Klimaatverandering leidt (nog) niet tot massamigratie30 juni 2023Deel 2 in serie Hardnekkige mythesRegelmatig klinken berichten over massale migratie naar Europa als gevolg van klimaatverandering. Het is een misleidende mythe, stelt onderzoeker Ingrid Boas.
'Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen voor klimaatverandering'12 december 2022Interview met milieufilosoof Marc DavidsonBedrijven kunnen grote stappen zetten, maar als individu heb je ook een verantwoordelijkheid, vindt milieufilosoof Marc Davidson.
Klimaatverandering is 'erger dan je denkt'19 december 2019Recensie van ‘De onbewoonbare aarde’ van David Wallace-WellsHittesterfte, hongersnood, watertekort: dit zijn slechts enkele voorbeelden van catastrofes die zeer binnenkort realiteit kunnen worden ten gevolge van klimaatverandering. Het boek ‘De onbewoonbare...
Biotechnologie: oplossing voor klimaatverandering en voedseltekort?6 september 2018Biotechnologie: oplossing voor klimaatverandering en voedseltekort?De wereldbevolking neemt steeds maar toe. In 2050 zijn we met 9 miljard, en dan is het eind nog niet in zicht. Kan biotechnologie oplossingen bieden voor de wereldvoedselvoorziening en klimaatverander...
Zeestraten spelen cruciale rol bij klimaatverandering9 juli 2014Zeestraten spelen cruciale rol bij klimaatveranderingDe smalle zeestraten die de grote zeeën en oceanen met elkaar verbinden spelen een cruciale rol bij de verandering van het klimaat. Momenten waarop zulke doorgangen in het geologische verleden werd...
Faces of ScienceKleine soldaten in de strijd tegen klimaatverandering23 september 2022Kleine soldaten in de strijd tegen klimaatveranderingWetenschappers naar oplossingen tegen klimaatverandering. Bacteriën helpen daarbij met hun veelzijdigheid.
Klimaatverandering, maar dan níet door de mens5 september 2022Klimaatverandering, maar dan níet door de mensDe mens is kampioen klimaatverandering. Maar kan het klimaat ook veranderen zonder ons toedoen? NEMO Kennislink zet enkele niet-menselijke invloeden op een rij en kijkt hoe ze uitpakken voor de aarde.
Faces of ScienceWaarom we ons moeten aanpassen aan klimaatverandering31 mei 2021Waarom we ons moeten aanpassen aan klimaatveranderingDe noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan wordt steeds dringender. Maar is het ook mogelijk om mee te bewegen met een veranderend klimaat?
'Effect van klimaatverandering groter dan van El Niño'5 juni 2023Klimaatonderzoeker Sjoukje Philip over de verwachte gevolgen van El NiñoIn de Stille Oceaan warmt het water op en dat betekent dat El Niño eraan komt. Klimaatonderzoeker Sjoukje Philip legt uit wat dit betekent.
Hoe een individu het verschil kan maken in klimaatverandering1 juli 2022Het vlindereffect onderzochtHet is makkelijk om je klein te voelen bij een overweldigend probleem als klimaatverandering. Volgens complexiteitswetenschappers kan je echter wel degelijk een verschil maken.
Jaagt klimaatverandering ons de stuipen op het lijf?20 december 2019Jaagt klimaatverandering ons de stuipen op het lijf?Je leest steeds vaker over klimaatangst. Moeten we die term serieus nemen? Hoe reëel is die angst? We vroegen het psychiater en angstexpert Damiaan Denys.
Biotechnologie lost klimaatverandering niet op, maar kan wel helpen20 september 2018Biotechnologie lost klimaatverandering niet op, maar kan wel helpenHet is een van de grootste milieuproblemen van onze tijd: we gebruiken teveel energie, en daardoor verandert het klimaat. Door over te schakelen op andere dan fossiele energiebronnen zou je klimaat...
Impact van mens op verdroging evenaart invloed door klimaatverandering27 februari 2015Impact van mens op verdroging evenaart invloed door klimaatveranderingIn hydrologische modellen komt de menselijke factor onvoldoende aan bod, vindt Niko Wanders van de Universiteit Utrecht. Eind april hoopt hij op dit onderwerp te promoveren. Wanders berekende dat i...
‘Klimaatverandering is niet iets van de toekomst, het raakt ons nu’16 mei 2022‘Klimaatverandering is niet iets van de toekomst, het raakt ons nu’Van 6 tot 18 november vindt de VN klimaattop plaats. Al van kleins af aan heeft Ineza Umuhoza Grace te maken met overstromingen in haar thuisland Rwanda.
‘We moeten het goede leven anders invullen’23 december 2022Socioloog Hans Dagevos pleit voor consuminderenDuurzamer produceren is niet genoeg om klimaatverandering tegen te gaan, we moeten mínder gaan kopen, stelt consumptiesocioloog Hans Dagevos.
Faces of ScienceHoe houd je rekening met de planeet als je verhuist?8 juli 2022Verkeerd geschaalde schaaldierenKlimaatverandering ontstaat door de keuzes van miljoenen individuen. Wat betekenen je eigen keuzes dan?
Rouwen om de natuur22 september 2023Ruimte voor verdriet over verloren soortenWe lossen graag snel de biodiversiteits- en klimaatcrisis op, maar gaan daarin voorbij aan rouw en verdriet om wat verloren is gegaan. Langzaam zien wetenschappers en kunstenaars hoe ecologische rouw ...
Lezersvraag: komt de zon altijd op dezelfde plek op?4 september 2023Lezersvraag: komt de zon altijd op dezelfde plek op?We leren het allemaal als kind: de zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Is dat eigenlijk altijd zo geweest, vroeg een lezer zich af. Komt de zon nog steeds op dezelfde plek op als...