Faces of ScienceMoeten data bepalen wie je als eerste opereert?16 juli 2021Moeten data bepalen wie je als eerste opereert?Data zijn steeds vaker de basis waarop we keuzes maken. Ook bij ingrijpende beslissingen, zoals: wie moet je als eerste opereren, als er maar weinig plek is?
Hart en bloedvaten1 juni 2012Hart en bloedvatenOm te weten wat beweging doet met hart en bloedvaten is het nodig te begrijpen hoe dat hart en die bloedvaten, en ook de longen, in grote lijnen werken. Alles begint bij de behoefte aan brandstof e...
Waarom hebben we twee nieren?9 juni 2017Waarom hebben we twee nieren?Gezonde mensen kunnen bij leven een nier afstaan aan een nierpatiënt. Blijkbaar kunnen we dus prima overleven met één nier. Maar waarom hebben we er dan twee? En waarom hebben patiënten met een nie...
Bliksem gaat voetproblemen van mensen met diabetes te lijf12 mei 2017Bliksem gaat voetproblemen van mensen met diabetes te lijfWondjes en blaren leiden bij mensen met diabetes tot ernstige problemen en vaak zijn amputaties onvermijdelijk. Het is een groot verborgen probleem. Een slimme sok en een speciale pleister die werk...
Meer rust voor diabetespatiënten7 april 2017Kunstmatige alvleesklier kan bloedsuikerwaarden regelenPatiënten met diabetes type 1 zijn vaak dag en nacht bezig met het regelen van hun bloedsuikerwaarden. Een kunstmatige alvleesklier kan die taak gedeeltelijk overnemen en geeft patiënten zo wat meer r...
Meer diabetici bij warmte24 maart 2017Meer diabetici bij warmteEr is een verband tussen de buitentemperatuur en het voorkomen van diabetes type 2. Bij een hoge temperatuur stijgt het aantal mensen met diabetes harder dan bij een lage temperatuur. Dat blijkt ui...
Vaginale bacteriën en het penismicrobioom12 december 2016Vaginale bacteriën en het penismicrobioomHet microbioom van de penis is veel minder goed onderzocht dan het microbioom van de vagina. Wel is duidelijk dat de uitwisseling van bacteriën tijdens seksuele betrekkingen een belangrijke invloed...
Help patiënten goede keuzes te maken5 oktober 2016Help patiënten goede keuzes te makenIn juli overleden drie kankerpatiënten onder verdachte omstandigheden in de kliniek van de Duitse ‘heelmeester’ Klaus Ross. In totaal zijn 69 patiënten die ooit door hem zijn behandeld, overleden. ...
Omringd door zoetigheid7 september 2016Gronings onderzoek naar bacteriële suikersSuiker smaakt heerlijk, maar biologisch gezien vervult het ook enkele enorm belangrijke functies, bepleit organisch chemicus Marthe Walvoort. Bacteriën en virussen zitten er vol mee, en dat kunnen ...
Gunstige factoren voor bètacellen17 december 2015Gunstige factoren voor bètacellenBètacellen in de eilandjes van Langerhans zijn kwetsbaar. Ze gaan bijvoorbeeld dood door bepaalde vetzuren en ontstekingsstoffen (cytokinen) die in het menselijk lichaam gemaakt worden. Bij gezonde...
Over smaak valt wel te twisten11 november 2005Over smaak valt wel te twistenMoleculair inzicht in de vijf smaken brengt smaakvervangers dichterbij. Hoe we de tong kunnen foppen ten behoeve van onze gezondheid.
Onbeperkt schransen op vakantie, wat doet dat met je?12 juli 2019Onbeperkt schransen op vakantie, wat doet dat met je?Als je er een gezond dieet op nahoudt, is het dan erg als je tijdens de vakantie de remmen losgooit? Nee, zeggen wetenschappers, een weekje stouwen kan geen kwaad. Maar juich niet te snel.
Tweelingstudie geeft eerste inkijkje in gezondheidseffecten van lange ruimtereis15 april 2019Tweelingstudie geeft eerste inkijkje in gezondheidseffecten van lange ruimtereisEen tweelingstudie naar de gezondheidseffecten van een langdurig verblijf in de ruimte. Astronaut Scott Kelly kwam zelf met het idee toen hij met NASA in gesprek was over zijn 340 dagen durende missie...
Optimale fotosynthese verhoogt de voedselproductie11 januari 2019Optimale fotosynthese verhoogt de voedselproductieDe heilige graal om de voedselproductie te vergroten ligt bij de fotosynthese. Daar zijn meerdere wetenschappers het over eens. Het proces waarmee de plant aan energie komt, kan namelijk veel effic...
Meer CO₂, minder voedingsstoffen31 augustus 2018Meer CO₂, minder voedingsstoffenHet verhaal doet al een tijdje de ronde. Bij een hogere concentratie koolstofdioxide in de lucht, bevatten sommige voedselgewassen minder eiwitten en mineralen zoals ijzer en zink. Het risico op een t...
De wereld van drop11 juli 2018NEMO Kennislink op bezoek in een dropjesfabriekIn de file, op de camping of op het strand: drop kan overal. Maar we staan er vaak niet bij stil wat er nou eigenlijk allemaal in dit snoepje zit. NEMO Kennislink duikt in de wereld van drop.
'Betere fotosynthese levert meer voedsel op'1 juni 2018'Betere fotosynthese levert meer voedsel op'Planten weten goed hoe ze licht om moeten zetten in energie, maar volgens Roberta Croce kan dit proces een stuk efficiënter. Zij ontving onlangs een NWO De ontwikkeling van de draagbare kunstnier1 september 2017Van kleiner en flexibeler naar echt draagbaarAan het dialyseapparaat is de afgelopen vijftig jaar in essentie weinig veranderd. Vreemd, want op het gebied van technologie is er toch een hoop vooruitgang geboekt. De Nierstichting nam het heft in ...
De ontwikkeling van de draagbare kunstnier1 september 2017Van kleiner en flexibeler naar echt draagbaarAan het dialyseapparaat is de afgelopen vijftig jaar in essentie weinig veranderd. Vreemd, want op het gebied van technologie is er toch een hoop vooruitgang geboekt. De Nierstichting nam het heft in ...