Raad het geluid!17 augustus 2021Herken jij alle bliepjes, deuntjes en kraakjes?Het piept, kraakt en suist. Data versturen, opslaan en ontvangen gaat niet geruisloos. Daarbij hoort allerlei soorten lawaai. Herken jij het geluid? Doe de quiz.
Draadloos opladen via geluid4 december 2015Draadloos opladen via geluidDraadloze energieoverdracht wordt al gebruikt, maar beperkt zich doorgaans tot een afstand van enkele centimeters. Dat moet beter kunnen, dacht de Eindhovense promovendus Maurice Roes. Vorige week ...
Veiliger tunnelboren met geluidsgolven11 februari 2013Veiliger tunnelboren met geluidsgolvenTunnelboren zonder natte voeten te krijgen of overvallen te worden door instortingen. De TU Delft en MI-Partners ontwikkelen een apparaat dat dankzij geluidsgolven toont wat zich precies waar onder...
Faces of ScienceWat maakt geluid tot muziek?14 mei 2015Wat maakt geluid tot muziek?Zo’n één á twee keer per jaar word ik gevraagd om een lezing of workshop te geven aan muziektherapeuten. Het eerste wat ik dan altijd denk is: Maar ik weet helemaal niks van muziek?!
Het geheime geluid van glijdende gletsjers20 april 2017Infrageluid als wetenschappelijk instrumentJe hoort er niks van maar het is overal: geluid dat zó laag is dat onze oren het niet meer horen. Wetenschappers ontdekken nu de mogelijkheden om van dit zogenoemde infrageluid een wetenschappelijk in...
Muziekwedstrijd win je niet op geluid22 augustus 2013Muziekwedstrijd win je niet op geluidGrote kans dat juryleden van populaire muziekwedstrijden zich onbewust vooral laten leiden door wat ze zien, in plaats van door wat ze horen. Dit blijkt uit onderzoek van University College Londen.
Experimentele therapie gaat Alzheimer te lijf met licht en geluid12 december 2019Experimentele therapie gaat Alzheimer te lijf met licht en geluidAmerikaanse neurowetenschappers ontwikkelden een therapie met licht en geluid tegen Alzheimer om de eiwitklonters in het brein af te breken. Bij zieke muizen helpt het, hun geheugen knapt ervan op....
'Communiceer met meer dan woorden alleen'18 juli 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 3: Non-verbale communicatieAltijd handig om iets van de taal te kennen van je vakantiebestemming. Maar taal is veel meer dan het gesproken woord, waarschuwt Floris Roelofsen.
'Kwartier per dag woordjes stampen werkt het best'11 juli 2023Spoedcursus Toeristentaal deel 2: Ons geheugen houdt van beeldenEen handige manier om je in korte tijd verstaanbaar te maken, is woordjes stampen. Volgens Boris Konrad kan je met een slimme strategie heel snel woorden leren.
De zee klaagt de mens aan16 juni 2023Geef de natuur rechten – kan dat?Stel je voor: de zee klaagt in een rechtszaak zijn vervuilers aan. Dat kan als de natuur rechten krijgt. Juridisch is het mogelijk. Maar wie bepaalt wie er namens de natuur mag spreken?
Hoe ons denken over embryo's is veranderd2 mei 2023Recensie Ei, foetus, baby van Trudy DehueWetenschapshistoricus Trudy Dehue schreef een ongemakkelijk boek over embryo’s en zwangerschap, met aan het einde een pleidooi voor _citizen science_.
Ons brein is een puzzel van 86 miljard stukjes16 mei 2023We weten steeds meer over delen van de hersenen, maar nog weinig over het geheelWe willen allemaal weten wie we zijn. En als het even kan zo precies mogelijk, van hersencel tot persoonlijkheid. Neurowetenschappers kijken steeds dieper in het brein, maar er zijn nog altijd veel vr...
Lezersvraag: Waarom houden we ons niet aan de maximumsnelheid?22 februari 2023Lezersvraag: Waarom houden we ons niet aan de maximumsnelheid?'Hoe komt het dat ik de enige automobilist lijk te zijn die zich probleemloos aan de maximale snelheid houdt?' vroeg een van onze lezers. We zochten het uit.
Het recept voor jouw eureka-moment1 maart 2023Onze hersenen zorgen dat nieuwe inzichten gepaard gaan met een gevoel van blijdschapOf je nou per toeval een nieuw medicijn ontdekt of het laatste woord in een kruiswoordpuzzel, zo'n aha-erlebnis voelt fijn: als het samenvallen van stukjes kennis. En dat is ook precies wat het is.
Van een oude fiets moet je het leren9 februari 2023Waarom een fiets wel duurzaam is – en veel andere producten nietOnze smartphone vervangen we elke twee jaar, kleding gaat vaak maar één seizoen mee, maar een fiets is het toonbeeld van een duurzaam product. Wat kunnen we van onze vertrouwde tweewieler leren?
De wereld door de ogen van dieren30 januari 2023Recensie van ‘Een immense wereld’ door Ed YongHet wemelt van de beelden, geluiden, geuren en trillingen, veelal buiten het bereik van de menselijke waarneming. In 'Een immense wereld' toont Ed Yong je de zintuiglijke wereld van andere diersoorten...
Geen plek voor auto's in de woonwijk van de toekomst24 januari 2023Geen plek voor auto's in de woonwijk van de toekomstNederland bouwt er de komende jaren flink wat huizen bij. De auto zal daarbij vaak niet meer welkom zijn in de woonwijk. Hoe moet dat?