Faces of Science'Vrijwillig' informatie delen8 oktober 2014'Vrijwillig' informatie delenNa de zomer grotendeels doorgewerkt te hebben, werd het nu toch wel eens tijd voor vakantie. Maar lang stilzitten was er niet bij…
Medische informatie kan begrijpelijker19 mei 2016Medische informatie kan begrijpelijkerInformatie over gezondheid is overal te vinden: in wachtkamers, folders die we over de post krijgen, en natuurlijk op internet. Maar voor veel mensen zijn de teksten te moeilijk. Met begrijpelijke ...
Hoe moderne processoren informatie lekken2 maart 2018Hoe moderne processoren informatie lekkenAfgelopen januari werden Meltdown en Spectre bekend, twee lekken in computerprocessoren waardoor laptops en smartphones informatie kunnen doorgeven aan hackers. Experts spreken va...
'Privacygevoelige informatie moet je versleutelen'22 september 2017Kiezen tussen analyse van medische data en privacy is straks niet meer nodigWanneer je persoonlijke informatie zoals naam, adres en burgerservicenummer uit een dataset haalt, kan die toch veilig worden verwerkt? De werkelijkheid is ingewikkelder. Anonimiseren is achterhaal...
'Sneller betrouwbare informatie voor de patiënt'29 april 2016Hoogleraar Olaf Klungel pleit voor beter onderzoek naar veiligheid en werkzaamheid van geneesmiddelenBij nieuwe geneesmiddelen zijn risico’s niet uit te sluiten. Ook niet na zorgvuldig testen. Onverwachte bijwerkingen kunnen altijd opduiken. De problemen ontstaan als niet helder is of een bijwerki...
'Houd informatie voor jezelf als je collectieve vooruitgang wil boeken'16 maart 2023'Houd informatie voor jezelf als je collectieve vooruitgang wil boeken'Iemand die altijd alles deelt, staat vooruitgang in de weg. Volgens filosoof Jeroen de Ridder kun je beter informatie een poosje voor jezelf houden.
Faces of ScienceWaarom je beter leert als je informatie uit je hoofd krijgt6 juli 2021Waarom je beter leert als je informatie uit je hoofd krijgtHoe studeer jij? Waarschijnlijk met samenvattingen, herlezen en stampen. Maar wat als je eigenlijk meer onthoudt door informatie uit je hoofd te krijgen?
‘Als er een tekort is aan informatie, gaan mensen dat zelf opvullen’20 maart 2020Interview met Theo Meder over de verspreiding van nepnieuwsNEMO Kennislink sprak met hoogleraar volksverhaal en vertelcultuur Theo Meder over de verspreiding van nepnieuws.
EventLive in Nerdland: DNA13 september 2020Live in Nerdland: DNATheaterlezing 'Live in Nerdland: DNA' door standup-comedian Lieven Scheire
'Waarom je jezelf niet kunt kietelen'15 oktober 2019Interview met Heleen Slagter over hoe ons brein voorspelt wat we doenBepaalt informatie die via de zintuigen onze hersenen binnenkomt hoe wij de buitenwereld waarnemen? Nee, het brein genereert in de eerste plaats zelf informatie van binnenuit, volgens aandachtonderzoe...
Hij/zij/hen over de grens9 augustus 2023Hoe seksistisch zijn talen?In het Nederlands moet je altijd kiezen tussen 'hij' of 'zij'. Lastig als je iemands gender niet weet, irrelevant vindt, of als je over een non-binair persoon praat. Hoe lossen andere talen dit op?
Van Pong tot pc21 juli 2023Een overzicht van computermusea in Nederland en BelgiëWil je weten hoe je vroeger computergames in moest laden? Of hoe je een bestand moest opslaan? Neem deze zomer dan een kijkje in een van de computermusea die Nederland en België rijk zijn.
Even over evolutie: het is geen kansspel21 juli 2023Even over evolutie: het is geen kansspelHoe ziet het leven op aarde er over duizend jaar uit? Hoewel biologen daar weleens over speculeren, laat evolutie zich niet zomaar voorspellen. Toch is evolutie niet helemaal willekeurig.
Moeten burgers overal over kunnen meepraten?27 juni 2023We zijn nog niet uitgepraat – deel 2: De (on)zin van dialogenMet de DNA Dialogen gaan we met de samenleving in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Maar is zo'n onderwerp daarvoor niet veel te ingewikkeld?
'Kwartier per dag woordjes stampen werkt het best'11 juli 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 2: Ons geheugen houdt van beeldenEen handige manier om je in korte tijd verstaanbaar te maken, is woordjes stampen. Volgens Boris Konrad kan je met een slimme strategie heel snel woorden leren.
In gesprek met je zoekmachine5 juli 2023In gesprek met je zoekmachineHoe zien zoekmachines er in de toekomst uit? Door ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie wordt het zoeken op het internet fundamenteel anders. "Dialogen zijn veel natuurlijker."
Zo was het web niet bedoeld31 mei 2023Commerciële bedrijven namen een verkeerde afslagHet web ontstond omdat wetenschappers en bibliothecarissen makkelijker informatie wilden uitwisselen. Vrij beschikbaar voor iedereen, totdat commerciële bedrijven ermee aan de haal gingen.
Burgers maken beleid30 mei 2023Tips om inwoners mee te laten praten over klimaataanpakIn een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.