Groene energie voor iedereen7 juni 2022Groene energie voor iedereenDuurzaam leven is duur. Om groene energie toegankelijk te maken voor alle huishoudens moeten de laagste inkomens voorrang krijgen bij verduurzaming van hun woning, zeggen experts.
Verdamping als groene energiebron7 oktober 2017Verdamping als groene energiebronDuurzame energiebronnen winnen terrein, maar ook al zetten we de wereld vol met windmolens en zonnepanelen: er zijn meer mogelijkheden. Amerikaanse wetenschappers denken dat bijna zeventig procent ...
In de kou zitten om energie te besparen14 april 2022In de kou zitten om energie te besparenVanwege een torenhoge energierekening besluit redacteur Mariska van Sprundel haar verwarming uit te laten. Ze vraagt zich ook af waarom ze dit nu pas doet en eerder niet vanwege de klimaatverandering....
Futuristisch bos onderzoekt elektriciteitsnet van de toekomst21 januari 2022Futuristisch bos onderzoekt elektriciteitsnet van de toekomstHoe houden we met behulp van heel veel data het elektriciteitsnet van de toekomst stabiel, betrouwbaar en groen?
Event1 december: Let There Be Light (2017)1 december 20211 december: Let There Be Light (2017)Gratis vertoning van Let There Be Light, met nabespreking door experts, in de Science Filmclub van Inscience en NEMO Kennislink.
EventInspiratiesessie - Eerste hulp bij klimaatstress13 oktober 2022Inspiratiesessie - Eerste hulp bij klimaatstressGa in gesprek over persoonlijke ervaringen met klimaatverandering. Houd je hoofd koel en ontdek samen hoe je het beste omgaat met emoties rondom het klimaat.
EventBordspel - The Change Game30 maart 2023Bordspel - The Change GameOntdek hoe we onze leefomgeving duurzamer, veiliger en groener maken tijdens The Change Game in De Studio van NEMO.
'Je kunt je niet onttrekken aan het klimaat'31 maart 2020Interview met ecosoof Henk OosterlingOns huidige denken schiet tekort om verzet te bieden tegen de klimaatcrisis. Volgens filosoof Henk Oosterling is een omslag nodig van eigenwijsheid naar ecowijsheid.
Faces of ScienceSocial media als campagnewapen13 maart 2017Social media als campagnewapenPolitieke partijen en politici zetten de afgelopen weken massaal in op sociale media om kiezers online te benaderen en te beïnvloeden, zonder tussenkomst van journalisten. Maar hoe werkt dat precie...
Faces of ScienceHoe kun je duurzaam leven?13 februari 2017Hoe kun je duurzaam leven?Mijn supermarkt ligt tegenwoordig vol met spullen met een groen etiket of een duurzaamheidslabel. Het lijkt alsof je zonder veel moeite je ecologische voetafdruk kunt verminderen. Maar welke maatregel...
Eenzijdige documentaire wekt woede van milieubeweging1 mei 2020Recensie van de documentaire ‘Planet of the Humans’In 'Planet of the Humans' haalt regisseur Jeff Gibbs fel uit naar de 'groene energiereligie'. Maar Gibbs is wel erg vooringenomen en niet alles wat hij beweert is waar.
Hoe vervuilend is jouw internetgedrag?31 mei 2023De CO2-uitstoot van onbeperkt onlineWe e-mailen, surfen, youtuben en tiktokken erop los, waardoor het internet een grootverbruiker van stroom is. Weinig mensen zijn zich daarvan bewust.
5 vragen over ons online energieverbruik31 mei 20235 vragen over ons online energieverbruikAlles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?
Behoud biodiversiteit8 maart 2023Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisKlimaatverandering en biodiversiteit zijn innig met elkaar verwikkeld. Veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ hebben dat door, afgaande op hun tekeningen over uitstervende soorten.
Geld voor een groene wereld13 maart 2023Wat de klimaataanpak kan leren van de maanmissieGeld speelde geen rol: de VS moesten als eerst iemand op de maan zetten. De kosten voor een duurzame energievoorziening zijn nog veel hoger. Kunnen we iets leren van de blanco cheque die Kennedy uitsc...
Energie opwekken met je buren24 augustus 2022Wat dragen energie-initiatieven van burgers bij aan de energietransitie?Overal in Nederland slaan buurtgenoten de handen ineen om zelf groene stroom op te wekken. “Als je begrijpt hoeveel moeite energie opwekken kost, ga je er bewuster mee om.”
Wat voor energie wil jij in 2050?25 augustus 2022Draai zelf aan de knoppen van een Europees energiemodelHoe ziet onze energievoorziening in Europa er in 2050 uit? Met een model van de TU Delft kan je zelf aan de knoppen draaien en de scenario’s in beeld brengen.
'Ik zocht lang naar een vacature die bij me paste, bleek dat die niet bestond'28 april 2022Interview met ‘klimaatboer voor het leven’ Anne van LeeuwenOp boerderij Bodemzicht werken mensen, dieren en microben samen om de grond vruchtbaar te maken.