met onjuiste overtuigingen staan vaker open voor feiten dan we denken’7 juli 2022‘Mensen met onjuiste overtuigingen staan vaker open voor feiten dan we denken’Sommigen geloven dat vaccinaties gevaarlijk zijn of klimaatverandering niet bestaat. Die ga je niet overtuigen, maar Aart van Stekelenburg ziet dat anders.
Als je geen kinderen hebt, mag je best extra vliegen12 juli 2022Als je geen kinderen hebt, mag je best extra vliegenMet logische argumenten proberen we 'verkeerd' gedrag aan onszelf en anderen te verkopen, alsof we recht hebben op een bepaalde hoeveelheid CO[~2~]-uitstoot.
Leren lezen als je doof bent21 december 2021Andere aanpak om laaggeletterdheid te voorkomenEen beginnende lezer leert klanken koppelen aan letters. Maar wat als je geen klanken kunt horen? Dove kinderen lopen een groter risico op laaggeletterdheid. Goed leesonderwijs kan dit voorkomen.
Rabbijn Evers: 'Een mens wil gered worden, ook ten koste van een dier'5 november 2021Rabbijn Evers: 'Een mens wil gered worden, ook ten koste van een dier'Volgens de joods-orthodoxe traditie zijn we verplicht mensenlevens te redden, zelfs ten koste van dierenlevens, vertelt rabbijn Raphael Evers.
'Je hóéft niet aan de technologie te gehoorzamen'22 juli 2021Interview met filosoof Miriam Rasch over leven in een wereld vol dataIn de droomwereld van dataïsten is alles meetbaar. In de ideale wereld van Miriam Rasch weigert een 'idioot' te buigen voor wat zij voor ons hebben bedacht.
Lezersvraag: Ontstaat leven nog steeds spontaan?4 juni 2021Lezersvraag: Ontstaat leven nog steeds spontaan?Was het ontstaan van leven een eenmalige gebeurtenis? Of ontstaat er ook nu nog leven? NEMO Kennislink besprak het met Alex Blokhuis.
We leven in een viruswereld4 juni 2021Recensie kinderboek ViruswereldNiemand ziet ze met het blote oog, maar toch kunnen virussen ons leven flink in de war schoppen. Hoe kan dat? Het kleurrijke kinderboek 'Viruswereld' vertelt het verhaal van het coronavirus, van vleer...
Rechtvaardigheid is belangrijker dan eigenbelang11 juni 2021Rechtvaardigheid is belangrijker dan eigenbelangRegelmatig leggen we onze lezers ethische vraagstukken voor over corona en de vaccins. NEMO Kennislink sprak er met Steven Kraaijeveld over.
De vlieger - van de VOC tot Hazes8 maart 2021Recensie ‘De vliegerende Hollander’ van Gert-Jan Johannes en Inger LeemansGert-Jan Johannes en Inger Leemans laten zien dat de vlieger een belangrijke rol in de Nederlandse cultuur speelt. Met 'De vliegerende Hollander' schreven ze een aansprekende cultuurgeschiedenis over ...
Poëzie is populair - vooral op Insta12 februari 2021Poëzie is populair - vooral op InstaHoewel poëzie vaak is doodverklaard, zijn gedichten juist overal aanwezig in onze samenleving. Dat concludeert literatuurwetenschapper Kila van der Starre die onderzoek deed naar poëzie buiten het boe...
Hoe zorgt NEMO Kennislink voor een constructieve discussie in de reacties?4 februari 2021Hoe zorgt NEMO Kennislink voor een constructieve discussie in de reacties?In deze laatste blog deelt Britte Schilt de belangrijkste bevindingen van haar onderzoek naar lezersreacties.