Zoutlaag temt aardschokken in Groningen17 april 2014Zoutlaag temt aardschokken in GroningenHet zout in de bodem van Groningen lijkt de gevolgen van de aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning te verzachten. Maar er is nog veel onzeker over de invloed van de bodemstructuur en de breuke...
Zwaardere aardbevingen door gaswinning Groningen30 januari 2013Zwaardere aardbevingen door gaswinning GroningenGaswinning in Groningen kan aardbevingen veroorzaken met een maximale sterkte van 5.0 op de Schaal van Richter. Tot voor kort ging men uit van maximaal 3.9. Waar komt die bijstelling vandaan?
Eerbetoon aan de kerken van Groningen14 juni 2019Recensie Ode aan de oude Groninger kerkenOpvallende schilderingen, hoge torens en de strijd tegen het water. Het zit allemaal in een nieuw, vuistdik boek over de de kerken van Groningen.
Hevigste aardbeving in vijf jaar treft provincie Groningen8 januari 2018Beving in Zeerijp had magnitude 3,4Vandaag werd het dorpje Zeerijp in de provincie Groningen getroffen door een aardbeving met magnitude 3,4. Het was de op-twee-na hevigste ooit in deze provincie gemeten, en de hevigste sinds 2012. ...
Waarom heeft men de aardbevingen in Groningen niet eerder voorspeld?19 juni 2018Waarom heeft men de aardbevingen in Groningen niet eerder voorspeld?Overal ter wereld wordt gas gewonnen, mailt Jan Jonk aan NEMO Kennislink. Waarom wist men dan niet eerder dat dit tot aardbevingen leidt? Is Groningen anders dan andere ve...
Aardbevingen in Groningen: wat wilt ú er eigenlijk over weten?8 februari 2018Aardbevingen in Groningen: wat wilt ú er eigenlijk over weten?Woensdag 16 januari debatteerde de Tweede Kamer over gaswinning in Groningen. Vorig jaar maakte NEMO Kennislink al een reeks artikelen over dit onderwerp.
Vogelgriep bestrijden met bacteriën24 oktober 2022Groningse studenten ontwikkelen mogelijke bescherming tegen vogelgriepiGEM Groningen werkt aan een preventieve behandeling tegen vogelgriep, waarbij het virus wordt bestreden met genetisch gemodificeerde bacteriën.
'We maken grote sprongen in de protonenwereld'10 januari 2018Interview met Stefan Both, de eerste hoogleraar protonentherapie van NederlandBinnenkort ondergaan in Groningen de eerste kankerpatiënten een nieuwe behandeling: protonentherapie. NEMO Kennislink interviewt de eerste hoogleraar protonentherapie van Nederland.
Vooroordelen van AI veroorzaken we zelf22 september 2023Samen slimmer: betere training voorkomt biasAI-systemen denken vaak in stereotypen, maar ze bedachten die vooroordelen niet zelf. Dat deden wij. Algoritmen zo trainen dat ze vooroordeelvrij zijn, is ontzettend lastig. Diversere datasets en trai...
Ziekmakers: van ‘iets in de lucht’ naar één organisme2 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDe ontdekking van bacteriën, virussen en ander klein gespuis veranderde onze kijk op ziektes volledig. Is de labgerichte visie op ziektes inmiddels doorgeslagen?
Nederlandse Gebarentaal is géén Nederlands met je handen27 juli 2023Deel 5 in serie Hardnekkige mythesHorende mensen hebben soms bijzondere beelden bij gebarentaal, merkt NGT-deskundige Sarah Muller. Hoog tijd om deze mythes de wereld uit te helpen.
De hype van de hyperloop8 september 2023Leuk bedacht: razendsnel reizen door een vacuümbuisIn 2013 presenteert Elon Musk de hyperloop: een levensgrote vacuümbuis die bemande capsules in 30 minuten van Amsterdam naar Parijs kan schieten. Tien jaar later wordt de haalbaarheid van de hyperl...
Lezersvraag: Leven kristallen of niet?12 juni 2023Lezersvraag: Leven kristallen of niet?Kristallen kunnen groeien. Vloeibare kristallen, zoals die in je laptopscherm en mobieltje, kunnen zelfs bewegen en van vorm veranderen. Niet gek dat een lezer zich afvraagt of kristallen leven.Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaal8 juni 2023Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaalVoor het leren van een tweede taal bestaat geen kritieke leeftijdsgrens, blijkt uit hersenonderzoek van Nienke Meulman.Even over evolutie: het is niet altijd de sterkste7 juni 2023Even over evolutie: het is niet altijd de sterksteWie een natuurdocumentaire kijkt, raakt er misschien van overtuigd dat in de natuur het recht van de sterkste geldt. Maar dat is lang niet altijd waar.Opvang Oekraïners voorbeeld voor vluchtelingenbeleid8 juni 2023Opvang Oekraïners voorbeeld voor vluchtelingenbeleidVoor asielzoekers is het beleid gericht op terugkeer, maar voor Oekraïners geldt dit niet. Zij mogen hier zelfs werken. Is dit ook beter voor andere vluchtelingen?Waarom wij het web zijn1 juni 2023Waarom wij het web zijnInternet is overal, maar ook onzichtbaar. Het verbindt ons met elkaar in alle mogelijke uithoeken. In ons nieuwe thema ‘Wij zijn het web’ pluizen we uit wat dit voor jou betekent.De stilte spreekt ook24 mei 2023Wat je zegt als je even zwijgtDe rol van stilte in een gesprek is groter dan op het eerste gezicht lijkt. Stiltes zorgen voor structuur en zijn bij uitstek momenten om een mening te vormen en extra informatie in te winnen.
Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaal8 juni 2023Leren van tweede taal lukt ons uiteindelijk allemaalVoor het leren van een tweede taal bestaat geen kritieke leeftijdsgrens, blijkt uit hersenonderzoek van Nienke Meulman.
Even over evolutie: het is niet altijd de sterkste7 juni 2023Even over evolutie: het is niet altijd de sterksteWie een natuurdocumentaire kijkt, raakt er misschien van overtuigd dat in de natuur het recht van de sterkste geldt. Maar dat is lang niet altijd waar.
Opvang Oekraïners voorbeeld voor vluchtelingenbeleid8 juni 2023Opvang Oekraïners voorbeeld voor vluchtelingenbeleidVoor asielzoekers is het beleid gericht op terugkeer, maar voor Oekraïners geldt dit niet. Zij mogen hier zelfs werken. Is dit ook beter voor andere vluchtelingen?
Waarom wij het web zijn1 juni 2023Waarom wij het web zijnInternet is overal, maar ook onzichtbaar. Het verbindt ons met elkaar in alle mogelijke uithoeken. In ons nieuwe thema ‘Wij zijn het web’ pluizen we uit wat dit voor jou betekent.
De stilte spreekt ook24 mei 2023Wat je zegt als je even zwijgtDe rol van stilte in een gesprek is groter dan op het eerste gezicht lijkt. Stiltes zorgen voor structuur en zijn bij uitstek momenten om een mening te vormen en extra informatie in te winnen.